10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • [NST]Cifu
    Én itt arra gondoltam, hogy sok remek tudós, mérnök magyar volt, sok mindent köszönhet a magyaroknak az emberiség.

Remélem nem a sok Magyar nobel díjas tudóssal akarsz példálózni.

Nézzük végig őket:

Lénárd Fülöp (1905) - Osztrák-Magyar Monarchia, utána Németországba költözik, ott él haláláig.
    Bárány Róbert (1914) - Bécsben született, Osztráknak vallotta magát, nem akart a Magyar tudományos életben részt vállalni, később Svédországba emigrált.
    Zsigmondy Richárd (1925) - Szintén Bécsben született, Osztráknak vallotta magát, a Magyar tudományos életben nem vett részt.
    Szent-Györgyi Albert (1937) - Ő a Magyar Tudományos életnek is jeles tagja volt, viszont a II.Vh után először Svájcba, majd az USA-ba emigrált.
    Hevesy György (1943) - Noha részben Magyarországon tanult, és rövid ideig oktató is volt itthon, valamint állandó kapcsolatban volt sok Magyar tudóssal, valójában Dániában, később pedig Svédországban élt és dolgozott.
    Békésy György (1961) - Magyarországon élt és dolgozott, de 1946-ban Svédországba, majd az USA-ba emigrált.
    Wigner Jenő (1963) - Németországban doktorál, majd még 1930-ban az USA-ba költözött, és halálaig ott is élt és dolgozott.
    Gábor Dénes (1971) - Németországban doktorál, majd még az 1930-as években Angliába költözik, és haláláig ott is él és dolgozik.
    Polanyi, John Charles (1986) - Németországban születik, Német, Amerikai és Kanadai egyetemeken dolgozik élete folyamán.
    Wiesel, Elie (1986) - Magyarországon születik, de családjából egyedül ő éli túl a deportálást, Franciaországba, végül az USA-ba emigrál.
    Oláh György (1994) - Magyarországon születik és tanul, de Kanadában, majd az USA-ban él és dolgozik.
    Harsányi János (1994) - Magyarországon születik és tanul, 1950-ben azonban Ausztráliába emigrál.
    Kertész Imre (2002) - Magyarországon él és dolgozik, mikor a legsikeresebb művét (a Sorstalanságot) megírja, de itthon annyira nem kap figyelmet, hogy Németországba költözik.

Szóval azt láthatjuk, hogy szinte mindegyikük külföldön élt és dolgozott, mikor megkapta a díjat, vagy utána ment külföldre, hogy tovább dolgozzon. Én Boldal szedtem azok nevét, amelyeket szerintem valóban Magyar Nobel díjasoknak nevezhetünk, és ezzel nem áll szándékomban semmi pejoratívat mondani egyikükre sem.

Lehet még sikeres magyar tudósokkal példázóni (Kármán Tódor, Szilárd Leó, stb.), de ezeknél is azt találjuk, hogy idegen földön érték el munkásságuk csúcsát.

Szóval igen, én is büszke vagyok minden Magyar tudós által elért eredményre, de vegyük észre, hogy közülük hányan nem Magyarországon érték el eredményeiket, és vonjuk le ebből a következtetést...