10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • [NST]Cifu
    @Molni: Alapvetően igazad van, de itt jobbára "ártatlan" intelektuális csatározások mennek olyan kérdések felett, hogy miért olyan "lassú" az M829A3, vagy a németek miért "fogták vissza magukat" a DM53 után a DM63-assal, avagy milyen opcióik vannak az oroszoknak az automata töltőberendezéseik miatt a T-90 széria páncélátütő képesség javítására.

A Steel Beasts fórumán mondjuk az addonok miatt is célkeresztben vannak állandóan. Mennek még virtuális játékok, hogy melyik egyenlet melyik éleslövészet (vagy éles harci helyzet) eredményeit támasztja alá, avagy éppen cáfolja. :)

@qtab986: Egyfelől ahogy davidbog is írta, ez azért a spekulációnál egy kicsit több, durva megközelítésre használható. Ráadásul a Steyr ACR egy kézifegyver, alapvetően nem kompozit páncélzatú harckocsikra lövöldöznek vele, így még ideálisabb is a célra.

Csak helyettesítsd be az adatokat:

L=41mm (a flechette hossza)
    Ltip=5mm (ez becslés részemről)
    Dp=1,5mm (a flechette átmérője)
    V=1450m/s (torkolati sebesség)
    Vdrop=1000m/s (1km-en mennyit veszit a sebességéből, a flechette a Steyr adatai szerint 600m-en 910m/s becsapódási sebességgel rendelkezett, én ebből erős sarkitással ilyen értéket határoztam meg)

A sűrűsége az adatokból számolva (~72mm3 térfogat és 0.66 grammos tömegből) 9100kg/m3.

Ezeknél az adatoknál torkolatnál 13mm-es páncélátütő képesség jön ki, sajnos a képlet 1000 méterrel számol, de kis trükkel meg lehet oldani, hogy 600 méterre számoljunk. A Steyr állítása szerint 600 méterről még átüti az acéllemezt (NATO mild steel plate, 3.5mm vastag, 7850km/m3 sűrűség). Nekem 0°-ra 2mm, 60°-ra 3mm-et ad meg. Ez alatta van a Steyr állításának, de hozzávetőleges számítástól nem is rossz.

@fonak: A döntésbe belejátszott, de nyilván a gyártók által átadott értékekkel számolhattak csak. Egyébként én nagyon kíváncsi lennék egy komolyabb Chally2 páncéltesztre, mert bár túl sok éles tapasztalat nincs (volt egy baráti tűz HESH gránáttal, az áldozat Chally tornya lerobbant (blew-off), és volt ugye a lower glacist átütő RPG(-29), ezek a negatív tapasztalatok, ezen kívül csak RPG-7(V) és kis kaliberű fegyverekkel lőttek rá, amiket túlélt mindig a személyzet), mert nem vagyok benne olyan biztos, hogy a Chally 2 olyan hű, de jó mondjuk a Leo2A5/A6 vagy az M1A2-höz képest... Azzal együtt, hogy az angolok roppant büszkék a Dorchester-re.