-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
davidbog #72069 Harckocsikban hogyan cserélik ki a löveget?
Gondolom sok megoldás van rá. Voltak olyanok amiknek a tetőlemezét le lehetett csavarozni a löveg felett és arra felé ki lehetett emelni a löveget. A JSz-3 és JSz-4 szerintem ilyen volt.
Aztán volt olyan, hogy a elölről a lövegpajzzsal, závárzattal, recupeatorral (helyretolónak nevezik magyarul?) együtt kiszerelhető volt. Szerintem az M48 Patton, Párduc ilyen lehet.
Lehetséges olyan, hogy a tornyot felemelik és alulról kiemelik a komplett löveget, mert a tornyon lévő kivágást alulról nem határolja a torony. Kicsit körülményes, nem tudom minél cserélik így, de szerintem így is ki lehet cserélni az M1 Abrams, Challenger 1/2, IS-7 harckocsiknál.
Na de mi van azokkal a harckocsikkal amelyiknél egyikre sincs lehetőség, se felülről, se alulról, se elölről?
Például a Király Tigris:
Vagy ott van a Chieftain. Annak is minden honnan körbeveszi a torony eleje a lövegkivágást. Ezeknél hogyan szedték ki a löveget?
Ilyen esetben csak maga a lövegcső kiszerelhető és csak azt cserélik? És akkor a harckocsiban marad a komplett závárzat, lövegbölcső, recupeator. Amit valahogy meg vagy kitámasztanak hogy le ne essen ellensúly nélkül?
Jobban belegondolva a modern gépeknél is lehet hogy csak a csövet cserélik.
Milyen megoldások vannak még harckocsi lövegcső cseréjére?
Utoljára szerkesztette: davidbog, 2015.11.25. 14:56:11