Haditechnikai Topic
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Rájöttem, hogy uralkodni nem is nehéz, csak trónhoz jusson az ember ebbe a tolongásba.
Mégis ez történt a '80-as években.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Hogyan is néz ez ki máshol:)))A vége az is nagyon érdekes ha érted mire gondolok.
Rájöttem, hogy uralkodni nem is nehéz, csak trónhoz jusson az ember ebbe a tolongásba.
Más a helyzetük. Az Usa pilcsik tapasztalata nem vész kárba ,hiszen tartalékosok lesznek ott a nemzeti gárda stb. Annyi gépük van azt se tudják melyikkel repkedjenek.No meg a hadseregben tudnak elõre menni ,hiszen kell a tapasztalat más beosztásokban is ,pl egy hordozón.Egész más.
Polgári pilótának meg nem szívesen mennének el:) olyan ez mintha Sumit busz volánjához ültetnék.
Azért nagyon más a mi srácainknak ,mert hosszú éveket beleöltek a vágyaik megvalósításába,gondolj bele eleve diplomához kötik már a jelentkezést ,mire igazi vadászpilóták lesznek addigra az Usa pilcsik már 2 háborún ,x légi harcon túl vannak ,kicsit sarkítva:)
És akkor ha sikerül nekik,van pár évük ezt a szakmát csinálni. Nehéz kenyér ez:) Mint mondtam van kereslet a fejlõdõ világban a harci pilótákra ,de inkább az amcsi ,kanadai,ausztrál,angol srácokat alkalmazzák.Szóval ez van:)
Szóval vadászpilótának lenni magyarországon az átlagos pilóta munkákhozt képest is családbarát...
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
Az, hogy itthon ez mennyire igaz, azt nem tudom. Azt viszont igen, hogy legalább 1 kiképzett Griff pilóta már kilépett.
Nincs elnézés,nincs semmi tolerancia.
Azért van jelentkezõ ,annyi mindenképp ami elég ide.Gondold végig hány Grippenünk van ,mennyi hajózóval,na most egy 10 éves ciklust per fõ ,de legyen 5 év nyugodtan számolhatsz.Éves szinten alig kell új pilóta.
Eleve alig repkednek ,mert az üzemanyagon spórol az ország. Pontosabban repülhetnének jóval többet is ugye mert lízingeljük a vasakat oszt ha szétrepüljük is ugyan annyi mintha a földön áll.
Nem nagyon, pontosabban egyáltalán nem tolerálnak semmit,mondjuk érthetõ is hisz oly rengeteg vadászpilótára nincs szükségünk,jelentkezõ meg azért akad bõven.
Mi több nemrég beszélgettem TB vel (Molnár Tibor) és aszongya ,hogy inkább az a gond,hogy igen sok a felszabadult srác és nem nagyon tudnak elhelyezkedni ,még a nagyvilágban sem ,pedig van kereslet vadászpilótára (csomó ország keres és alkalmaz) ,csak leginkább (mindig ) az anyanyelvi angolokat helyezik elõtérbe.
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
Ez mitha a USAF követleménye lenne.
Azt már kb. értelmezni tudom, hogy a 20/20 vagy 20/70 mit jelent, de mi az, hogy corrected? Mi által...?
Azért kérdem, mert egy forrást azt állítja, hogy a '70-es évek végén csak a legalább 20/20-as látásélességû pilóták engedték volna vadászgépen maradni, azonban ezt a Légierõ fejesei és magasabb rangú pilótái, akik még éppen repülhettek F-15/F-16-tal elkaszálták. Most meg mintha ez lenne a minimum.
Hogyisvan ez? Szigorította a követelményen? (A Hidegháborúhoz képest valszeg sokkal kevesebb pilóta kell, tehát lehet jobban rostálni. Persze ez csak találgatás részemrõl.)
F-16 tüza rendszer
És igen az asszimetriát az lehet a trimmel és lehet az üza más terekbe való szivattyúzásával is elérni.Nyilván a gyors beavatkozáskor a trimmet használják.A kifogyasztás sorrendje is amiatt van meghatározva, hogy kisebb legyen az ssszimetria.Elöször mindig kintröl haladnak befele a törzshöz és mindkét oldalról egyszerre szivattyuznak emiatt.
A FBW rendszer mg nem csak annyit tesz mint a szervo a kocsiba, azt megteszi bármelyik elöbb készült gép buszter rendszere is.
Csak mig a régi gépeknél rudazatok és hidraulika szelepeken valósult meg a vezérlés addig a FBW rendszereknél ez elektromos vezetéken következik be és igy már egy számitogépet is közbe tudnak iktatni amibe az összes érzékelõ adatai is befutnak és egy korigált jelet küld a kormányfelületeknek.
Például a régebbi gépeknél ha a szél hatására imbolygott a gép azt a pilota kellett, hogy korrigálja, mig egy FBW-s gépen ezt gyorsabban és pontosabban elvégzi a számitógép, igy a pilótának csak a gép vezetésével kell foglalkozni a külsõ eröhatásokat megprobála az FLCS megszüntetni.Ezért könnyebb kötelékezni a mostani gépekkel.Nem annyira melós vezetni öket.
Ezt könnyen tudod ellenörizni is ha látsz egy FBW-s gépet földön gurulni ahogy a fékelésnél bebólint a stabilizátorok is kitérnek mert érzékeli a giroszkóptol kap jelet de a pilóta nem nyul a bothoz.
Én a pót tankokra gondoltam, hogy hátha, de 4-5 órás röpködések alatt tuti elfogy a nafta.
És pl bomba oldásnál mi van? Elkezd "félre húzni" a gép míg nem állítasz rajta? Mert a szárnyaszegett F-15-nél azt olvastam a pilóta már csak a földön vette észre, hogy elhagyta a szárnyat. Akkor meg valamennyire kompenzált az automatika.
A FBW jogos, de nem inkább az elektromos gázpedálra hasonlít. Nem bovdent taposok, hanem jelet küldök, a számítógép meg kimatekozza mennyi üzemanyag, meg mennyi levegõ kell ehhez.
Ez amiben korántsem vagyok biztos.
Még, ha tudnád kompenzálni, akkor sem érnél el vele semmit. Vagy az oldalás elõtt vagy az oldás után maradna az asszimteria, mert ha pl. 2000 fontos bombát oldalsz le, azt képtelenség tüelõanyaggal gyorsan megoldani.
A FBW terminológiát még mindig rosszul használja sok ember. A FBW-nek semmi köze a repülésvezérlõ rendszerhez. Az FBW az egy vezérlési mód, amivel a bot kitérítésbõl lesz kormányszerv kitérítés. Ezzel lehet karakterisztikát adni, stb. Kicsit leegyszerûsítve az FWB az olyan, mint kocsiban a szervó vagy annál csak picit több. A repülésvezérlõ rendszert és sokminden más kell ahhoz, amire te gondolsz. Nézd meg, hogy pl. mi az F-15-nél a ARI (Aileron Rudder Interconnection) vagy a CAS (Control Augmentation System). Lesz errõl ios szó az F-15 cikkben. ;)
Én arra gondoltam, hogy már megint egy nehéz IFV-t akartak ami könnyû. Aztán valakinek eszébe jutott hogy rakjunk rá hk ágyút. Csodálkozom, hogy nem készítettek megvalósíthatósági tanulmányt arról, hogy katapultot tegyenek rá, hisz akkor saját légvédelme is lenne. Aztán meg jött a zokni szárító...
(Mondjuk a világ elsõ IFV-je a Schützenpanzer 12-3 volt, nem a BMP. De ez a kategória eredetileg lánctalpas jármût jelentett)
HK meg sokadszorra is. Több ország használ HK-kat afganisztánban. Kanada asszem csak erre bérel a friccektõl. De van még ott német, ami is. Asszem még a mongolok 72-est is vittek. :-)
A stryker és FCS szerintem nem lett volna hülyeség, csak megint halálcsillagot akartak építeni. Jó dolog a hk, csak ne kelljen szállítani. :-)
A tankelhárító rakéták szépek, csak nyílt terepen lekaszálják a gyalogságot...
Nem te vagy az elsõ, akik a harckocsik halálát propagálja. Csak valahogy errõl valahogy minden alkalmazó és fejlesztõ lemaradt. Szeritnem szólj nekik... :)
OK igaz, bár ilyen célra megfelel egy Stryker MGS is pl., nem kell hozzá M1A2. Vagy egy helikopter stb.
Na szóval, a csatahajó sem volt használhatatlan a II. vh. végén/után, csak arra a célra nem vetették be már soha, amire szánták (ellenséges csatahajókkal vívott tengeri ütközet), ehelyett mozgó nehéztüzérségnek használták partraszálló, part menti hadmûveletekben (amiben a páncélzatnak pl. kevés hasznát vették).
Egy hk-val rendelkezõ ellen megállítására kell-e hk, vagy nem? Szerintem nem, különbözõ tankelhárító rakéták (háromlábú állványtól könnyû páncélozott jármûveken át helikopterekig különbözõ platformokon) és esetleg légierõ elbánna velük. A példának hozottt vadászgép esetén ez kevésbé igaz, mert ugye annak jóval nagyobb mozgékonysága van, mint a földi légvédelemnek.
Az USA-ban Shinseki (ha jól írom) vezérkari fõnök anno fel akarta számolni a lánctalpas eszközöket, õ nyomta a Stryker-t. Bizonyára túlzás volt, bár az USA által mostanában vívott háborúkhoz valóban luxus 60 tonnás M1-eseket a harctérre cipelni.
Egyébként megerõsített célpontok ellen a csatahajó lövedéke sem ért sokat, mert igan lapos szögben csapódtak be. Lehet, hogy szimpolán lecsószott a célról. Ellenben egy zuhanóbombázó akár 60-70 fokos zuhanásban is leoldhatta a cumót...
Oldalakon keresztül fejtettem ki a srácnak mikor mindenféle téveszmékkel jött, milyen pusztító erõ és pontossággal bír a csatahajó löveg.
Normandiában a haditengerészeti zárótûz az elsõ napot leszámítva szinte semmit sem ért, mert a célok messze voltak. A kitörés elõsegítésében 0 hasznuk volt.
Szóval akárhonnan nézem a II.Vh-ban egyetlen normális alkalmazásuk volt. Egyébként, ha megnézed igen kevés modern csatahajó vett rész a hadmûveletekben. A modernebbek akkor csatlakoztak be a jenkiknél, amikor már minden eldõlt. A két új csatahajó 1942-ben semmiféle komoly hatással nem volt a hadmûveletekre, ahogy a német-angol pofozkodás is csak epizódszerep volt az U-boatokkal vívott iszapbirkozó versenyben.
Partraszállások elõkészítésénél sem voltak jobbak szerinted? Egyrészt a hordozók gépei nem mindig tudnak 2000 fontos bombával repülni, másrészt ott az ellenséges légvédelem is. Ha választani kell, szerintem egy 4 hajóból álló csatahajó kötelék elõbb lebontja a partvédelmet, mint ugyanannyi hordozó.
Bevetések esetén szerintem a legritkább esetben érvényesül a tökéletes papírforma, vagyis minden gép célhoz ér, és bombát is tud dobni, ami persze célba is talál, majd veszteség nélkül visszatérnek. Akkor már egyszerûbb 20 percig veretni a megerõsített állásokat pár csatahajóval, és máris látható az eredmény.
486SX 100MHz, kislemez meghajtó, 2 MBRAM, 160MB HDD
A '80-es évek beli reaktíváció részben a péniszméricskélõs verseny része volt. Mint úszképes nagy platformok rendelkezésre álltak. Ennyi. A hajón levõ 32 db Tomahawk vagy Harpoon nagyobb ütõerõt képviselt, mint a fõ lövegek haditengerészeti célok ellen, de még a parttól nagy távolságra levõ puha célpontok ellen is.
Pontosan errõl vitáztam azzal, aki az Olli hajóíra írta a nyúlfarknyi Iowa osztály cikket. Nem véletlen haltak ki a csatahajók...
A 200 tonna lövedék az nem a robbanóanyag tömege. Annak kevesebb, mint 10%, ha a róbbanóanyag. Egy 2000 fontos bombában legalább 50% a robbanóanyag és a CEP értéke az idõ elõrehaladtával rohamosan odavert a csatahajónak...