-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
davidbog #68784 Az oldalt többnyire annak tartom. De megpróbálok utána nézni az itt lévő állításoknak. Yuri Pasholok dolgaival kapcsolatban van bennem némi kétkedés (amúgy valami Wargaming ember). Néha rak fel ide ilyen technikai dolgokat, legutóbb valahol az E-100 alapú Jagdpanzerről írta, hogy egy francia csóka találta ki.
A 8,8 cm L/130-ról ugyanezen az oldalon van whiteprint is. Azért ez tényleg gyanús. De a fene se tudja miért csak részletek vannak a rajzról. Lehet hogy kamu. Az is megeshet, hogy csak nem tudja az egészet normálisan beszkennelni. A L/130-as méretaránya 1:10, akkor elvileg az egy A0-as rajzlapra fér rá. Nekem is van olyan A2-es grafikonom, ami A4-es darabonként van beszkennelve. Hát azért na, nem egy főnyeremény. De legalább megvan.
Hát hogy miért csak most kerülnek elő? Az amerikai tesztek miért csak most kerülnek elő? Talán, mert most van pár olyan ember aki könnyen hozzáfér ezekhez a levéltárakban, pl a sikeres tankos MMO-k referensei, akik nem akarnak könyvet írni ezért nem ülnek a megszerzett dokumentumokon. Meg aztán régebben is biztosan hozzáfértek hasonló dogokhoz, csak kevesebb embernek volt internet hozzáférése, így eleve kevesebb volt az érintett mindkét oldalról. Például 10-15 évvel ezelőtt úgy kellett vadászni fórumokon a Hunnicutt könyvekből a részletekre és megkérni valakit akinek megvan, hogy szkennelje be. Nagyon kell unatkozni ahhoz, hogy csak úgy hobbyból beszkennelj több száz oldalt, vagy nagy méretű műszaki rajzokat.
Hasonló van most hajóknál. Rengeteg papíron létező hajóról, lövegről van eredeti rajz vagy tervdokumentáció, csak sokszor nem az interneten. Szerintem a francia 17,7"-es 1920-as lövegről se sokan hallottak itt a fórumon. Aztán ha sikeres lesz valamelyik hajós MMO, nagyobb lesz az érdeklődés a hajók iránt a nem hajó fanok körében, ez is előkerül és akkor meg meglepődünk rajta hogy jé ilyen is volt. Pedig a dokumentációja és a lövedék rajzait nem rég tették publikussá, talán a Warship 2011-ben.
Ettől függetlenül még lehetnek hamisak a 8,8 cm-es lövegek blueprintjei. Igazából a 90 mm T208-at szántam a fő érdekességnek, az fizikailag is létezett és szerintem sokkal érdekesebb. Na meg hátha valakinek van valamije a felsorolt 90 mm-es lövedékekről.