-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
A standard pct. fegyverzet raj és szakasz szinten az RPG-2, majd az 1960-as évektől kezdve az RPG-7 volt, a korszaknak (és az adott ország lehetőségeinek) megfelelő harci fejjel. Az 1970-es évek végén megjelent az M72 LAW-hoz hasonló egylövetű RPG-16, majd az 1980-as években ennek továbbfejlesztett változata, az RPG-22, ezek az RPG-7 helyére érkeztek, de valóban széles körben nem terjedtek el, jellemzően inkább a frontvonalbéli egységeknél tűntek fel. 1989-ben újabb adag érkezett, az RPG-26 és -27 ismét egyszer használatos indítótubusok, míg az RPG-29 az RPG-7 helyére érkezett. Ezek viszonylag kis számban jelentek meg. A 2000-es évek után sorrendben jöttek az RPG-28 és RPG-30 egyszer használatos, illetve az RPG-32 az újrafelhasználható indítótubusos verzió.
A BMP-s zászlóaljak esetében nem volt túl jellemző, hogy ezek mellé dedikált irányított pct. rakétás rajokat osszanak be, hiszen a harcjárműveken volt pct. rakéta. Olyanról viszont olvastam, hogy előfordult, hogy pl. BMP-1P esetében a 9M111 Fagott rakétához volt mobil 9P135 indítóállvány a járműben. De hogy ez mennyire volt általános, nem tudom, felteszem azért annyira nem volt jellemző.
Függően a beosztástól, század, de inkább zászlóalj szinten voltak beosztott pct. rajok. Egy átlagos, 1970-es, 80-as évekbeli BTR-el felszerelt szovjet gépesített lövész zászlóaljnál 2-3 ilyen raj volt, egy raj két 9P135(M) indítóállványt és 6 katonát jelentett (egy indítóállványhoz 3-3 katona, egy az indítóállványt, kettő pedig 2-2 rakétát vitt a gépkarabélya mellett), beosztott szállítójárművűk BTR-60/80 volt (a járműben további 8 rakéta volt, tehát a raj papíron 16 rakétával indult harcba). A rakéták típusa 9M111 Fagott vagy az 1970-es évek közepétől 9M113 Konkursz lehetett.
1979-től a század szinten megjelentek a 9K155 Metisz pct. rakéták, egy századba 3 indítóállvánnyal, amelyeket 2 fős személyzet szolgált ki (egy ember vitte a 9P151 indítóállványt, a másik három darab 9M131 rakétát), ezek azonban a korábbi (és nagyobb hatótávolságú) Fagott/Konkrusz rendszerek mellett lettek alkalmazva. Amennyire én tudom, a Metisz volt a szovjeteknél az első irányított pct. rakéta, amelyet széles körben század szintű pct. egységeknél használtak, a Fagott/Konkursz rajok inkább maradt zászlóalj szinten, és szükség szerint osztották be őket valamelyik egység mellé.
Oroszországban 1998-ban jelent meg a 9M133 Kornet rendszer, amely a korábbi Fagott/Konkursz rendszereket váltotta, ám az elterjedése lassú és körülményes, mivel jóval drágább, mint a korábbi rendszerek.
Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2016.03.27. 09:27:28