-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
@Molnibalage: Mármint ütközel előtt nem? Akkor meg nem kerget a tatár. A teljes javadalmazást betöltöd az automatába? Csata közben a küzdőtérben nincs az az átlagos töltő, aki 40 kg-ot tudna mozgatni. Az ziher...
A toronyba épített automata töltőberendezéssel egybeépített lőszertárolók általában 12-22 lőszert fogadnak be 120-125mm-es malacok esetén, a többi a harckocsitestben van elhelyezve. A torony nélküli megoldásnál ha a méretet minimalizálni akarják, akkor a lőszer a harckocsitestben van elhelyezve. Akár hogy is, a töltőberendezésbe általában kézzel kell behelyezni a cuccott, és ez egybeszerelt lőszernél nem kellemes dolog, ha ~40kg-os cuccot hoznak össze...
Zordtól kezdve mindenki arról beszél, hogy villámgyorsz pásztázási idő van, a mechanikusan pásztázó radarokhoz képest. Azok 3-4 sávot +/- 60 fokoz azimut mellett úgy átlagban 10-16 sec alatt pásztáznak végig és a nyaláb nyílásszöge kb. 2 fok táján van, tehát még 4 sáv (bar) esetén is kb. 8-10 fokos térrészt pásztáz végig.
Az AN/APG-77 esetén a teljes, 120°-os pásztázásra azt írják, hogy "szimultán" teszi meg, ám tudjuk, hogy ez nem igaz, érdemes megnézni az AN/APG-81 teszteléséről kiadott videót:
Ez azonban "nulláról" teljes felderítés, de figyelemre méltó, hogy kevesebb, mint 10 másodperc kellett mind a 23 cél felderítéséhez, és a legtöbb esetében már teljes adatokat tud nyújtani (full track: távolság, magasság, haladási irány és sebesség). A videó érdekessége még, hogy ha hinni lehet neki, akkor teljesen "lépcsősen" működik, vagyis a radar feltehetően kereséssel kezd, ahol mind a ~1200 T/R egységet használja, majd ahogy felderíti a célpontokat, a T/R egységeket több nyalábra bontva kezdi a felderített célok bemérését és követését külön-külön nyalábokkal. Feltehetően a keresésre rendelkezésre álló T/R egységek számának csökkenése miatt lassul le a felderített célpontok A videón egyszerre 6 nyalábot látunk, de ez félrevezető lehet, egyfelől 2006-os a videó, másfelől nyílván nem teljes képességgel mutatják be.
Ezek alapján én olyan 3-4 másodpercre tenném a szkennelés időigényét (eddigre a 23 célból megtalált 19-et) a teljes érzékelési területre vonatkozólag. Hogy a nyaláb milyen széles, az jó kérdés. Pontos adat sehol nincs, általában 1-2°-os adatokat emlegetnek.
A 21-es megvilágította és befogta a 24-est az meg zavarást kapcsolt és töntrevágta az 21-es radarját.
Nekem nagyon UL-nek hangzik. Hogy a zavarástól a 21-es radarja "megvakul", azt el tudom hinni, de tönkretenni? Miért menne tönkre?
A Krug-os történetnél is ez a bajom (erről még nem is hallottam amúgy). Pusztán zavarástól nem szabadna (szerintem tönkremennie). Ha direktbe "megvilágítják" egy nagyobb teljesítményű radarral megfelelő frekin, akkor felteszem igen, túl lehet terhelni a vevőegységet.