-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
davidbog #71399 Pár érdekesség az '50-es évekbeli harckocsi fejlesztésből.
[spoiler]
Amerikai 120 mm T230 jelű HEAT lövedék. Valamikor az '50-es évek elejéből. Mivel huzagolt löveghez tervezték, feltételezhetően a 120 mm T123-hoz (a későbbi 120 mm M58) ezért a lövedék forgását ki kellett küszöbölni, mert rontja a jet hatékonyságát, ezt csapágyakkal oldották meg. Két kép róla, elsőnek összeszerelve:
majd darabonként:
Ez az utóbbi szerintem nagyon jó kép, én nem láttam még ennyire jó szemléltető képet '50-es évekbeli HEAT lövedékről.
Az '50-es évek közepétől az oroszok megpróbálták növelni a nehéz harckocsijaik tűzerejét, mert a 122 mm D-25 variánsok nagyobb távolságból már egyáltalán nem voltak hatékonyak az új nyugati harckocsik ellen. 1958-at írunk és ekkoriban még teljes kaliberű lövedékekben is gondolkodtak, ezért a még fejlesztés alatt álló nehéz harckocsik bizonyultak a legmegfelelőbbnek egy olyan löveghez, ami teljesíti a követelményeket. A fő követelmények a következők voltak: 85-130 mm-es kaliber, a minimum 2000 m/s-os csőtorkolati sebesség és a minimum 200 lövéses lövegélettartam volt. Paramétereket most nem írok csak képekben (a képen lévő szövegben a lövegek hossza szerepel) mutatom be a tervezeteket.
Az egyik első terv az Object 279-hez:
Kalibert nem írnak de ez 130 mm-es lehet. Méreténél és tömegénél fogva belátták, hogy ez megvalósíthatatlan, túl nagyok az elvárások változtatni kell a követelményeken.
A második verzió szintén az Object 279-hez:
Az még mindig 130 mm-es lehet. Ennél már a minimális csőtorkolati sebesség követelményét csökkentették. Viszont még ez is nagyon nehéz lett volna (nehezebb mint az előző) és még ennél is át kellett volna tervezni a harckocsi tornyát.
Aztán volt még 1-2 köztes verzió, amikről sajnos nincsen vonalrajz. Végül újabb követelmény módosítások után eljutottak a 85 mm S-133A-A és 85 mm S-133A-S löveghez:
Ezek már körülbelül akkora méretűek és tömegűek voltak, mint a harckocsik eredeti 130 mm M-65 lövegei, mert végül ez is követelmény lett. A harckocsik többes szám azért van, mert ezeket a löveget úgy tervezték, hogy a beépíthetőek legyenek az Object 277 és Object 770 nehéz harckocsikba is, mégpedig úgy, hogy a harckocsik tornyain ne kelljen változtatni illetve az eredeti töltőberendezés használható legyen. Esetleg az Object 241 (JSzU-152) és a T-10 harckocsik átfegyverzését is felvetették egy sikeres löveg esetén (ezekről a tervekről mind van metszeti kép). A lövegekből el is készült két darab és le is tesztelték őket. De pontosság és élettartam szempontjából elfogadhatatlan teljesítményt nyújtottak, ezért 1959-ben törölték a lövegek ez irányú további fejlesztését. Jöttek először az APDS majd az APFSDS lövedékek sokkal jobban kielégítették a felmerülő igényeket. Olyannyira, hogy a nehéz harckocsik mint leendő platformok szükségtelenné váltak.
Utoljára szerkesztette: davidbog, 2015.10.21. 23:13:51