10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • [NST]Cifu
    1.: Három U-2-est lőttek le (egy-egy Szovjet/Kuba/Kína felett) a 86db közül. A 32db SR-71 közül meg 12db zuhant le. Ha innen nézzzük...

2.: Ebben a konkrét cikkben az RQ-180-ast folyton az SR-71-essel akarják párhuzamba állítani. Csak nem tudom miért...

3.: 10m3 akkori fogalmak szerint sem volt kevés, a nagyobb vadászgépek radarkeresztmetszete volt e körül. Ezen kívül mi értelme lett volna az RCS-ét csökkenteni? Pont az SR-71 sose sértette meg a szovjetunió légterét (legalábbis tudomásom szerint), arra az A-12 lett volna hivatott. De tudomásom szerint az sem rendelkezett más, jobb RCS értékkel.

Számtalan olyan oldal / elemzés van, ahol igyekeznek az SR-71-est felruházni "lopakodó" képességgel. Emlékszem gyerekkoromban egy IPM-ben volt egy cikk, amiben arról írtak, hogy a Blackbird-ök festése számtalan apró fémgolyócskát tartalmazott, hogy szétszórják a radarsugarakat. Ma már tudom, hogy ez a sok-sok fémgolyó a rövidebb hullámhosszon pont, hogy újabb reflexiós pontokat jelentett volna...

Én a nem kevés elolvasott SR-71 / A-12 / YF-12 ismertető és leírás alapján azonban úgy vélem, valójában ez a család sose volt lopakodó, és sose volt annak szánva. Az ezzel kapcsolatos, nyílvánosságra került komolyabb kutatások, kísérletek későbbre datálhatóak, mint eme gépcsalád kifejlesztése...