-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
Ugyanez a M829 !100-150m!es távolságból nem voltak képesek kilőni frontból egymást akár véletlen baráti tűz volt akár direkte löttek rá. 100-150mről.
Elég modern? Elég brutális a plda?
1991, Február 26, M1A1(HA), 2. Armoured Div., B-66, három a találat érte M829A1-al, egy a torony és a test között, ami átütötte a toronypáncélzatot (a DU modulok alatt csúszott át) és megölte az irányzót.
Ugyanezen nap, B-22, egy találat az aknakifordító ekén, majd a test orrának tetején (front slope), de a lapos szögben, enyhén oldalról érkező lövedék megcsúszott (nem a torony fele haladt tovább).
Ugyanezen nap, A-14, egy találat a test oldalán, lapos szögben, a begyulladt üzemanyag miatt kiégett.
Ugyanezen nap, A-33, egy pct. rakéta által mozgásképtelen Abrams-ot két M829A1 találat ért, bal oldalról átütötték a testet, jobb oldalon pedig elhagyták azt.
Ugyanezen nap, A-31, az A-33-at átütő egyik M829A1 penetrator rúd szilánkjai megrongálták a test bal hátsó részét.
Ezek az esetek az első öböl-háborúban történtek, brutális példa? Hát dunno, kevés esetben ért frontális találatot el a baráti tank, általában inkább oldalról kapták el egymást, ahol frontálisan történt a találat (B-22 és B-66) ott vagy történt átütés (B-66), vagy marha nagy mázlija volt a személyzetnek (B-22).
Szóval nem, nem vagyok meggyőzve...
KIA M1ről beszéltem ez volt a kontexus tény nem írom oda minden mondatba.
Ugye ott egy szép zöld négyzet a lövegpajzsnál... Front torony...
125mm-es orosz 3BM32/33 APFSDS-DU lövedék 2km-ről ~550mm-et tudott 1985-től. Close call, de nem tenném rá a bőröm.
1991-ben már volt a 3BM46, 600mm-es RHA-val 2km-ről...
PCTtől 1db WIA két darab öbölhábórú és ~10év ottartózkodás után. Erre mondják azt, hogy No Comment?
Nem igazán volt ugyanis modern pct. rakéta a felkelőknél, nem véletlenül próbálkoztak IED-kkel, és nem mással...
Ellenben figyel a nap 24hban, 360fokban, láthatóban, infrában, ultraban hogy csak az alapot soroljam és ha vmi gyanus akkor csipog."
Nincs ilyen rendszer hadrendben. A célfelderítés továbbra is a parancsnok dolga, és neki általában viszonylag szűk látószögű, jobb esetben 360°-ban körbeforgatható éjjellátó elektron-optikai érzékelője van erre a célra...
És mennyi volt a 60as években amikor a T-72t tervezték? Mennyi lesz 10év múlva? Ezért jóval kisebb ~ marginális a difi jelentősége.
A találati esély sacc per kábé maximalizálva van, érdemes a török harckocsi-tender adatait megnézni, a Hunter-killer tesztben senki sem ért el már 100%-os találati arányt, és itt 2.3x2.3 méteres célokról beszélünk.
Sztem is ez a jövő csak a hangsúly van máshol. A fő ok a tömegcsökkentés. Én amúgy egy jó komprumisszumnak tartom a kis tornyot. Mindha Merkava 4 nek lenne ilyenje csak nem találom.
Érdemes a korábban említett Strv2000 adatokat megnézni, az O140/40 terv "mindössze" 7.9 tonnával volt könnyebb, mint a tornyos T140/40...