-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
A 24 MiG-et szerinted mind a hajóról üzemeltetik majd, vagy megfelezik egy fedélzeti harcoló és egy szárazföldi kiképző egységre?
Helyzetfüggő szerintem. Nagy felvonulásokkor lehet, hogy odarakják az egész csapatot, de amúgy én azt feltételezném, hogy kettéosztják őket, és a fele lesz csak a hordozón. Ez persze nem más, mint feltételezés az eddigi orosz haditengerészeti gyakorlat alapján...
Azaz fel tud szállni érdemleges mennyiségű fegyverzettel -- például üzemanyag-póttartály és H-31 vagy előbbi plusz nagyobb irányított bomba kombinációval?
Erről nincs hivatalos információ. Látni még nem láttunk olyat, hogy teljes fegyverterheléssel szállt volna fel hordozóról MiG-29K vagy Szu-33. Szóval csak tippelni lehet. Én amúgy azt mondanám, hogy azért 2-3 tonnányi fegyverzetet talán teljes belső üzemanyag mellett még el tud vinni egy MiG-29K. Viszont a külső póttartály terén max. a törzs alattit tudnám elképzelni, vagy még azt se nagyon...
Tudomásom szerint a régmúlt szovjet haditengerészeti gondolkodásban -- az amerikaival ellentétben -- a hordozóknak (legyen bármi az adott hivatalos szóhasználatban a megjelölésük) elsősorban a flotta légvédelme (és a helikopterek révén részint az ASW) lett volna a feladata, a hajózás elleni tevékenységet a fő harci egységeknek szánt tengeralattjáróknak illetve a szárazföldön állomásoztatott haditengerészeti légierőnek kellett volna a doktrína szerint végezni, nem?
Amikor a döntés megszületett, akkorra már számtalan verzió merült fel, többek között olyan is, hogy egymás mellett lenne Szu-27K és MiG-29K is. Én úgy vélem, hogy a Szu-27K/33 döntés mögött részben már az állt, hogy a haditengerészet tisztában volt a szűkös lehetőségeivel, és a Szuhoj tudott jobb, elviselhetőbb ajánlatott tenni anno. A feladatra (légifölény) pedig megfelelt.