-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
davidbog #67757 Pedig a terepjáró méretéből lehetett rá következtetni hogy mekkora. Ezért nem értettem, hogy Cifu miért írta azt visszatértek a kis görgőkhöz. Maradtak a közepes méretűnél.
Ami engem meglepett a harckocsitesttel kapcsolatban az a test magassága. Illetve az, hogy a test a futómű fölött már kiszélesedik a futómű teljes szélességéig. Az orosz közepes harckocsik és MBT-k harckocsi teste, mindig a két lánctalp közé korlátozódott és a futómű felett se lett szélesebb. (Csak pár kísérleti gép jut eszembe ami nem ilyen volt.) Illetve csak a torony alatt lett szélesebb, hogy a megfelelő toronygyűrű átmérőt tudjanak biztosítani a toronynak.
Ilyen test kialakítást a főleg a későbbi nehéz harckocsiknál alkalmaztak, mert kicsit merevebb, szilárdabb a test (a 12-16MJ-os lövegek oldalra tüzelésénél ez akkor lehetett probléma) és több hely van lőszereknek, a motor hűtésének, üzemanyagnak (az előírt teljesítményű nehéz hk motorok ritkán voltak kicsik, sokat fogyasztottak és sok hőt termeltek). Ezeknek az okoknak már valószínűleg nincs jelentőségük. Úgyhogy nem tudom mi lehet az amihez ilyen test kell és nem jó a régi bevált T-72/80/90 test. Talán a töltőberendezéshez és lőszerelhelyezéshez lehet köze. Minden esetre ekkora toronyba már tudnak olyan töltőberendezést építeni, ami egyesített lövedéket is tud mozgatni. Az oroszok is probálkozhatnak a 32:1 és 36:1 L/D arányú APFSDS lövedékekkel, ami a korábbi ~20-25:1-hez képest nagy előre lépés lehet átütő erőben is. Kérdés megpróbálkoznak-e vele.
ximix:
Egész pofás kis motor. Nem olyan kicsi mint a harkoviak ellendugattyúsai, de nem is olyan nagy, olyan V-55 térfogatú. Most akkor mégis mennyi az üzemideje 400 óra vagy 2000 óra? :) A mai motorokról semmi ilyen jellegű biztos infót nem találtam.
1945-1965 között az elvárás a 200 óra volt. A legtöbb ekkori motor (vagy két tucat motor volt ebben a 20 évben fejlesztés alatt) valamennyi finomítás után megütötte ezt a szintet: 200-500 üzemórát tudtak (érdekesség hogy a 5TD motor nem érte el ezt a szintet de annyira ígéretes volt mind a motor mind a T-64 hogy zöld utat kapott).
Ezek a mostani MBT diesel-motorok mekkora forgatónyomatékot adnak le? 5-6000 Nm? Mert erre se találtam adatot. Írogatják hogy 1500 LE (ez se ér sokat mert csak egy pont vagy rövid szakasz lehet a jelleggörbében) teljesítményűak, de a nyomatékról szinte semmi. Pedig szerintem a nyomaték még talán fontosabb is. Kíváncsi lennék egy nyomaték jelleggörbére.
Utoljára szerkesztette: davidbog, 2015.04.17. 17:31:08