10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • [NST]Cifu
    A linkel levő Gripen cockpit tudtommal csak terv volt, elvetették és ugyanolyan kalsszikus MFD-DED-ICP elrendezése lesz, mint az F-16C vagy Gripen C-nek.

Awww... Kár, nagyon tetszett a Wide Area Display... :(

A gép repteljesíménye erőből Super Hornet tája, high AoA tartományban sanszosan még az sem...

Eleve problematikus, hogy a hajtómű max. 98kN-t tud (~10 tonna), miközben az üres tömege 7 tonna. Oké, ha már elfogyasztotta az üzemanyagának (3,3 tonna) felét, és csak 4+2 légiharc rakéta van rajta, akkor közel van az 1:1 tolóerő-tömeg arányhoz, de azért annyira jó értékkel nem bír...

A bemutatott fegyverek 0 órás integárciót jelentenek vagy csak marketing és azért is majd később penget a megrendelő?

Amennyire tudom (tudtam) követni, a felsorolás önmagában marketing, de egy részét már megrendelte Brazília:

-Iris-T IR légiharc rakéta
    -A-Darter légiharc rakéta
    -Derby BVR légiharc rakéta (I-Derby-ER?)
    -Spice 250 és 1000 lézer rávezetésű siklóbomba
    -MER-1 ARM rakéta

(Ugyan folyamatosan promózzák a KEPD-350 robotrepülőgépet és a Meteor BVR légiharc rakétát, ám ezekre nincs még megrendelés a braziloktól)

A gép aerodinamikája csak annyira elavult, mint a most eladott F-15E legacy gépeké, F-16, Super Horneté vagy a MiG-29/35 és Szu-35-é. Nincs vele semmi baj, ha nem nem stealth gép a cél.

Ebben természetesen igazad van, csakhogy ezek a gépek 3 év múlva kerülnek leghamarabb hadrendbe, de inkább a 2020-as évek elejére lesznek teljesen készek (pletyi szerint a Raven radar A2G módjai ekkora fognak csak elkészülni várhatóan). Egy olyan gépért, ami ~125 millió dollár per darab (4,5 milliárd dollár 36 gépért), még akkor is, ha ebben a járulékos költségek és kiképzés, illetve a helyben gyártás is benne van, azért nem kevés.

Félreértés ne essék, szeretem a Gripent, és tetszik a Gripen E is, ám én nem az aerodinamikát, hanem a sárkányt hoztam fel. A SAAB-nak volt terve egy lopakodó, belső fegyverteres változatra, ám ennek a várható kifejlesztési költségei túl magasak voltak, ezért az olcsóbb és kevésbé rizikós Gripen NG program felé fordultak. A lopakodó verzió szimpatikusabb és előremutatóbb lett volna szvsz...