10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • [NST]Cifu
    A kis görgőket azért írtam, mert azt hittem, hogy kisebb a test. Ez amúgy sok embert megzavart, az első videó után sok képet láttam, ahhol a méretét próbálták leszűrni, volt olyan verzió, hogy a test alig nagyobb, mint a T-72/-90 szériáé, és azok alapján úgy tűnt, hogy olyan kisgörgős, mint az első szériás T-72-esek voltak. A jelek szerint tévedésben voltam...

Szerintem a lánctalpak fölé kinyúló testbe csak nem létfontosságú dolgokat helyeznek el, első sorban talán üzemanyagot. Ahhoz túl kevéssé védett és túlságosan is kihelyezett, így sérülékenyebb, hogy mondjuk APU-t vagy elektronikát rakj oda.

A motorok élettartama terén alapvetően nehéz egyértelmű adatokat megadni. Először is azért, mert mit tekintesz élettartamnak? A nagyjavítást? Ezek a motorok már többségében turbódieselek, ebből fakadóan sokszor a turbók adhatják meg magukat (légszűrők fontossága, hiszen nagyon sok kárt okozhat a turbók szívóoldalán a poros, koszos levegő). A másik oldalról pedig nagyon sok mindentől függ a meghibásodás. Nem ideális, de a hasonló tömeg/teljesítményű hajómotorok esete talán mérvadó lehet, a folyamatos fordulatszámű (generátorokat hajtó, tehát diesel-elektromos meghajtáshoz használt) diesel-motorok akár 15-20000 órás nagyjavítási intervallumot is tudnak, az azonos típusú, de változó fordulatszámú hajómotorok esetén viszont csak 5000 óráig jellemző értékeket találtam. Viszont ezek nagyjavítási időszakok, az élettartam terén teljesen általános a 20-30 év. A harckocsimotorok ezeknél jobban igénybevettek, így én 'békeidős' használatnál csodálkoznék a 2500 óránál magasabb élettartamnál. A reális valahol 1000-2000 között lehet az MTU motoroknál. De ismét, szvsz ez csak nagyjavítást jelent, turbócsere, dugóknál gyűrűcserék, esetleg csapágycserék a többi kopóalkatrész mellett.

Forgatónyomaték terén alapvetően azért nem nagyon találunk feltehetően adatot, mert ezt a sebességváltó befolyásolja, korlátozza. Az új PUMA lövészpáncélos esetén az MTU 890 széria 10 hengeres változata (4-től 12, illetve elvi 16 hengeresig terjed a család) 1100 LE-t és 2070Nm-t tud. A 6 hengeres esetében is tudjuk az adatokat, mert ez lett volna az FCS páncélos járműcsalád kiválasztott erőforrása, ez 765 LE-t és 1235Nm-t tudott. Érdekesség, hogy mindkét motornál a teljesítménycsúcsot 4250-es fordulatnál adták meg, ami elég magas érték nagy lökettérfogatú diesel-motoroknál (és régebben általános volt, hogy a "lassú" (alacsony fordulatú) diesel-motorok élettartama és megbízhatósága jobb volt), jellemzően (még a turbódieseleknél is) olyan 2300-2800 között szokott lenni a leszabályzás (fuel-cut), pl. a Cummings-oknál.

Az 1500 LE teljesítményű harckocsimotorok forgatónyomatéka valahol 4500Nm körül lehett szvsz. De ez csak becslés, a Challenger 2E Perkins-e alapján (ami 4150Nm).