10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • davidbog
    "Nem teljesen értem, hogy miért volt a Sherman páncélzata megfelelő, ha már ekkoriban a német Pak38 lazán átvitte 2km-ről, márpedig a II. El-Alamein-i csatában már ez volt az első számú német vontatott pct. löveg."

Az Afrikába harcoló Sherman tankokról úgy tudom M4 illetve M4A1 harckocsik voltak. Azt nem tudom milyen arányban voltak. Az M4A1 az öntött testő verzió. Ez volt az első amerikai öntött testű harckocsi, aminek meg is lett az eredménye, mert iszonyatosan rossz minőségű volt az öntvény. Olyan 50-60%-osra szokták tenni, tehát átlagos ~240 BHN RHA-ra számolva 0,5-0,6-os szorzótényező vonatkozik rájuk. Ezért tudta átütni az 5 cm Pak38 is, holott nem kellett volna neki. Ezen meglepődtek az amerikaiak is és utána jártak a dolognak. A rossz minőség miatt inkább a hegesztett testű verziókat részesítették előnyben, az M4, az M4A2, az M4A3 és az M4A4 is hegesztett testű volt. Pedig az öntött test termelékenységben jobb lett volna. A későbbi M4A1-esek, tehát az öntött testűek már normális minőséggel rendelkeztek, ezért feltételezhetően rájöttek mi okozta a problémát.

Megint találtam pár, eddig nagyrészt ismeretlen "super gunt". Most az '50-es évek végéről, SZU-ból. Megpróbálom kihámozni a lényeget aztán írok róluk.
    Utoljára szerkesztette: davidbog, 2015.08.27. 16:48:28