10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • millerius
    A magas üzemeltetési költségbe mindenképpen belejátszik az is, hogy ilyen kis példányszámban épült gép (amit már nem gyártanak) talán nem is üzemel több a világon. Ettől nemcsak a gyártási darab-ára lett horribilis, hanem a rendkívül kis darabszámban legyártott tartalék fedélzeti berendezések és alkatrészek ára is. Gondoljuk el, 20 géphez kellett alkatrész-garnitúrákat legyártani, ennél még a kézzel fűrészelem/reszelem/hegesztem korszakban is többet gyártottak mondjuk bicikliből akár egy sufniban is!! Egy "egészséges" repülőgép-széria egy szerkezetileg/rendszer-felépítés szempontjából azonos tipusból még manapság is többszáz vagy néhány-ezer darab legyártott példány, ehhez képest a B-2 "szériagyártása" manufaktúra-szintűnek számít (nem minőségben, hanem darabszámban). Ehhez képest az autóipar meg milliós szériákat gyárt ennek megfelelő tartalék-alkatrész készletekkel, ebből jönnek a hatalmas árkülönbségek. (Mikor lerobbant a kerti víz-szivattyúm, hozzá két csapágyat, és boldogan vigyorogtam, mikor a B-737 nagyjából azonos méretű spoiler-csapágyára gondoltam, ami alig másfélszer annyiba kerül, csak éppen dollárban!)