10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • ambasa
    Juszt sem szólok bele a nyelvészeti vitába. Jó hogy ezt már a nyolcvanas évek végén a magyar szakemberek lejátszották. Anno a Haditechnikában még cikk is jelent meg "Miért nem cirkáló rakéta a robotrepülőgép." de úgy látom, mint néhány más szakszó is kiirthatatlan, olyan mint gaz mindig felüti a fejét. Csak halkan kérdezem, meg ha a magyar nyelv egy élő nyelv, amely az évszázadok alatt sok olyan jövevényszót fogadott be, amelyre nem volt szava, akkor ezt ma miért nem teheti meg? Mellesleg én a drónt favorizáltam idáig, de tetszik Cifu különbségtétele.

Molni és a többiek!

veletek ellentétben én nem gondolom, hogy egy ilyen nagysebességű bombázó, feltétlenül az erős légvédelemmel rendelkező államok ellen használható. Szerintem az amerikai katonai gondolkodásban az öböl háború óta, az egyik jelentős változás, a felderítés, annak eredményének feldolgozása, és a csapásmérés útjának és idejének jelentős lerövidítése. Szerintem egy ilyen repülőt az amerikai hadvezetés pl. alkalmasnak gondolhat hogy pl Afrika közepén a felderítéstől számítva célzott likvidálást hajtson végre. Mellesleg az amerikaiak (is) fejlesztenek olyan fegyvereket, amelyek haszna nem a megjelenésükben, hanem a hozzájuk kapcsolódó technológiák kifejlesztésben rejlik, ez lehet akár egy ilyen terv is, amelynek a végén nem egy konkrét repülőgép, hanem számos új anyag, technológia kerül kifejlesztésre.

Őszintén, egy ilyen, a végén semmiféle B-X-t nem eredményező gép kifejlesztésbe ölt pénznek több értelmét látom, mint a Tu-160-as gyártósor újraélesztését, figyelembe véve, hogy az oroszok, milyen várható konfliktusok elé nézhetnek a jövőben. Szerintem hála a nukleáris elrettentésnek, én nem számolnák Oroszország, NATO/USA és/vagy Kína közötti háborúval, sokkal inkább, hogy ezek az államok a határaiknál, vagy a távolabbi érdekszférájukban katonailag is érvényesítik az érdekeiket. A kérdés, az, hogy kinek milyen messze vannak ezek az érdekszféráik, és mi módon tudja elérni, ellenőrzése alá vonni. Nagyon jó ez a tömeges robotrepülőgép indítással túlterhelem a védelmet, de a valóság sokkal inkább az, hogy ezek a hatalmak előbb fognak háborút vívni a szomszédaik, vagy valamelyik arab/iszlám, vagy épen Afrikai állam ellen és igazából ezek ellen kell felkészülniük. (Már ha egyáltalán ezt fegyverrel akarják megoldani, hiszen vannak erre jobb és hatékonyabb módszerek is, lásd Kína.)

TG