10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • [NST]Cifu
    A korszerű 120-as lövedékek is méter körül járnak, ha magas hossz átmérő arányt szertnének akkor nagyon hosszú lesz az 52-es ürméret alatti. És brutális. :) És ugye ott a csőből indított 152-es rakéta lehetősége is. Bár erről még sehol nem olvastam, de a ruszkik szertik a rakétát. Én is. :)

Én a rakéta és pct. lövedék megvalósítást nem teljesen értem. A 152mm-es lövegnek akár 25Mj feletti torkolati energiája is lehet, a Rheinmetal 140mm-es L/44-ese tudott 23Mj-t, és az 25 évvel ezelőtti technológia. A 120mm L/55 tud ~13Mj-t, vagyis élből duplájára növelik. Ami tényleg brutális, és a hagyományos kiegészítő páncéltechnológiákkal kizárt, hogy ezt megfogják elfogadható tömeg és méretlimitációk mellett. Vagyis a nyugati tervezőknek és harckocsi-doktrína íróknak is át kell értékelni pár dolgot, száműzni a 4 fős személyzetet és a konvencionális elrendezést. Szóval cirka 60 évvel a torony nélküli koncepció megszületése után ők is kénytelenek lesznek ebbe az irányba elmenni. Jön a személyzet páncélkapszulában a testben, minden más enyhén páncélozva, és bízni kell az aktív védelmi rendszerekbe (ha az Afganit tényleg megfog bármit 1700m/s-ig, akkor az ciki a pct. lövedékek számára).

Aztán persze lehet, hogy a DARPA GXV-T terve mégis megvalósul, ami végül is egy túltolt FCS, amely apró, gyors és ha kell félreugrik a lövedékek elől...

Persze apró probléma, hogy az apró GXV-T koncepcióban a legtöbb helyet még mindig az ember foglalja el, így alig marad hely üzemanyagnak és fegyverzetnek...

Persze van másik verzió is, az US ARMY-n belül van egy távirányítású harckocsi-koncepció, amit kb. 20-25 éve elnyomnak, de most néha megint fel-fel tűnik. Ennek lényege, hogy a távirányítású harckocsikat újra életre hívják, ez esetben az alaptézis szerint két parancsnoki APC haladna négy távirányítású harckocsi mögött pár km-el. Ez elégséges távolság, hogy a hagyományos fegyverrendszerek számára biztonságban legyenek (no persze ha biztosítva van a légtér), míg ahoz elég közeli, hogy ne legyen túl nagy reakcióidő a történésekre.

A kérdés itt az, ki lesz elég tökös, hogy bevállaljon egy olyan megoldást, ami esetleg komoly kockázatot képvisel, és esetleg lebőg a harctéren. A szovjetek, angolok, svédek, svájciak és az amerikaiak kb. fél évszázada játszanak a személyzet nélküli torony és a külső elhelyezésű fegyverzettel rendelkező harckocsik prototípusaival, mégis csak most jutottunk el oda, hogy az oroszok bevállalták a rendszeresítést...