Haditechnikai Topic
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A film egyszerûsít, nemes egyszersûgéssel elhallgatja az idõjárási körülményeket, stb.
Valahol tök jó, hogy a minõséginek csúfolt források ellentmondanak egymásnak. (Nem, nem a disco az...)
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
14. perctõl.
A videó meg azért érdekes, mert mintha nem tenne említést arról, hogy a két meglógó "csali" (?) 29-es az mintha Rodriguezékbe futott volna bele...
Mi baj Po?Megtudtam, hogy az apám...nem az apám. Apád a lúd? Igen. Hmmm...biztos nagyon meglepődtél!
Az Arty-k olyanok mint az EMO-k, lehet szidni őket, de vagy megtanulsz együtt élni velük, vagy beállsz te is közéjük!!!
\"A békefenntartás nem a katonák dolga, de csak ők értenek hozzá\" \"De ki a fasznak kell ez?!Én inkább ezt választom!Imádom\" \"Brothers everywhere Raise your hands into the air we\'re WARRIORS\"
Na jó nem rosszmájúskodok, egyébként ezt nem ismerték be, sõt konkrétan tagadták (mármint hogy az Oszamát megölõ csapat tagjai lettek volna)
\"A békefenntartás nem a katonák dolga, de csak ők értenek hozzá\" \"De ki a fasznak kell ez?!Én inkább ezt választom!Imádom\" \"Brothers everywhere Raise your hands into the air we\'re WARRIORS\"
a T-72A csökkentett képességû exportváltozata. Nálunk is ez volt rendszeresítve.
486SX 100MHz, kislemez meghajtó, 2 MBRAM, 160MB HDD
Mi baj Po?Megtudtam, hogy az apám...nem az apám. Apád a lúd? Igen. Hmmm...biztos nagyon meglepődtél!
Másrészt, amugy az Obama körmányzat végül is hogy reagált az egészre?
Mert azért apró különbség van aközött hogy visszalõnek, vagy ha a pointman szó nélkül fejen lövi a kecskét kétszer. Utána meg még a biztonság kedvéért ad a mellkasába is.
Azt irták pert fontolgatnak a srác ellen, de ha Obama mint fpk egyenesben követte, azért minimum gyanus, hogy az õ (legalább) hallgatólagos beleegyezése is megvolt (nyilván mindenki tudja, hogy ha ki nem is mondták, de nem kezet rázni ment oda a csapat)
A harmadik, most ennek a six teamnek mi a lófütty a neve? Mert ugyan a könyv DEVGRU- ként hivetkozik, de...
Amugy azt se tudom már, milyen hasonló szintû alakulatai vannak az USA nak...
Ugye már a USMC is felállitott a recons mellé valami SF et
A fekvõ helyzeteknél, a tus vagy ki van támasztva, vagy le van szoritva a földre.
Ergo ha ezt betartják se váll, se orr, se nagyujj sérülés nem lehet.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás
Mennyire vagy biztos ebben a dologban?
Szerintem amikor a lövedék elhagyja a csövet még elég nagy nyomás van a csõben.
A ny-i cuccokat nem ismerem, de a k-i lövegek akkor nyitották a zárat amikor a csõ elkezdett elõre siklani, a hüvelyt pedig a kivetõkarok dobták ki, nem a csõben lévõ nyomás maradéka. Pisztolynál oké ez a dolog, de lövegnél nehezen tudom elképzelni.
Én inkább azt tudnám elképzelni, hogy a hátrasikó csõ tolja hátra azt a bizonyos kart, vagy tárol máshogy rugóerõt a töltéshez. Majd a csõ elõre indulásakor dobja ki a hüvelyt. De ez csak a fantáziám szüleménye.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
TG
karosszéktábornok.blog.hu

War Thunder AF & GF Thrash metal topic, V8 Supercars, HRC
Melyik? Volt 75mm-es, 90mm-es és 105mm-es is. 😊
A 75mm-es APDS 1000 méterrõl ~170mm-et ütött át.
A 90mm-es közepes nyomású löveg APDS lõszere 1000 méterrõl ~230mm-et
A 105mm-es alacsony nyomású löveg APFSDS lõszere pedig ~360mm-et.
Nézzünk egy Leopard 2A4 tornyot:
Oldalról még mindig 330mm vastag, tehát legalább a 105mm-es lövegre lenne szükségünk, ha tökéletesen oldalát mutatja. Szembõl esélytelen bármelyik modern harckocsi, talán az alap T-72 változatoknál akad egy-két gyengébb pont (lövegpajzs például). De ennyi.
Tudni kell, hogy a franciák is inkább elõszõr 4x SS-11, majd késõbb 6x HOT pct. rakétákkal szerelték fel páncélvadász feladatkörben, annak RHA páncélátütõ értéke 600mm, ami még mindig kevés a mai harckocsikkal szemben, még az Kontakt-1 ERA-val felszerelt T-72-vel szemben is.
AMX-13 4db SS-11 rakétával
Illetve az ágyú 2x6 töltete milyen gyorsan ürülhet ki.
5 másodpercenként 1 lövés, vagyis leggyorsabban egy perc alatt.
Gondolom menet közben tüzelnének vele
Akkor kell egy komolyabb lövegstabilizátort beépíteni...
leginkább kis teste súlya illetve mérete valamint páncélzata miatt, tehát menet közben milyen távolságból mennyire lehet pontos a tank?
Kb. semmenyire.
És még tényleg egy utolsó kérdés. Mennyibe kerülhet teljesen felszerelve? Megéri egy kisebb költségvetésû és népességû országnak beszerezni belõle?
Egy éve merült fel egy osztrák bulvárlap hírében, hogy mivel az osztrákok leépítik a hadsereget, az Sk105 Küressiert (osztrák alváz plusz AMX-13 torony 105mm-es löveggel) után a magyarok is érdeklõdnek. Ezen beszerzésrõl azóta nem hallani többet, de eléggé valószínûtlen. Ezeket már inkább ócskavasnak lehet eladni, harcértékük minimális, rendszeresítésük önmagában a jármû esetleges "ajándék" ára ellenére is magas, hiszen ki kell képezni rá a személyzetet, pótalkarészbázist kell kiépíteni, és olyan lõszert kell hozzá beszerezni, amivel a honvédség még nem rendelkezik, korábban nem használt soha.
Még tippelni is nehéz, de ha õszinte akarok lenne, nagyságrendileg fél millió euróra becsülöm egyetlen Kürassier rendszerbe állítását. Szállítás, némi pótalkatrész, a legénység és karbantartók kiképzése, némi lõszerkészlet, stb.
Emiatt nem érdekel általában senkit, legalábbis hadsereg szintjén. Egy modern pct. rakéta sokkal hatékonyabb, könnyebben szállítható, jobban elrejthetõ és álcázható, és az ára is ilyen szinten mozog mondjuk 5-10 rakétával (függõen milyen típusról beszélünk).
És az AMX-et kis méretük miatt olyan pozícióban tudnám elképzelni, hogy beásni az út két oldalán 2-2 tankot és így bevárni az ellenséges hadoszlopot, majd a szokásos, elsõ-utolsó tank kilövésével, a hatos tárak ellövésével egy komplett(4(tank)x2(revolvertárak száma)x6(lõszer/revolvertár)=48db jármûvet) semmisíthettek meg legjobb esetben, majd hogy az AMX mozgékonyságát kihasználva, gyorsan eltûnnek, vagy a túlélõket mészárolják le<#violent>#violent>, ejtik foglyul ez már a parancsnok dolga.
De az is lehet, hülyeség az egész amit írtam.
IL-2 Cliffs of Dover: mijki World of Tanks: mijki Win7 x64 Ultimate ; Gigabyte P41T-ES3G ; Core 2 Duo E6750 2,66Ghz ; 4GB DDR3 ; GT 240 1GB driver 304.79 ; Samsung HD321KJ, HD103SJ ; Saitek X52Pro
És mennyire hatékony maga az ágyú. Beszéltük már haverommal, hogy a mai tankoknál már nem is a páncél a döntõ, hisz úgyis átüti már majdhogynem minden lövedék. A kérdés tehát, hogy az AMX 13 ágyúja (legyen mondjuk a 90 vagy 105 mm-es) mennyire hatékony egy...T-72, T-80, T-90, Abrams, illetve Leo 2-vel szemben. Áttudja ütni? Illetve az ágyú 2x6 töltete milyen gyorsan ürülhet ki. Gondolom menet közben tüzelnének vele leginkább kis teste súlya illetve mérete valamint páncélzata miatt, tehát menet közben milyen távolságból mennyire lehet pontos a tank?
És még tényleg egy utolsó kérdés. Mennyibe kerülhet teljesen felszerelve? Megéri egy kisebb költségvetésû és népességû országnak beszerezni belõle?
Ott is lehetséges a kézzel való töltés, ám roppant macerás, mivel külön kell a lövedéket és a hajtótöltetett kibányászni és kézzel behejezni. De a lehetõség adott.
Igértem hogy körbekérdezek a FAMASról, mi a vélemény felhasználói szinten.
Nem reprezentativ😊, talán kicsit elfogult is a vélemény, de azért mutat valamit.Öt srácot tudtam megkérdezni, négy gyalogost meg egy ejtõernyõst,
még lehet hogy megkérdezek két ancient hogy lõttek a FAMASsal, õk a MAS meg a MAT-okon nõttek fel, érdekes lenne hogy nekik milyen volt...lehet hogy még szolgáltak a rendszerbe állitáskor.
Van olyan közöttük aki szinte csak ezzel lõtt, meg van aki végiglõtte a legtöbb karabély tipust. Azt kérdeztem, hogy ha konkluziót vonnak, meg voltak e elégedve en bloc a FAMASal, tapasztaltak e valami olyat, ami tipushiba lehet (akár anyagminõségben, összeszerelésben etc)illetve mennyire nehéz egy kopasznak lõni a puskagránáttal, illetve mennyire voltak a balesetek vele (kezelésbõl adódóak) jellemzõek.
Nagyjából más ezredekben (mûszaki, lövész, ejtõernyõs) szolgáltak,
nem feltétlenül egy idõben, kb 23 év használati tapasztalat, ami elég széles spektrumú is, a mûszakis srác pld csak egyszer lõtt puskagránáttal, a lövészek minden gránáttal lõttek (azt nem kérdeztem milyen rendszerességgel- de nem is könyvet irok😛), használták terepen (gyakorlaton), missziokban, VAB okban, ugrottak vele etc.
Tehát a konkuzió: szerintük a FAMAS jó fegyver.Itt a legfontosabb, hogy az a srác, aki régóta más fegyverekkel dolgozik ( M4 tõl R4 át G36 etc.)úgy foglalta össze, nem ezt emelné le a mátrixos polcról,de meg volt vele elégedve. Jól mûködött minden terepen, aki volt sivatagban ill dzsungelben, annak sem volt gondja vele.
Az ergonomiát mindenki kiemelt, rövid (kényelmes vele szük helyeken mozogni).Direkt rákérdeztem mindenkinél a rozsdára, nem volt náluk jellemzõ rá, de õk igen tisztán tartották.
2-300 méteren kiemelte mindenki a pontosságát.
Senki nem emlitette a bullpop szerkezetbõl adódó hátrányokat, de szerintem mind az öten jobbkezes lövõk.(a FAMAS mintha átszerelhetõ lenne)
Negativumként nem sok jött elõ, az arctámasztó hajlamos volt leesni kúszás mászás közben a régebbieknél, ezeknél menetkor inkább levették,lõgyakorlaton szigszallaggal odaerõsitették, az ujakkal nem volt ilyen gond, elég bonyolult a szerkezete,egy srácnak a vaktöltényekkel volt gondja, egy másik sorozatot nem szeretett lõni vele,akadályok nagy része a tár miatt volt (ez nem tuti, de szerintem ez az eredeti francia tárakkal lehetett, mintha utána cserélték volna STANAG kompatibilisre- de lehet hogy hülyeséget irok).
Puskagránát.
Egyiküknek sem volt balesete vele, különösebben nehéznek se találták.
Fekvõ helyzetben a tus a földhöz volt téve, igy itt nem volt gond, állohelyzetben legtöbbször a videon is látott sniper fogással lõttek vele.Erõsen gránátfüggõ, mennyire üt kilövéskor és a testhelyzet is amit használtak (errõl csak az ejtõernyõs srávcot kérdeztem, õk APAV ot fekvõ,az AC58 at állóhelyzetbõl lõtték
AC58
Az tény, hogy markolni kellett rendesen , ez szvsz mûfaji sajátosság,
és mindenki emlitett balesetet, mivel ugyan mindenkinek a fejébe verték, nem sima lõszert lõ, rug mint a bolond csacsi, mindig volt pár (idézem)"fasz/hülye/balfasz" akinek szétcsapta az ormányát, vagy a száját.- Megint az én véleményem, de a légió emberanyaga szerintem mind fizikálisan, mind IQ ban még mindig a francia baka átlag felett van,ráadásul az idegesebb német örmi beléjük fogja verni amit akar, ugyhogy nincs statisztikám de jóval kevesebb baleset lehet minta regulárisoknál)
Na, kb ennyi, tehát röviden, a userek szerint:
A FAMAS rövid, pontos, jól kezelhetõ, talán kicsit nagyobb a tüzgyorsasága sorozatnál, bullpop, ha karbantartják és gyakorolnak vele, ugyanolyan jó mint más fegyver. Puskagránátba bele kell állni, de kivitelezhetõ---aki meg ugy lõ mint a régebbi videon, az meg is mérdemli hogy a poignée homlokon csapja.
Ez után kézzel, egy fogaskerék és tengely áttétellel forgatja az irányzó vagy a parancsok a megfelelõ helyre a revolvertárat, a lövedék a kilökõdik a töltõalagútba, a hátul maradt kar belöki a lõszert a helyére, és ismét tûzkész az ágyú.
Alapjában véve nem teljesen automata a rendszer, de viszonylag szûk helyen mûködõképes és egyszerû, megbízható. A probléma vele az, hogy miután a két revolvertár kiürül, azt csak kívülrõl lehet tölteni, mindkettõ tetején van egy töltõajtó, és miután egy lõszert behelyeztek, kézzel a revolvertárat tovább kell forgatni egy pozíciót, mielõtt újra tölteni lehet.
Látható az Leo2E esetében a felemelt lövegnél a löveggel együtt mozgó lövegpajzs. Viszont ilyen állásnál a lövegcsõ síkja alatt gyakorlatilag nincs ami védje a torony koszorút és a tornyot magát.
Az oszcilláló torony esetén a löveg mereven van beépítve a toronyba, és a tornyot magát mozgatják, általában a toronykoszorún egy "alsó" rész forog, és egy-egy csap van a két oldalán, ez tartja a "felsõ" (valódi) tornyot. A megoldás elõnye, hogy a frontrész erõsebb lehet, illetve a löveg végig síkban van, így egyszerû hozzá az automata töltõberendezést megoldani. Gond, hogy az alsó és felsõ rész közötti tömítettség biztosítása nem egyszerû, általában bõr vagy szövet "szoknya" kerül elé, hogy a por és kosz ne jusson el oda. A hátránya, hogy csak könnyû toronynál mûködhet, mivel egy 20 tonnás toronynál már túl nagy a csapra nehezedõ nyomás, és egyben a torony függõleges mozgatásához is erõsebb és nagyobb gépekre van szükség. Éppen ezért jellemzõen a könnyû harckocsiknál használták. Manapság már nem jellemzõ, vagy külsõ lövegelhelyezést, személyzet nélküli tornyot használnak helyette.
Az AMX-13 metszete, látható a függõlegesen elforduló torony megoldása és a páncélvédettség.
Egy SM-1 (AMX-13 modifikáció), jól látható a "szoknya", ami az alsó és felsõ toronyrész közötti tömítettséget biztosítja