10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • qtab986
    Másfelől a G36 nem alakítható könnyen át 7.62-esre, kvázi teljesen újra kellene tervezni, hiszen egyetlen része sem használható fel szinte változtatás nélkül.
    Meglehet, de akkor az 5.56mm-es és a 7.62mm AR-ek/klónok között sincs közös alkatrész? Felhúzókar, elsütőszerkezet, biztosító/fire selector, forward assist, markolat, elsütőbillentyű, vagy valami egyéb? A HK416 és 417-nek 1 közös felcserélhető alkatrésze sincs? Nem érzem biztosnak, hogy egy G36-ból fejlesztett 7.62mm-esbe ne lehetne valamit átemelni a G36-ból

Bizonyos részeken egyetértek (pl. felhúzókar), másokban nem (a fogantyúba épített optikát folyamatosan ócsárolják, mert a katonák nem tudnak optikát cserélni, és ahol pont, hogy van lehetőség erre, mint a G36A2, G36K/KV vagy a G36C-nél, ott meg iszonyú magasan van a szereléksin, pont a tok tetején lévő felhúzókar miatt...).
    Ez tényleg lehet probléma. Ha a zárvezetőben lehetne csőpersely és a felhúzókart abba helyeznék és át lehetne tolni egyik oldalról a másikba, akkor szintén kétkezes lenne és G36K és C-n használt mechanikus irányzék/sínrendszer alacsonyabban lenne. Persze akkor nem lenne a felhúzókarnak olyan köztes helyzete, mint a jelenlegi G36-nak.
    De a HK416 és HK417 szerintem még mindig a múlt egy darabja, amin már rég túl kellett volna lépni. Ezek valami olyanok, mint a M45 MEUSOC.
    Ha a G36 evolúciója megáll azt értelmetlennek találom. A G36 17 éve szolgál, az AR15 57 éve. Az AR-nek sokkal több olyan problémás tulajdonsága van, amit orvosolni kell, de igazából csak kezelni lehet, nem meggyógyítani. Hú de furcsán fejeztem ki magam, de remélem érthető. Nagyon részletekbe bele nem menve, de Magpul és hasonlók gyártanak, mindenfélét hozzá, amitől praktikusabb lesz használni. Például Magpul B.A.D. Bolt Release Lever.
    40 év van a két fegyver között. nulla szakértelemmel is meg lehet érteni, melyikben van még fejlesztési potenciál.

Hát remélem világos voltam, mert most még nem ittam kávét.