10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • davidbog
    Valóban, az Object 279 első példányait 1959. végén szerelték össze. A másik két szóba jövő nehéz harckocsi se állt sokkal jobban: az Object 277-ből 1959. januárjában lett kész az első, az Object 770-ből szintén valamikor 1959-ben azt hiszem valamikor a 3. vagy 4. negyedévben.
    A 85 mm S-133A-nál már követelmény volt, hogy akkora legyen méretre és tömegre is mint a 130 mm M-65, amihez eredetileg is tervezték ezeknek a harckocsiknak a tornyát és küzdőterét. Illetve a tornyok módosítása nélkül beépíthetőnek és üzemeltethetőnek kellett lennie az új 85 mm-esnek.
    Az általam említett köztes lövegek pont amiatt nem feleltek meg, mert már papíron is különböző hátrányokat szenvedtek a harckocsik a nagyobb tömeg és nagyobb závárzat miatt.
    Van is egy táblázat hogy a három nehézharckocsinak az előzetes számítások alapján mennyit változik a lövegkitéríthetősége, a töltőberendezésben lévő lövedék mennyisége, a maximális lövedék mennyisége és talán a torony egyensúlya. Szóval ki volt ez dolgozva rendesen, persze a beépítésnél és a teszteken becsúszhatott volna valami gikszer, de ez minden új lövegnél benne van a pakliban.
    Nem szokványos hogy csak tervként szereplő harckocsihoz terveznek vadonat új löveget, holott még az eredetivel sincs letesztelve. Ez igazából azért van mert pont ekkor volt az, hogy egyesek szerettek volna a T-10-nél valami ütőképesebb nehéz harckocsit, és pont ekkora jöttek a nagy sebességű/űrméret alatti/ simacsövű tulajdonságú lövegek minden féle permutációban. És néha a két fejlesztés (löveg és nehézharckocsi) keresztezte egymást és ebből születtek ilyen szokatlan papír tankhoz, papír löveg dolgok.

Lehet majd részletesebben is írok erről a lövegről de most elakadtam a fordításban, a két verzió az A és az S eltér egymástól a lövegcsőben de nem tudtam lefordítatni miben. Csak tippelni tudok: az egyik monoblokk a másik pedig több darabból álló. Meg aztán vannak még más lövegek is, valami furcsa 85/175 és 100/162 mm-es lövegek aminél a hátrasiklásnál 15 és 0 mm van megadva, nem igazán értem hogyan működnek. Meg egy 140 mm M-65GL jelű simacsövű löveg az Object 770-hez, ez meg szerintem egy felfúrt 130 mm M-65. Összehasonlító táblázatban ott van még a két Taran löveg a 152 mm Taran 1 és a 130 mm Taran 2. Szóval lehetett itt variálni a vegyverzettel.

A Chieftain témához annyit, hogy ilyen HEAP nevű nincs az amerikaiaknál se, az HEP lesz.

Ximix: Érdekes, hogy ezt is előszedték, ennyire újakat nem szoktak. Pár éve egy videót láttam a múzeumról, végigmentek a csarnokokon és a végén játékot mutattak be. Egy Hetzerre határozottan emlékszem. Meg valami más is volt mellette, amit már elfelejtettem, de egészen biztosan valami régi volt.
    Utoljára szerkesztette: davidbog, 2015.10.22. 18:20:01