10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • [NST]Cifu
    Hát sok nitrogén kell ahoz, hogy vminek eltüntesd az IR jelét ami 30? sec alatt kuszik fel 1x.000+mre és mach 4-5+ra.

Egy extrém példa a lehetséges (ám nem feltétlenül életképes) megoldást hoztam fel, mint az IR kard + pajzs lehetőségeket bemutatva.

Szerintem nem rossz a B2 féle kiáramló gázokba hideg levegőt keverünk, hajtomű alatti részt hütjük (kvázi a B2 teteje meleg, alja hideg, felfelé sugároz IRben és nem nagyon repül felette semmi.)

Ez jól működött a B-2A esetében, amelyet az 1980-as években terveztek, az akkori IR technológiai lehetőségeket figyelembe véve.

Az F-35A DAS-a, és az azt követő technológia viszont már képes (lehet) a levegő hőmérsékletétől eltérő hőfokokat viszonylag kis eltéréssel felderíteni. Más szóval megfelelő felbontás és kedvező légköri viszonyok esetén nagy távolságból meg lehet látni a gépet.

Megmutatom mire gondolok:

F-35 DAS felvétel

Molni kedvenc videója a témában

Nem nagyon tudjuk hol tart a dolog, annyit igen, hogy F-35ben lévő 800 mérföldről ~1300km!!!ről érzékelte és követte a falcon9et. Persze a vízpára az nyeli durván.

Pont ezért írtam alant, hogy az időjárás ezt a fajta érzékelési módot durván befolyásolja. Ha nem is 1300km-ről, de becslésem szerint 60-90km közötti távolságból már realitás lehet a DAS-hoz hasonló rendszerekkel felderíteni egy repülőgépet, mire a B-21 hadrendbe áll. Amikor a B-2A-hoz hasonló IR álcázás már nagyon kevés lesz...

YAL-1 több száz kmre lévő Ballistic misillesekre lövöldözött

Nem tudott több száz km-re lévő célokra lövöldözni, pont ez volt a problémája. Konkrét távolságokat nem nagyon emlegetnek, ahogy a pontos energiaszintet sem, de a YAL-1A beszántásának egyik indoka az volt, hogy a lézere nem érte el a kívánt szintet (ami egyébként 1MW volt).

meg ha esik az eső kb semmit se ér.

A YAL-1A eleve a felhők szinte felett repült volna emiatt. De pont ez a baj általánosságban az egész lézer haccacáréval....

Csak mint lehetőség/jövő dobtam be mint ami átszabhatja a légiharcászat jövőjét.

Nem vitás, hogy át fogja szabni, de kérdés, hogy mikor. Ráadásul először bizonyosan a hajóra / szárazföldre telepített megoldások jönnek el, egyszerűen mert nincs illetve kisebb a méret és tömegkorlát. Szóval előbb lesz kész a légvédelmi lézerágyú, amivel a repülőgépekre lövöldöznek, mint a repülőgépre telepített önvédelmi lézer...