10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • [NST]Cifu
    Egen, pontosan. A koreaiak 2010 óta mindhárom fegyvernemnél digitális álcamintát használnak az egyenruhákon (az un. Granite Pattern mintát), ez pedig egy kiállítási (proto) harckocsi, jól láthatóan rajta van a 'Hyundai-Rotem' felirat is. Amúgy szeretnek ők is (mint minden ázsiai ország) sokat adni a külsőségekre, számomra meglepő, hogy pont ezeknél a kiállítási harcjárműveiknél nem élnek ezzel, meghagyták a standard dél-koreai harcjármű-álcamintát.

'Granite Pattern' mintázatú egyenruha DKoreai tiszteken

Szériai K2

Amúgy digitális mintát nem nagyon látni harckocsin, én eleddig csak kiálítási példányon (pl.: KMW Leo2A7+) vagy felvonuláskor (pl.: kínai parádékon az utóbbi időben) láttam digitális kamót. Az úgymond "normális" harckocsik vagy egyszínűek (olívazöld általában, mint az alant látható brit Chally2-ők, vagy az orosz harckocsik), vagy a helyi "általános" camót kapják meg (a német Leo2-esek és a francia Leclerc-ek, de a kínai ZTZ-98/99-esek is ilyen hagyományos fekete-barna-zöld festéssel rendelkeznek általában). Egyfelől teljesen érthető, hogy nem erőltetik, hiszen a városi hadviselésben úgy is fogyóeszköz lesz az ERA/NxRA blokkok, és nehéz úgy festeni ezeket, hogy ne üssenek el (lásd fenti képen a széria K2 olívazöld NxRA blokjai), terepen pedig úgy is vagy Barracuda-hoz hasonló álcaháló lesz rajta, vagy pedig erősen álcázzák fagallyakkal, így az, hogy alatta milyen mintát visel, sokadlagos... Másfelől viszont nem egy és nem két teszten bizonyult jobbnak, mint a hagyományos woodland...

Német Leo2A6 részben takarva Barracuda-val, látható az eredeti álcaminta is

Egy másik német Leo2-es, Barracua-val és gallyakkal álcázva

Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2014.12.02. 23:26:31