10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • [NST]Cifu
    Itt konkrétan medium/long SAMra gondoltam ahol én nem tudom elképzelni a fenti hatékony megoldását.

Ott tényleg nehéz lenne megoldani, de nem lehetetlen. Például mélyhűtött nitrogénnel hűtik a rakéta külső felületét, és adnak a hajtóműnek egy hideg gáz "szoknyát".

Repülőnél se lesz egyszerű hűtöd az vhol máshol jórészt mint hő meg fog jelenni. Vhogy ki kell dobni a hő nagyját a gépből ilyet eddig B2nél volt, illetve elérni, hogy az lehetőleg minnél jobban felfele sugározzon. (B2 felett már nem repül semmi.)

Őszintén szólva a fent említett mélyhűtött gázas felületi hűtésen túl én sem tudok valóban hatékony és életképes megoldást, ott a lényeg az, hogy nem lesz túl forró jel, így talán az elemzőprogram érzékenységi szintje alatt marad, és nem riaszt. Alapvetően egy repülőgépnél még nehezebb a dolog, az egyetlen, amiben bízhatsz, az a légköri torzítás, felhők és hasonlóak kihasználása. De ez inkább közepes vagy alacsony magasságban opció, viszont ott nagyon.

Fentről nézve sem egyszerű beleolvadni a földháttérbe, de lentről nézve beleolvadni az égbe még macerásabb.

Csakhogy ehhez egy-két nagyságrenddel érzékenyebb és jobb infravörös képalkotó rendszerekre lenne szükség, és az előbb említett időjárási körülményekkel nem fogsz tudni mit kezdeni, vagyis egy ilyen érzékelőnél ki lehet jelenteni, hogy nem használható minden időjárásban...

Azért még F-35/Rafi esetén is nagyon sok mindenben te döntesz. Elfordítod a gépet vagy sem? vagy már autopilot is és a pilóta csak dísz?

Én most kifejezetten az EW tevékenység / ellentevékenységre céloztam.

Persze, de USAF szeretne teljesítményben legalább 2dimenzióval nagyobb kisugárzásu lézert rakni B21re. Az nem csak az IRt szedi le, hanem bármi rakétát.

Azért arra kíváncsi leszek. Ehhez alsó hangon is ~400kW (az ALL kb. ilyen teljesítményű CO2 lézerrel tudott Sidewinder rakétákat megsemmisíteni). Ez per pillanat a kémiai lézerek játszótere, lásd még YAL-1A, és hogy azzal mi történt. A lézertechnológia fejlődik, ez nem vitás, de per pillanat a realitás a ~30-70kW a hajófedélzeti rendszereknél, és ~20-30% lézer hatásfok, vagyis egy ~400kW-os lézernek is kell ~1200kW-ot tudó kapacitor (akkumulátor, kvázi), és fog több, mint 800kW-nyi hulladékhőt leadni.

A légierő régóta akar energiafegyvereket a gépeire, még fantázianevet is találtak a lézerágyúval felszerelt F-35L-nek, amelynél a lézert tápláló generátor az F-35B-re épülő gépnél az emelőrotor tengelyéről lenne forgatva (és a generátor, illetve a kapacitor és a lézer maga a rotorházban foglalna helyet). Szép elképzelés, anno domini 2010 környékén azt mondták, hogy 2020-2022-re lehet realitás. Azóta ez szabadrepülésben van, mindig fel-felmerül, de sehogy sem sikerül összehozni.

F-35L koncepció

A realitását én nem nagyon látom annak, hogy a 2020-as évek közepére (a B-21 tervezett IOC-je) bevethető ilyen teljesítményű légi telepítésű lézer elkészülhet. Ahogy most halad, én ezt a 2030-as évek közepére-végére várnám...
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2016.05.04. 11:42:58