Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Érdekes, hogy fel sem merült horthyban, hogy azon kívül amit molni írt, hogy még minimum el kellett volna szaladnia rémülten a mánkinak a dörrenéstõl.

\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-

[NST]Cifu
Az új majmok bolygója filmhez készült vírusvideó...

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Szerintem csõszûkítõ van rajta, egy pillanatra mintha látszana.

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

Bucser
Szerintem a majmok bolygója 2-bõl lett kivágva.

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

Molnibalage
Valahol szomorú, mert az mutatja, hogy az átlaguser ennyire buta. Ez van. Ezek után nem is meglepõ, hogy annyi a moonohax és konteóhívõ...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

mondjuk ezt sose értettem, olyannyira látszik a felvételen, hogy mesterkélt, direkt beállított, egyszerûen el nem tudom képzelni, hogyan merül fel egyáltalán a valódiság gondolata bárkiben is

a szöveg a végén se semmi, hogy a majmok gyorsabban tanulnak, mint mi...
és képzeljétek, most kaptuk a hírt, hogy algéria sokkal nagyobb ütemben fejlõdik, mint mi, mik vannak...

Molnibalage
1. A hangja tényleg nem ilyen.
2. Ha úgy fogná a fegyver szerintem minim csuklóficamot kapna szerencsétlen állat.
3. A felvétel túl jó minõségû.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Boconadi
oké hogy inteligensebbek mint a többi állat, de az AK-s rész az fake. Az AK-nak alapból nem ilyen hangja van.
Ezek a csimpánzok tényleg ilyen okosak hogy tudnak AK-47-essel löni ?
Meg videojátékkal játszani agy csak egy hamis video ez ? Bár szerintem vaktölténnyel lött a négerekre a video végén Ape !

http://www.youtube.com/watch?v=GqfqFRG5dBM&feature=related
Molnibalage
PM ment.

Töltsd, érdekel. De érteni sajna nem értek hozzá.
Molnibalage
Még utolsó off. Feltöltsem az a hangmintát? Már magán a spektrumon is látszódik, hogy nem éppen hagyományos módon készült.

De lehet, de ez már nagyon OFF.
Molnibalage
Nem lehet olyat, hogy élethûbb hang. Egy adott helyzetre tud optimalizálni, minden más helyzetben pontatlan lesz. Eddig egyetlen játékot láttam - pontosabban csak preview volt - ahol egy zajforrás hangja nem egy mintából volt generálva vagy keverve, hanem számolva volt. a Fighter Ops hajómû hangja fizikai modellezéssel születik. Elvben.

A játék meglévõ korlátain belül szeretne élethûbb hangokat. Ennyi. Semmi modellezés, meg mittoménmi. :-)
Biztos, nem tudom. De egy nyílt terepen is bizonyos távolságból már csak "puffog" szerintem.
[NST]Cifu
Mit tekintesz új generációsnak? A korábban már emlegetett Molot vagy T-95 például "új generációs" lenne, legénység a teknõben, külsõ torony vagy torony nélküli fegyverzet. Mindkettõ (a Csornij Oriol-t nem sorolom ide) az 1980-as évek vége, 90-es évek eleje szintje.

A svédeknél ott volt az 1990-es években az UDES program. Az UDES program kísérleti jármûvei alapján két konkurens elképzelés csapott össze, az egyik egy torony nélküli elképzelés lett volna, egy "hagyományos" harckocsitesten elhelyezve. A másik egy kompakt, alacsony profilú tornyot képviselt. Végül a második mellett döntöttek, hogy pontosan miért, nem ismert elõttem. Egyik oldal sem részletezi, még svéd oldalakat is nézegettem, de a döntés indoklását sehol sem találtam.

Épült egy fából készült makett az Strv 2000-nek keresztelt jármûbõl, az alacsony profilú toronyba egy 140mm-es hk. ágyú, egy 40mm-es Bofors gépágyú és egy 7,62mm-es géppuska került volna. A páncélzata kompozit passzív páncél, a svéd oldalak szerint erõsebb lett volna, mint a Leopard 2S-é. A program költségtervezete viszont vállalhatatlannak lett minõsítve (svédország közben a JAS-39 Gripen program költségeit is nyögte - hiába a magasan szálló vadászgépek mindenhol jobban eladhatóak a politikai vezetésnek, mint a "sártúró" harckocsik), ezért külföldi harckocsi rendszeresítése mellett döntöttek. Az M1A1 Abrams, a Leopard 2A4 és a Leclerc mérkõzött meg (a britek inkább a sivatagba vitték a Challenger-t, mint a hóra), ennek a végén egy továbbfejlesztett Leopard 2 lett a gyõztesnek kihírdetve, ez a Leo2S.

Strv 2000 ábra

Strv 2000 fából készült makett

A (ma) ukrán Harkovi harckocsigyár ugye a Molot-al próbálkozott, ez egy X henger elrendezésû, cirka 1500 lóerõs diesel-motorral szerelt harckocsi lett volna. A fõ fegyvere 152mm-es (más források: 135mm-es) simacsövû löveg. ARENA aktív rakétavédelmi rendszer és KAKTUS reaktív páncélzat (még nem tudom hogy hozzák össze a kettõt, mivel eddig az ARENA rendszer kazettái mindig a torony külsõ részén voltak, az ERA blokkok helyén, talán Ivánék beépített blokkokkat alkalmaznak, talán a test oldalába építve? Bár ez csak találgatás.).

3 fõs személyzet, a harckocsitestben, színes LCD kijelzõk közvetítik a toronyra és a testre szerelt kamerák képét. Néhány fantáziarajzon azonban hagyományos periszkópokat is látni, nem tudni, hogy ez csak a rajzoló fantáziájának gyümölcse, vagy valóban is lesznek-e hagyományos periszkópok.

Az egyik fantáziarajzon érdekes újítás látható, a harckocsitest legvégén két ember ül egymással háttal, és egy-egy kis tornyot kezelnek, melyek a test hátulján, a torony két oldalán foglalnak helyet, és amelyek gyalogságelleni fegyverrekkel (géppuskával és/vagy gránátvetõvel) rendelkeznek. Nem tudni mennyi realitásalapja van ennek, de tény, hogy városi környezetben elég életképes megoldás lehet (márpedig az oroszoknak ott van Groznij, mint keserû tapasztalat).

A Molot dettó kukába került. Nincs rá pénz, ezért az ukránok a T-64 alapú T-84-esen dolgoznak.

A 'Molot' alternatív fantáziarajza

Volt a T-95 is ugye, hasonlóan 152mm-es löveggel, szintén úgy, hogy a személyzet a teknõben ül, a torony pedig személyzet nélküli.

A T-95 halott dettó. Jelenleg a T-90M-en dolgozgatnak az oroszok.

Az Egyesült Államok is készült az 1990-es években ilyesmivel, õk 140mm-es ETC (elektronikai gyújtású) ágyúval próbálkoznak, szintén személyzet nélküli toronnyal, a Phase 3 program keretében. A programot leállítják, mert úgy vélik, hogy a jövõ a könnyû, légi szállítható harcjármnûveké, ez lesz ugye az FCS program, abból is az XM1203 MCS. Az MCS elõször 25-27 tonnásnak indul, 120mm-es könnyû löveggel, aztán lesz belõle 30-35, végül 40 tonnás harckocsi, három fõs személyzettel. Mindvégig ugye az FCS közös platformját használja teknõnek. Az FCS programot tavaly szétszabdalják, az MCS az egyik áldozat, így jelenleg az US ARMY és az USMC az M1 Abrams-ok felújításával foglalkozik, ez nem érinti a meghajtást vagy a fegyverzetet, a fedélzeti rendszereket (éjjellátó, tûzvezetõ rendszer, stb.) igen.

A Japán és Dél-Koreai harckocsikról írtam, azok is inkább modern(ebb) Leopard 2 / Abrams / Leclerc módosulatok, mint valódi új generációs harckocsik. Jó dolog a hidropneumatikus független felfüggesztés, és a fokozatmentes váltó a japán Type-10-ben, de ennél több nincs bennük.

A törökök pedig az Altaj-al a Dél-Koreai K2 harckocsi alapján építkeznek, ismét nem generációs ugrással.

Summa summárum én két irányt látok. Az egyik egy új, 50-60 tonnás nehéz-harckocsi, 140-152mm-es löveggel, testben elhelyezett személyzettel. Ilyen jelenleg nincs építés / tervezés alatt.

A másik egy könnyû, legfeljebb 40 tonnás harckocsi, fejlettebb löveggel 120mm-es ûrméretben (ETC vagy EML technológia), szintén személyzet nélküli toronnyal. Ilyen lett volna az MCS, de az nem valósul meg. Ilyesmit vizionál a BAe, de nincs rá vevõ (a britek nem kérnek belõle, drága, mi meg csórók vagyunk, jó lesz még két-három évtizedig a Challenger 2).

Ez a BAe egyik elképzelése egy jövõbeni harcjármûre, 120mm-es EML ágyú, nyolc kerék, max. 25 tonnás tömeg

A kínaiak meg nem tudni min törik a pici fejüket. Alapvetõen úgy tûnik a T-72/T-90 szintû Type 98/99-et fejlesztgetik, de személyzettel ellátott toronnyal, talán 140mm-es löveggel. Sok a bizonytalanság vele kapcsolatban...

Molnibalage
Véleményem szerint lehetetlen feladatra vállalkoznak. Ilyesfajta modellezés szuperszámítógépekkel lehetséges, nem asztali PC-n. A hangterjedés kibaszott bonyolul dolog fõleg a lövedékek eseténben, ahol a lövdéksebesség nem állandó, tehát a hagteljesítmény sem és a spektruma sem...

Ezek szerint újra elõveszik. Majd egyszer.

Új generációs harckocsit fejleszt valaki? Vagy mindenki az eddigiek sokadik modernizációján dolgozik?
Szerintem a torzulásra az egyik legjobb példa maga a szél 😊 Sokszor ha délrõl fúj a szél lehet hallani a lacházi hajókat 😄

[NST]Cifu
A svédek (és a BAe-Hagglunds) elõvette a hibrid meghajtást a SEP technológiai demonstrációs jármûvön, de ez persze más tészta azért, például a SEP csak 17-18 tonnás tömeggel számol (egy APC vagy IFV feladatkört ellátó jármûrõl lenne szó, nem harckocsiról). A SEP program ugyanakkor 2008-ban meghalt, sem a Svédek, sem a BAe nem talált érdeklõdöt, akivel megoszthatták volna a fejlesztési költségeket, a svédeknek meg nem volt kedvük kifizetni azt a hozzávetõleg 500-700 millió eurót, amibe a kifejlesztés került volna.

A BAe ugyanakkor hisz abban, hogy a jövõ a hibrid meghajtásé a harckocsik esetén is, fõleg azért, mert a legoptimálisabb üzemanyag-függõséget lehet megvalósítani vele. A meghajtás marad elektromos, de a motortérbe a generátort hajthatja belsõ égésû motor, gázturbina, illetve generátor helyett be lehet építeni üzemanyag-cellát, ha azok bizonyulnak kellõen gazdaságosnak a fejlõdésnek hála.

[NST]Cifu
Az a gond, hogy a torzulás szerintem nem a távolságtól függ, hanem attól, hogy milyen anyagokon törik meg a hang. Ezért hoztam fel példának az erdõt, de említve lehetne a város is (a falakon többször megtörve, visszaverõdve akár több lövésnek is lehet hallani egyetlen lövést).

"Érdekes, hogy Porsche ezzel szemben a hátsó lánckereket hajtotta."

Biztos túl egyszerû lett volna, ha hagyják az elsõ lánckeréknél. 😊
Pontosan. Elég korán elkezdõdött a tervezése, már 1944-ben felvázoltak egy elektro-mechanikus harckocsi tervet. Aminél a meghajtás elöl, a torony pedig hátulra került volna, hasonlóan a lésõbbi Object 416-hoz. Aztán inkább maradtak a hagyományos elrendezésnél. A harckocsitest leginkább az IS-2 modosításának nevezhetõ, más alakú, erõsebb toronnyal.

Az elektro-mechanikus meghajtás nem vált, nem volt megbízható. A mechanikus verzió pedig nem nyújtott semmi extrát például az IS-3 vagy IS-4-hez képest. De legalább nehézek voltak (51,5 tonna a 252 és 54 tonna a 253). Így ezeket a fejlesztéseket is törölték.

Nem nagyon próbálkozott senki ilyen meghajtással.
Ennél az esetnél az a lényeg, hol "veszti" el a hang sajátosságait a lövéss. Milyen távolság az, ahol már csak a sorozatból mondod meg mi az, nem a hangjából.
Valami olyan mod-ot farag, ami a távolság függvényében torzítja a hangokat.
[NST]Cifu
Hogy milyen okokból? Nos egyfelõl így a meghajtás egyszerûbb lehet, a mechanikus erõátviteleknél folyamatosan probléma volt a két lánctalp forduláskor eltérõ sebességét biztosítani. Elektromotornál semmi ilyesmi nincs, teljesen függetlenek egymástól, így akár a teljes helyben-megfordulásra is képes (lehet). A másik elõnye hogy (elvben) egyszerûbb, hiszen a generátor és az elektromotor is alapjában véve egyszerû(bb) szerkezet, mint egy összetett erõátvitel. Ráadásul a német harckocsikon jellemzõen az elsõ lánckerék volt hajtott, tehát az erõátvitelnek hátulról, a motortól elõre, a hajtott lánckerékhez kellett vinnie az erõt. Érdekes, hogy Porsche ezzel szemben a hátsó lánckereket hajtotta.

A VK4501(P) amúgy gyorsabb is volt, mint a VK4501(H), 50km/h vs. 45km/h, a teszteken. Cserébe viszont nagyobb és kevésbé mozgékony.

Object 253 volt az elektro-mechanikus hajtású

hát igen, gondoltam nem lesz sok minden errõl, de köszönöm

azon tûnõdtem, hogy miféle szerkezet lehetett (milyen villamos jellemzõi voltak a generátoroknak és motoroknak) és milyen okból próbálkoztak ezzel a megoldással, illetve, hogy ez teljesen zsákutcának bizonyult-e (azt hiszem az ISZ sorozatban (talán ISZ-6?) is volt elektromotoros hajtásra próbálkozás), de hát nem sokra jutottam 😊

[NST]Cifu
Hát részleteset nem nagyon találtam, de amit igen az is részletek:

-Az elektromos energiát két belsõ égésû motor által hajtott generátor adta, a VK4501(P) esetében ezek léghûtéses Type 101/1 diesel-motorok voltak, amelyekkel sok probléma volt a VK4501(P) tesztjei alatt, ezért a Ferdi esetében ezek helyére két vízhûtéses, kiforrot és megbízható Maybach HL120 benzin-motor került (ugyanaz, amelyik a legtöbb Pz.III és PZ.IV harckocsit hajtotta).
-A motorok egy-egy Siemens-Schuckert Type K58-8 generátort hajtottak meg. A Generátorok 275 kW teljesítményûek papíron.
-A lánctalpakat a jármû végének alján elhelyezett két hatalmas Siemes-Schukert D1495 elektromotor hajtotta meg.
-Az összetett rendszer rákfenéje a hûtés volt, a motortérben négy hatalmas ventillátor felelt a hûtõradiátorokért, illetve a generátorok hûtéséért, a hátsó részben a küzdõtér padlója alattlévõ elektro-motorokat is egy-egy elektromos ventillátor hûtõtte.

Elefant (Ferdinand) vadászpáncélosok meghajtásáról nincs valakinek valami jó leírása, leginkább villamos része érdekelne, milyen generátorok, villanymotorok voltak benne

Lehet hogy csak metszeti rajzokon fogod látni.

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Nem kell annyira vájtfülûnek lenni. A saját oldal fegyverhangjai (hangszín, ütem (tûzgyorsaság)) általában ismerõsek az embernek. Ha egy addig nem hallottat hall valaki azt - rendszerint, bár nem feltétlenül - könnyû kiszúrni. Azt persze nem lehet tudni ebbõl, hogy milyen az a másik fegyver, egyszerûen csak idegen a hangja.
74 vs 16A2-nél pl segít ha egy 4+os sorozatot hall az ember... 😊

https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás

Arma2-be moddol tmp. Gondolom az erdõ az nem számít, esetleg az épületek és a dombok (a játékban).
[NST]Cifu
A hang a körülményektõl függ. Erdõben kicsi a távolság, ahonnan meghallható, nyílt terepen meg nagyobb.

A hang jellemzõi miatt nem vagyok biztos benne, hogy mondjuk 250 méterrõl még jól megkülönböztethetõ mondjuk egy AK-74 és egy M16A2, de 500 méterrõl már nem. Szerintem kellõen vájt fülûek esetén ez nem távolságfüggõ...

Nekem a kedvencem az volt,amikor lezuhant a B17-es, és a híradóban folyamatosan vadászgépnek emlegették.
Van valakinek tapasztalata arról, hogy egy 5.x mm-es fegyver kb milyen távolságból veszít annyit a hangjából, hogy ne lehessen felismerni milyen fegyver? (Arma2-be hang moddolnának)
Molnibalage

Willenbrock
A Tényekben megint nagyot alakítottak,valaki talált valami robbanószert a földjén és 20X elmondták róla hogy bomba miközben végig egy aknagránátot mutogattak.Anyám erre azt mondja mindegy,robban ez is az is.Szerintem nem mindegy mert ilyen "bombákkal" sosem gyõzték volna le Németországot pl.

Ulvar
elérhetõ vagy chaten. online vagy ilyesmi.

War Thunder AF & GF Thrash metal topic, V8 Supercars, HRC

Punker
Mi ez a zöld csík a nevünk elõtt?

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

Molnibalage
Istennek sem találok fotót ezekrõl beépítve.

[NST]Cifu
AN/AAR-47 -> F/A-18E/F, nem tudom, hogy a C/D (és A/😎 gépek kaptak-e belõle
AN/AAR-57 Common Missile Warning System (CMDS) -> F-15C/D és felújított F-15A/B, F-16C/D, AV-8B

Az F-35 amennyire nekem rémlik a MAWS érzékelõinek a DAS rendszert használja.

Molnibalage
F-15 ---> AN/AAR-57(V) ?

Molnibalage
Az USAF / US Navy gépein mennyire elterjedtek a MAWS rendszerek? Ki mit tud errõl? A-10A gépeken láttam már ilyet. F-15 és F-16 flotta mikor kap ilyet? Van ezekrõl képe valakinek közelrõl? Super Horneteken van ilyen?

Az F-35-ön hol lesznek ezek a szenzorok?

Azért kérdem, mert már a német modernizált F-4 gépeken is van...

Ok, a tiéd a hosszabb, lépjünk tovább. -)
"A legjobb védekezés a támadás."

Napoleon Bonaparte

=)

\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-

Röstellem, de ilyenre nem gondoltam. Ugye azért van a kiképzés, hogy csóri katona ne csináljon hülyeségeket.

"Azt beszéltük, hogy 1 fegyver több tárral vs több fegyver."
Nem ezt beszéltük. Én mondtam hogy a "mezei" bokorugrónál csak karabély van, max a speciális (nem SF) egyységeknél van maroklõfegyver (kutyások, tûzszerész, sofõr, pk, stb.). Te jöttél, hogy az SAS az hármat visz.

Abban igazad van hogy a vita parttalan. De attól, hogy támadsz, még nem lesz igazad. :-)

OFF
Igazi PB markert meg csak képen láttál, esetleg beszéltél olyannal, aki lõtt is vele? (játszatóhelyek vackai nem számítanak)
Egyébként a PB sokkal pörgõsebb, mint az airsoft, sokkal magasabb szinten tartja az adrenalinszintet.
Az pedig külön élmény, amikor végigvarrnak rajtad lentrõl felfelé egy 5-6 lövéses sorozatot, úgy 8-10m-rõl. Ki lehet bírni röhögés nélkül...
A lõtávról annyit, hogy egy 40x25-ös pályán pont elég, és itt CQB-rõl volt szó, nem sniperkedésrõl.

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

Ahogy a régi sztori is mondja:
Gyakorlaton levõ tankba beleszáll oldalról egy Trabant. Vezetõje nagy nehezen kiszáll, kicsit félkómásan odaszól a katonákhoz:
-Katona urak, nem sérültek meg, mindannyian jól vannak?
Ulvar

Éppen hogy nem...

War Thunder AF & GF Thrash metal topic, V8 Supercars, HRC