10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • davidbog
    Nem olyan rég megint felkerült a netre pár érdekesség:

8,8 cm L/100
    8,8 cm L/130

1943. elején még ezekben gondolkodtak, végül a 8,8 cm Kwk/Pak43 lett belőle.

A 8,8 L/130-asnál a kicsi táblázatban a Pg, Pa, Pe, Pk adatok utáni mértékegység valószínűleg elírás, az nem m/s lesz hanem kg/cm2. Szóval nem sebesség hanem nyomás adatok. Én úgy tudom a Pg érték az úgymond üzemi nyomás, amikor a papíron meghatározott csőtorkolati sebességet éri el a lövedék. A Pk a méretezési lehet, amit még kis élettartammal komoly károsodás nélkül kibír a löveg. Ezt normális körülmények közt nem használják, teszteken lehet ehhez hasonlóan magas nyomás értékeket látni, amikor a lövedéket a csőtorkolatinál nagyobb sebességgel lövik ki.
    Csak úgy viszonyítás képpen a 2. vh-s, '50-es évekbeli huzagolt tankelhárító/harckocsi lövegeknek 2800-3400 kg/cm2 üzemi nyomása volt.

És van még egy ilyen is: 90 mm T208
    Ez egy jenki simacsövű löveg az '50-es évek második feléből. A T95 MBT alap és E1-es verzióiba szánták. Végül 1959-ben az APFSDS lövedék pontatlansága, a nagy kopás/kicsi élettartam miatt törölték a további fejlesztést. Nem volt érdemes vele foglalkozni, mert az 105 mm T254 (105 mm L7 amerikai verziója, rendszeresítve 105 mm M68 néven) löveget már tesztelték és jobban megfelelt minden téren.

Esetleg nem tud valaki forrást vagy adatot a következő amerikai 90 mm-es lövedékekről:
    - 90 mm T50/T50E1 (APCBC)
    - 90 mm T54E1 (APBC)
    - 90 mm T65E4 (APDS)
    - 90 mm T137(a) (APDS)

Nekem egy 1958-as teszt dokumentumom van, aminek az átütési táblázataiban szerepelnek (sajnos az egész dokumentum BL(A) kritériumos, ezért nehéz nem amerikai lövedékekkel összehasonlítani őket), de ezen kívül semmi nincs róluk. Se az hogy melyik löveghez szánták őket, vagy hogy melyik lövegben tesztelték őket, se egyéb paraméter (tömeg, hossz, penetrátor hossz/átmérő, tervezett csőtorkolati sebesség) magukról a lövedékekről.