Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Molnibalage

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

[NST]Cifu
Nem sokkal lejjebb még kép is lett berakva az AK-63MF-rõl. 😛
Annyira nem tûnik rossznak, de azért jobbat is láttunk már. A fegyverekre NATO (HK gyártmányú) gránátvetõ kerül, szereléksín, optikai irányzék, kombinált bipod/melsõ markolat.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Amugy mi a helyzet kishazánk kézifegyver programjában mármint a magyar honvédségre gondolok ? Sufni tuning modernizált AMD-ink vagy AKM-jeink lesznek vagy tényleg jönnek a nyugati fegyverek ? Mert hát az AK árak igy modernizálva is verik a nyugati fegyverekét ahogy a hirekbõl hallotam ? A Honvédség nehéz fegyver modernizációjára már gondolni se merek gondolm arra egy fillért sem költenek !
És a poén, hogy akkor már rég nem volt a .44-es Magnum a legerõsebb, már az 50-es években túlszárnyalta a .454 Casull.

Az egy dolog, hogy az SW.357 Magnumot 1949-ben nevezték át Model 27-re, de már jóval elõtte, 1935-ben létezett. Patton tábornok (a III. George Patton) is hordott egyet magával.

qtab986
Amikor az a film készült, az amerikai rendõrök még a .38 Special pisztolyokkal voltak felszerelve.

Az esetek hány százalékában? Többféle SW-t találtam 357 cal.-ben. Történelmi távlatokban nem látom a kaliberek elterjedtségét. De a filmsorozat 1971-ben indul. Az SW Model 27 1949-ben indult 357 cal.-ben. A SW Model 28 Highway Patrolman 1954-ben

Amikor az a film készült, az amerikai rendõrök még a .38 Special pisztolyokkal voltak felszerelve. Azok ölõerejére manapság úgy hivatkoznak, mint a minimálisan elvárható erõre. Mindez kombinálva a 1,5 "-os csõvel alkalmas volt önvédelemre, de az egyre inkább automata fegyverekkel és öntöltõ pisztolyokkal felszerelt bûnözõk ellen azért kevésbé. Az amerikaiak voltak az elsõk, akik felmérték, hogy egy tûzharc az esetek 9X százalékában 1-2 lövés után befejezõdik, tehát fontosabb a pontos, és hatásos lövés leadásának a képessége, mint a betárazott lövedék mennyisége. Ehhez pedig akkoriban háromféle lõszer volt a piacon. A jó öreg .45-ös öntöltõk, élükön az M1911-gyel, és a Magnum .357 és a .44. Az ideális váltás értelmszerûen a .357-es volt, hiszen váltókaliber volt hozzá a .38, ami olcsó gyakorlásra adott lehetõséget, ugyanakkor megfelelõ pontossággal és ölõerõvel bírt a rendõrség fegyverzetében is.
Ugyanakkor a .44-es Magnum egy 4"-os csõvel szerintem még bevállalható önvédelmi fegyver, hiszen rendõröknek nem kell rejtve viselni, és adott esetben komoly elõnyt jelenthet, ha a megcélzott delikvens védõmellényt visel. Az természetesen irreális, hogy 8-10"-os csõvel szerelt pisztolyt hordjon rendõr.
qtab986
A valóságban reális volna , hogy egy rendõr ilyesmi pisztolyt használjon?

Találgatok, nem próbáltam:
Kicsi a valószínûsége, hogy olyan helyzet álljon elõ, amikor erre van szükség. Ezzel medvét lehet ölni. Például önvédelmi szituációban/távolságon akkora a lövedék mozgási energiája, mint egy AK ból kilõtt 7.62-esnek 200 méteren. De a 44 magnum jobban leadja a mozgási energiáját még FMJ lövedékkel is.

Ha megnézel ballisztikai zselébe leadott lövéseket, akkor azokat a tömböket, amikbe az átlagos pisztolylövedékek üreget fúrnak a 44 magnum széttépi.

Volna-e bármiféle gyakorlati haszna?

A 44 magnum lövedékek nem hegyesek, hanem lekerekítettek. Ezek nagyobb szöveti roncsolást végeznek lágy szövetekben, kivéve az izmokat(?) és a tüdõlebenyeket, amik speciális szövetek, jobban bírják az átmeneti alakváltozást. IMHO a zsigereket, emésztõszerveket úgy szétszaggatják, mint a zselatint. Ha a cél az instant halál, akkor van haszna, de duplázásra és hosszabb tûzharcra nem ideális az erõs hátrarúgás miatt.

Emberi célon az átütés minden esetben borítékolható normális önvédelmi lõtávol ( x<10 méter).

Eastwoodtól akkor is félnél. :-)
Meg az csak jobban hangzik:
"Ez egy 44 es SandW a világ legerõsebb kézifegyvere",mint "Ez egy 22 es NAA a világ legkisebb kézifegyvere"😊

Apám,nekem életem a kungfúúúúúúú!!!!!!!!!!!

[NST]Cifu
1.: Nagyobb ölõ hatás. Ha eltalálod a célpontot, akkor az esélyesen nem fog utána hepajkodni.
2.: Elrettentés. Egy ekkora pisztolynak van tekintélye. 😊

Nem értek különösebb képpen a fegyverekhez. Csak eszembe jutott valami. Most nézem épp a Magnum ereje címû filmet, Eastwood bácsival.

Na most mi fene értelme van, hogy egy akkora pisztolyt használ? A valóságban reális volna , hogy egy rendõr ilyesmi pisztolyt használjon? Volna-e bármiféle gyakorlati haszna?

Amúgy a filmet nagyon szeretem, Eastwood bácsi zseniális.

Mi előtt valaki megkérdezné: A Tigris márpedig egy vacak tank. Hiába is rinyálsz. A valóságban is az volt. http://de-rerum-natura.freeblog.hu/ saját blog

Lehet dobni gyakorlót,gránáttal könnyebb gyakorolni,mint lõfegyverrel,itt kettéválik a helyes mozdulat meg a hatása,vagyis érted mire gondolok😊

Van fent két mókus,valami szlávok,ott sok hasznos dolog van,fõleg az hogy sose kerülnek bele egymás lõsikjába,ha jól használom a szót,ha meg igen,a hátsó standby ban van
A másik,nem tudom mennyire hiteles,valami pali a seal 6 standard tesztjét lövi,tulajdonképpen minden benne van majdnem,ha jól emlékszem,fejlövés,testre kettõ,ketõ egy(test fej),akadály,tárcsere,több táv,talán testhelyzet váltás is.
Nem volt kihajlás,meg mozgás.....buzi amcsik,álló nap csak lövöldöznek😊
Bár ki tudja ki voltaz ipse,multkor volt valami vidio,mondom ki ez a dagadék?
Kiderült Larry Vickers😊

[NST]Cifu
Az F-35A LRIP (Low Rate Initial Production) Lot 2 elsõ gépei, AF-8 és AF-9. Egy év késésben vannak a leszálítással a 2008-as megrendeléshez képest (az F-35C esetében most másfél, az F-35B esetében két és fél év ez az adat a várható állapot szerint). A Lot 1 kellett volna legyen (AF-6 és AF-7), ám az a két gép végül a teszt és a légierõ ellenõrzõ repüléseihez lett besorolva, hogy a korábbi késéseket valahogy behozzák. 😊

Az avionika és a szoftver még nincs teljesen kész, fegyverintegráció, repülési in-situ dolgok hiányosak, tehát kb. olyan állapotban vannak, mint amilybe az elsõnek leszállított Eurofighterek vagy Rafale-k voltak a maguk idejében. De kiképzéshez, tapasztalatgyûjtéshez tökéletesen megfelenek, ezek a gépek amúgy is valószínûleg sose fognak éles bevetést repülni.

link
Durva ez a szimulátor.....tetszik mikor a faxi beleteker😊

[NST]Cifu
Hát gránátot szerintem nem sûrûn fogsz dobni legálisan. 😊

Amúgy a videókat én nagyon ajánlom. Youtube, és kulcsszó: tactical shooting. 😊

én is pont ezt akartam mondani 😄

col Andrew Toth.....igazi jenki név😛

Molnibalage
Ha jól értelmezen ez már az elsõ szériagép? Tehát ez már "vas oldalról" harckész? Benne van minden avionika és a szoftver is készen van?

A gép gyári száma az érdekes. Még 2008-as pénzügyi évben rendelték meg.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Ulvar
Dehogy, egyáltalán nem beszélsz le róla, sõt csak megerõsít hogy valóban van rá esély hogy elsajátítsak ezt azt, pláne ha otthon is lehet az "alapjait" akkor az = az ingyenességgel! 😊.

Most már csak bekéne lépni a kapun és kinyögni ott is hogy mit akarok! Köszönöm a segítséget! 😊.

u.i: hogy milyen fegyver az lényegtelen, pisztolytól a gépfegyverig bármi...mondjuk egy gránátot is szívesen eldobnék 😄.

War Thunder AF & GF Thrash metal topic, V8 Supercars, HRC

[NST]Cifu
Én azt szeretném megkérdezni, (hátha valaki sûrûn jár lõtérre) hogy oktatást vállalnak e lõtereken, megtanítanak e rendes kézi fegyverekkel lõni.

A kézifegyver alatt mit értesz? Pisztoly? Puska? A helyes kezelést el tudod egy lõtéren sajátítani, de a legnagyobb része (helyes fegyverfogás, a célzás alapjai, fegyverlõvétel, stb.) otthon is gyakorolható akár élethûbb játékfegyverekkel vagy hatástalanított fegyverekkel is. Nézz rá a Youtube-ra, vagy a nagyobb fileletöltõ helyekre, rengeteg taktikai kiképzõ cég rak fel ilyen tartalmú videókat.

Pisztolynál a fegyverlõvétel például tipikusan olyan dolog, amit otthon, a tükör elõtt állva sokkal jobb gyakorolni, mint lõtéren. 😊

Utána jönnek a különféle részelemek, például a sportlõtéren feltehetõen egy kézzel fogják megmutatni a pisztolylövészetet, mert úgy szoktak lõni a sportlövõk. A fegyveres szolgálatok viszont két kézzel lõnek, általában Weaver-fogást használva. Az már pedig izlés és nézetek kérdése, hogy ki milyen pózban tartja készenlétben a fegyvert (az amerikai taktikai oktatóvideókon például általános a mellhez visszahúzott tartás, ahol a lövés elõtt nyújtják csak ki a kezüket).

Puskalövészet dettó ugyanez. Sportpuskánál a fegyver nem szabad letámasztani, a gyenge kéz könyökén támaszkodva lõsz. Egy mesterlövész viszont normális helyzetben mindig letámasztja a fegyvert (bipod, vagy annak hiányában homokzsák), és a gyenge kéz a távcsövön nyugszik vagy keresztben felülrõl a válltust fogja.

Amihez mindenképpen lõtér kell az maga a lövés kiváltás és a fegyver hangjának megszokása. A többi elmélet és otthon is gyakorolható dolog.

Ezzel amúgy nem lebeszélni akarlak a lõtérrõl, hanem csak arra akarom felhívni a figyelemdet, hogy ha valóban komolyan gondolod a megtanulást, akkor elsõ körben azt otthon is el tudod kezdeni...

Panzerfaust
A legfontosabb különbség, hogy a 90M-n mindig van "hal". 😄

Alkoholista AZ, aki annyit iszik, mint MI, csak ellenszenves!

Ulvar
Hát az lesz szerintem.

Cifu utoljára azt mondta, hogy be kell lépni egy sportlövõ szervezetbe, hogy lõhess. Hogy oktatás van-e nálatok az megint más kérdés. Az hogy milyen szintû az meg egy harmadik. :-)
Szerintem ha be mész segítenek, nem járnak olyan sokan lõtérre, hogy ne örüljenek minden plusz fõnek.
A 2000M jobbnak tûnik, mind mintában mind színvilágban. Kicsit WL-es. (Yippá megint csak 20 évvel vagyunk lemaradva)
modellmaker
Itt megnézheted a különbségeket:

90M
2000M

HARCRA! HARCRA! Reszket a gyáva! HARCRA! HARCRA! Folyjon a vére! Hulljon a rómaiak feje, Villogtasd kardod Keve!

modellmaker
Elméletileg a mintája ugyanaz, gyakorlatilag kicsit más. A 2000M foltjai kicsit mások, mintha több lenne egy adott szín szélén megfigyelhetõ kis pontos "lerobbanás" (keressek képet, vagy érthetõ?). Meg a 2000M változatosabb. Nem igazán figyelhetõk meg ugyanazok a minták egy ruhán belül is, nem úgy, mint a 90M-nál.

HARCRA! HARCRA! Reszket a gyáva! HARCRA! HARCRA! Folyjon a vére! Hulljon a rómaiak feje, Villogtasd kardod Keve!

Ulvar
Én azt szeretném megkérdezni, (hátha valaki sûrûn jár lõtérre) hogy oktatást vállalnak e lõtereken, megtanítanak e rendes kézi fegyverekkel lõni. Szeretnék õsszel megtanulni (fontosnak tartom, ha már a kötelezõ bevonulás kimaradt nálam), csak azt nem tudom hogy kb. mennyibe kerülne és hogy valóban éles lõszerrel majdnem teljesen mai fegyverekkel lehet-e lõni. Nem messze tõlem itt Nyíregyen van a lõtér, de még sose mertem bemenni mondván hogy biztos kikacagnak a francba 😄. Ha valaki tudna errõl nekem infoval szolgálni, azt nagyon szépen megköszönném.

Én attól félek, hogy ebbõl sok vétlen lövés lesz. Elég hülye helyen van ahhoz, hogy akaratod ellenére használd miközben rajtad lóg. Lásd osztrákok.
Akkor valaki "látó" mondja már meg. a 90M és a 2000M mintában is eltér, vagy csak színben? A szabását és az anyagát most hagyjuk.

Nemt'om OFF-e, de miért van, hogy a boci/Rába gumis szárú, a régi 65M/WL meg megkötõs. Meg még egy csomó új ruha is, mikor a gumis 1000x jobbnak tûnik.
Punker
nézd meg a baloldali tûzváltót, rémálom...

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

Punker
nem új fegyverek!

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

árában van aszongyák, nemcsak a gránátvetõ visz el sokat 2k+, a muníciót nem számítva.
Amit meg a nagy tételen megspórolhattak az behozta "munkadíjat". vhogy így tûnik. Sõt régen emlegették hogy a ráfordított keretösszeg is adúkötelesen számított, v.bruttó lesz. De majdnem enélkül is "egál"

Szent Haba-kukk

Olyan szempontból mindenképpen jó kell legyen hogy illeszkedik a meglévõ készletekhez. AK modernizáción belül is OK-nak tûnik - ránézésre. Kb ezt is ígérték elsõ fotókon. Meghát maga a tény hogy mûködik egy ilyen program, és nem fatusásakkal kell rohángálni..
Ha van nagyszámban sínrendszerre épülõ felszerelés, azok szükség esetén bármi máson is hasznosíthatók
jó látni hogy nem akadt el a program tesztek után..
Jól is néz ki ,az sem utolsó szempont, strapabíró , kommentek alapján úgy tünik van jobb is rosszabb is. Ha a fegyvermester nem panaszkodik, és erre voksoltak, hát lelkük rajta. Néhányezer darab nem a világ amúgysem

Szent Haba-kukk

Jó összefoglaló.

Engem az érdekelne, megéri e ez? Fegyverenként 1.5 millió forint nem sok egy kicsit, vagy csak a szerelékek dobják meg ennyire? Elfogadható ár ez? És jól értelmezem a cikkbõl, hogy ezek teljesen új gyártású fegyverek?

modellmaker
De legalább kecskeszar sem maradt Ócsán. 😊

Panzerfaust
Nekem egy hétvége alatt sikerült kinyírni a jobb térdét, de akkor csak azért álltam föl, hogy harchoz mehessek: )

modellmaker
Jah, azok a táborfalvai õrök veszélyesek. 😄 Btw, nem nehéz leamortizálni az új 90M sem, "csak" használni kell. 😄

Panzerfaust
Kiképzésre adhatnak még a régi "olajbogyósból" is, de én még csak a Táborfalvai õrökön láttam.(akik nem katonák, csak annak vannak öltöztetve)
A 90Mról meg annyit, hogy nekem van ennél kopottabb, és ezt fél év alatt értem el, vadonás újról. Mondjuk sokat van mosva, mert ebben megy a közelharc, sport, meg a gyakorlat is.
Bakancs meg van ott Haixtól kezdve, Tiszáig minden. Terepen annyira nem nézik.

modellmaker
Természetesen a 93 helyébe képzeljetek 90-t. -.- My bad... meg a szerkeszthetõségé.

modellmaker
Nem akartam okoskodónak tûnni, de most már ez kikívánkozik belõlem. A szóban forgó képen 93M és 2000M gyakorlóban vannak a bácsik. 93M az, amelyiknek a bal felkarján a pajzs alatt van zseb. Pl: utolsó sor balról a 2. emberke, fatusás AK-val, fekete bakancsban. A másik meg, melyiken nincs zseb a pajzs alatt, helyette egy gomb van, hogy a szabályzatban meghatározottak szerint fel tudja tûrni a zubbony ujját. Ilyen pl. az utolsó sorban balról, illetve jobbról az elsõ katona.

Említettem itt a bakancsot... Nah ez is egy szép egyveleg még, 93M sivatagi bakanccsal. 😉 Gondolom terepen (gyakorlaton) pont leszarják náluk is.

modellmaker
Nem. Az öltözködési szabályzatban meghatározott ruházat viselhetõ csak. Abban meg nincs szó semmilyen más egyenruháról, csak 93M-ról, meg 2000M-ról, meg még vmi kifutó darabról. (Meg persze a légierõ egyéb dolgairól. Hogy a különlegeseknél mit ír az öltözködési szabályzat, arra még kíváncsi lennék 😊 )

Sz*rrá vannak mosva! 😉

A dzsungeltõl a sivatagi színig képes változni a "jó" magyar ruha, csak sokat kell mosni.

Valaki tudja egyébként, hogy vajon szépreményû honvédeink felvehetnek idegen ország egyenruháját (akár magyar rangjelzéssel) szolgálatban?

\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-

Bocim meg WL-em is van, de nekem ehhez nincs szemem.
A képen mintha nem csak a színek/árnyalatok nem, hanem a minta sem stimmelne. Tévedek?
Ha a WL alatt amerikai woodland mintát értesz, akkor egyiken sincs WL. Mindegyik magyar minta, csak különbözõ szinten vannak kopva.

A WL-ben nincs ilyen sötét színvilág, sem ennyire "recés levelezés".

WL

2000M

\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-

Szvsz az hogy nem mérethelyes a lövedék a csõvel, hanem nagyobb átmérõjû, hogy bele tudjon kapni a huzagolás. Többek közt ezért jó a köpenyezés.
Ha ez Merkava akkor kimosták 90 fokon, mert kicsi lett.
qtab986
Akkor mi tartja a lövedék magját a köpenyben ha elölrõl és hátulról is kilátszik a mag? Mert lövéskor a gáznyomás nem a köpenyt nyomja elõre, hanem a hátul kilátszó magot.

Garou
Ezen en is pislogtam, hogyan kerulnek az Arma-ba izraeli tankok. A Merkava mondjuk minden, csak nem konnyu mbt 😊. Egyik kedvencem, orulok, hogy benne lesz a jatekban.

486SX 100MHz, kislemez meghajtó, 2 MBRAM, 160MB HDD