10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • [NST]Cifu
    Huhh... Azt tudom javasolni, hogy nézd meg a Shaped Charge wiki bejegyzést, és az onnan induló többi információt (HEAT, Explosively formed penetrator, stb.).

Röviden: formázott töltet az, amikor a robbanótöltet kialakítása miatt a robbanás energiája meghatározott irányba terjednek. A legegyszerűbb példa az, ha egy hengeres robbanóanyag egyik felén befele kúposra alakítjuk ki. A kúp irányába kisebb az ellenállás, ezért a robbanás energiájának legnagyobb része ebbe az irányba fog terjedni.

A hagyományos és a formázott töltet hatása közötti különbség

Ezt aztán lehet tovább finomítani, ha fémből készült "tölcsért" helyezel a kúpba, akkor a robbanás ereje ezt egy fém "tüskévé" gyúrja össze, amely a Superplasticity törvényei alapján viselkedik (ennek pontos működését a mai napig nem értjük, a lényege, hogy a szilárd anyag egy átmeneti állapotba kerül, nem szilárd de nem is folyékony (nem olvad meg)).

A hajók elleni működésnél sajnos konkrét információkat nem találtam / nem publikusak. A kumulatív sugárt azért fogadom kétséggel, mert a robbanás ereje önmagában hasznosabb, mint egy vékony ponton való átütés, ami például a harckocsik páncélzatánál való átütésnél hasznos. Ott az energiákat kis pontba kell sűríteni, hogy át tudj ütni több centi vastag páncélzatot, itt viszont az a cél, hogy a robbanás minél nagyobb területen okozzon kárt, áttörje a válaszfalakat, letépje a hajógerincről a burkolatot.

Támpontot az elérhető felvételek és fotók nyújtanak, amelyek hajó elleni rakéták találatai után készültek. Ezek alapján a rakéta behatol a hajótestbe, feltehetően egy "péncélkapszulában" áttörve a külső hajótestet (a Harpoon esetén ugyebár hull-penetrating shaped charge (hajótestet áttörő formázott töltet) a megnevezés), és a hajótesten belül robban fel. Ezt leginkább a videókon lehet észrevenni, ugyanis minden esetben bent látható a robbanás, amely szétveti a hajótestet.

Az NSM tesztje

Szóval az én elméletem az, hogy a formázott töltet körkörösen (oldalirányba, fent/lent) terjedő energiákra koncentrál, illetve a repeszhatással igyekszik minél nagyobb kárt okozni.

Az USS Stark sérülése az Exocet találat után

Az USS Rathburne sérülése Harpoon találat után