-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
Részemről szkeptikus vagyok az új nagykaliberekkel kapcsolatban. Mióta húzzák már? 20 éve biztosan. Leginkább a baromi hosszú cső zavar. Előbb utóbb a mozgásnál problémát fog okozni a messzire kinyúló és nehéz cső. Ráadásul hátul a totonyban nem lesz több hely így kiegyensúlyozni is nehezebb lesz.
Megoldás? Torony nélküli (külső) lövegelhelyezés, vagy személyzet nélküli torony, ahol a csőfar a torony forgáspontja mögött is lehet.
Sehol nem olvastam ilyesmit tehát csak az én hozzánemértő agyszüleményem, hogy ha mégis lesz valami 140-152 környéki nagy cső akkor lehet hogy visszatérnek a rövid cső és abból rakéta megoldáshoz.
Valahol nem igazán értem ezt a csőből való rakétaindítás dolgot. A torony hátulján elhelyeznek indítókonténereket (akár függőlegesen), és kész. Nem kell a töltéssel vesződni... Vagy akkor a hagyományos harckocsik helyett irány a BMP-T jellegű megoldások esete.
Persze ennek vatagon ellentmond a jelenlegi tendencia. 70t felé járunk ma már, ha fel tudnak menni 80-90t-ig is majd, akkor a 140-152 sem lesz igazán probléma.
A T-14 még 152mm-es löveggel sem fog 60t elérni, ahogy most kinéz, ez mutatja az irányt is - gyengén páncélozott személyzet nélküli toronnyal vagy külső lövegelhelyezéssel megoldható, hogy elviselhető szinten maradjon a tömeg. A 80-90 tonnás szupernehéz-harckocsik aligha valósul meg.