Haditechnikai Topic
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
I met God. She's black
A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
Gondolom a tálibok, iraki felkelõk és egyéb rossz(?)fiúk nem forgótáras belga 6.35-ösökkel köpködnek meggymagot <#gun>#gun>, hanem AK-t használnak <#violent>#violent>.
Azok ellen meg szerintem egy hasonló kategóriájú csúzli kell <#violent>#violent>
(Bár esetenként, a szituációtól függõen a hangtompítós M9 lehet a jobb választás <#gun>#gun>)
\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról
Ez a beépített területen vivott harc olyan nagyon széleskörû, hogy - szerintem - ha a végletet veszem alapul akkor nincs ember aki vitathatatlan a,-t vagy b,-t tud mondani.
Gondold csak el, hogy az egyik véglet amikor egy rendör járõr és egy bekattant lövi egymást, a másik végén mondjuk Groznij, ahol komoly tüzérséget is felsorakoztattak, és ott lövik egymást orosz és csecsen erõk. Nem ugyanaz, pedig mindkettõ beépített területen vívott (tûz)harc.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás
Orosz hegyivadász alakult gyakorlatozik, öszvérek included
Klub-M, ahogy ígérték, szabvány konténerbe begyömöszkölve
Ka-52 Sea Alligator
Orosz fregatt-terv
Szerintem az adott katona adott egyéni lõfegyveréhez képest nem add akkora pluszt, hogy megérje pisztolyt, géppisztolyt, sörétest használni. Azt használják ami van. Ha be kell menni kiszedni a "rosszakat" akkor nem klasszikus CQB lesz. Beküldik a repeszrombolót és teledobálják kézigránáttal, majd ha muszáj bemennek. Irakban erre nem volt lehetõség és el is kezdték a rendõrségi módszereket átvenni a sörétessel és társaival. A vállfegyverek is folyamatosan rövidülnek, gondolom a súlycsökkenés és az városi harcok miatt. Ha egyszeri Joe járõrözik valahol akkor mindegy, de egy SF-nák szvsz minden kg számít.
Mellesleg szerintem ha már viszel egy géppisztolyt és egy karabélyt, akkor többet akadályoz a mozgásban hogy lóg rajtad a karabély, mint amennyit segít a géppisztoly.
@Molni: Fogtam, AS-ozom, nem a fegyveren múlik, hanem hogy tudod-e használni. Ha én elférek egy karabéllyal, akkor egy SF is. <#ravasz1>#ravasz1>
Azt aláírom, hogy a géppisztoly kényelmesebb, de akkor megint ott tartunk hogy Doom-ozol és 28 fajta fegyver legyen nálad...
Fogj egy 80 centis seprûnyelet és mozogj egy zsúfolt szobában. Próbálja hamar megfordulni vagy sarkok mögül kilõni. Egy hosszú fegyverrel egyszerûen képelen vagy rendesen mozogni.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Ezeknek az érveknek a vége az, hogy jöjjön egy csatahajó 406mm-es hajóágyúval, az tuti megoldja. Modern kori verzió, hogy jöjjön egy Raptor, és Hellfire rakétával vagy lézerirányítású bombával tuti megoldja.
Nincs "mindent vivõ" megoldás. A pisztoly könnyû, kevés helyet foglal, kézreáll. A géppisztoly jó középút tûzerõ, tárkapacitás és pontosság terén. A gépkarabély nagy átütõerõt biztosít. Az mesterlövész puska a legjobb a nagy távolságokra lévõ célok ellen. A géppuska tûzerõ tekintetében visz mindent. A sörétes puska pedig a legjobb arra, hogy a célpont egy lövéstõl fekvõ helyzetbe kerüljön, és ott is maradjon.
Mindegyik másra jó, máshol vannak elõnyei. Én azt mondom, hogy két gépkarabélyt vinni például ostobaság, hiszen ugyanazt a célt szolgálják. Ettõl függetlenül volt, amikor mégis két gépkarabéllyal rohangált a SAS vagy a SEAL, mert volt egy "gyári" fegyverük, meg vittek egy AKM-et, mert egyfelõl az ugyanolyan, mint amit az ellenség is használ, így nem lehet a torkolattûz és/vagy a lövés zaja alapján beazonosítani, ki melyik oldalon áll.
Megfelelõ feladatra a megfelelõ fegyver. Egy hosszabb fegyverrel könnyebb célozni, de egy hosszabb fegyverrel nehezebb mozogni. Ha messzire van a célpont, akkor egy hosszabb fegyver célszerû. Ha közel van a célpont, akkor viszont felesleges.
A géppisztoly dettó. Egy rendörségi behatoló csoportnak ideális lehet. Hadseregnek kevés. Ha ilyen MP7-eket nem nézem, de azok meg ugye pont nekik, speciális igényre készültek.
A P90 is ott van egy ideje... A hadseregnek is bõven megfelelt, lásd M1 Thompson vagy MP5. A mai napig sok helyen használják a 9x19-es géppisztolyokat. Sokkal kontrolálhatóbb sorozatlövés közben, mint egy gépkarabély. Ugyanakkor jöhetnek azok az érvek, hogy dehát ha ballisztikai mellénye van, hogy ha messzebb van, és így tovább.
A tartalék fegyver a fõ fegyver lõszerét tüzelit nem értem. a géppisztoly lõszerek nem "túltöltöttek"? Biztos ugyanaz megy az MP5-be és a para pisztolyba?
Igen. Persze vannak különféle töltöttségû lõszerek, de azokat is bele lehet pakolni pisztolyba és géppisztolyba egyaránt. A 9x19mm egy szabvány. Hogy aztán azt egy FÉG P9RC-be vagy egy MP5 tárjába rakod bele, az ilyen szempontból lényegtelen - mindkettõ ki tudja lõni.
Szvsz maroklõfegyverrel sokkal nehezebb lõni (tudom egyén kérdése). Sokkal kisebb a lõtávolságod, kisebb a tûzerõd.
Ha átmegy még másik három emberen az a járulékos veszteség. :-S Ha úgy mennek be hogy egymásra tudnak lõni akkor valamit elbénáztak.
A sörétessel nincs bajom, de a katonák nagyon korlátozottan használják.
A géppisztoly dettó. Egy rendörségi behatoló csoportnak ideális lehet. Hadseregnek kevés. Ha ilyen MP7-eket nem nézem, de azok meg ugye pont nekik, speciális igényre készültek.
A tartalék fegyver a fõ fegyver lõszerét tüzelit nem értem. a géppisztoly lõszerek nem "túltöltöttek"? Biztos ugyanaz megy az MP5-be és a para pisztolyba? Amúgy meg rendõri egységnél mindegy, mert relative rövid ideig "dolgoznak", de katonáknál nincs 5.56-os pisztoly. :-)
A shotiban egyetértünk, de az rendõrség. A "kommandósok" vagy katonák, akik tudnak lõni és karabéllyal mennek, vagy rendõrõk, tudnak lõni és túszt szabadítanak. Persze ettõl egyiknél lehet ajtót nyitni. :-)
Például Irakban városi terepen sokkal könnyebb áthelyezni egy pisztollyal a célt egy másik pontra, mint karabéllyal. Azonkívül már megint elõjön, hogy egy karabélylõszer simán átmegy az emberen, aztán a falon, és még megsebesíti a társat is, míg egy pisztoly vagy egy sörétes nagyon nem. Valamiért csak elterjedtek a géppisztolyok a rendvédelmi szerveknél, és azt senki se cáfolhatja, hogy elégséges hatásfokkal bírnak. Tárcsere helyett meg sokkal gyorsabb a tartalékfegyverre váltani, és azzal folytatni a tûzharcot, amíg nincs biztonságos lehetõség tárcserére. Az meg, hogy a tartalékfegyver ugyanazon lõszert tüzeli, kifejezetten hasznos tud lenni.
Egyébként a sörétes igenis hasznos fegyver akkor, ha a mostanában divatos fogalomként definiáljuk a kommandóst, mint városi beavatkozó egységet. Ott épületharcban igenis kiválóan használható a sörétes, reflexbõl leadott lövés is nagyobb eséllyel talál a szórás miatt, vagy alakul ki súlyos sérülés. Az amerikai rendõrök sem véletlenül sörétes rendszeresítettek a kocsijaikban, amikor mezei fekák vagy drogdílerek ellen mennek harcolni. (Ok, azóta kaptak AR-15-ösöket is.)
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Az SAS pont mélységi egység, persze tudnak minden mást. Szvsz egyszerû bakánál felesleges a pisztoly, a magyaroknál is max a jármûben/bázison látom értelmét. A mélységi cuccoknál megint baromságnak tartom, bár biztos helyzetfüggõ. A híres iraki SAS-os menekülésnél pl nem tudom vittek-e, de a story úgy kezdõdik hogy a csapat fele cipekedet míg a többi biztosított. Mert annyi cuccra volt szükségük. Ilyenkor nagyon számít a plusz 1-6kg.
A revolveres példádnál az mp5 / pisztoly között nincs akkora különbség mint egy karabély / pisztolynál. Irakban vagy az afgán hegyek közt mit csinálnál egy maroklõfegyverrel?
Igazából parttalan vita míg nem döntjük el ki hova megy. A SF-nál meg szerintem utaznak rá, hogy megmutassák nekik mi mindent lehet a sok bokorugróval szemben.
Akkor mirõl beszélgetünk? Nézd végig a videót és a sasos oktató bácsinak magyarázd el, nem kell neki még egy pisztoly.
Hiába keresem, nem találtam meg, de ugyanez az öreg magyaráz ebben a témában és nekik az mp5+oldal pisztoly mellett még van egy revolver is, végszükség esetére, ha a pisztoly is becsõdölne. És õ magyarázza el, hogy nem cserélnek tûzharc közben addig tárat, amíg teli fegyvert tud elõrántani.
\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-
Helyzetfüggõ. Ha a tömeg nem probléma, akkor eltérõ feladatkörû fegyvereket lehet vinni. Azonos célú fegyvert (mondjuk két gépkarabély) viszont nem jellemzõ. Van ellenpélda persze, Afganisztánban is lehetett látni NAVY SEAL egységnél SOPMOD-ot és AKM-et, egyszerre...
Terepen kínosabb a szitu, ha cipelni is kell a fegyvereket. Ezzel nem tudsz mit tenni, plusz 3-4-5kg egyszerûen olyan plusz teher, amit épelmélyû ember nem nagyon vállal be.
Teljesen más kérdés, hogy bele kellett rakni a puffogást mert a 16éves szellemi szinvonalon lévõ mozinézõ az akit be lehet/kell vinni a moziba. Pont ennek a következménye, hogy évek óta nincs valódi SciFi plaza moziban. Maga a kategória szûnt meg, nincs többé scifi. Legalábbis a plazakban tuti. Még puffogással sem.
A terepen át megközelitett CQ dolog,az megint más tészta,de ezeklél nem véletlenül
õk választják ki maguk (egy keretbõl)
Apám,nekem életem a kungfúúúúúúú!!!!!!!!!!!
Szvsz,CQS nél kell a min két fegyver,pont amiatt amit a videon látsz,egyszerûen vegyünk egy olyan szitutmmikor több helyiséget kell kontrol alá vonni,és mondjuk 12 fõ a hegy,ezek mondjuk 3 külön helyiségbe mennek,itt nagyok a szobák,3 hatol be,1 biztosit az ajtónál.A három ember egyszerûen nem engedheti meg magának,hogy valaki akadállyal szarakodjon,azonnal kell neki egy mási fegyver (pisztoly),hiába fordulnak át a tisztáról a többiek,hiába a biztositó,lehet hogy nem tud lõni,lehet hogy õ is el van foglalva stb
Ez sokszor uaz a kaliber mint a fõfegyver és nem feltétlen jelent visszaesést tûzerõben,MP5-SIG 9MM,UMP-USP stb (bár ez mindegy valamilyen szinten,de lehet gyakorlati oka is)hiszen amugy is gyakrabban lönek géppisztollyal is egyes lövést(mondjuk pont McNab irja,hogy náluk õk döntik el.)
De amugy is érdemesebb,az ilyen cspatra egységként gondolni,sokszor lehet velük egy rövid karabély,vagy pont a nemrég emlitett P 90 es,esetleg sörétes is,fedezni magukat,vagy áttörni egy lõálló palin.Pld a NYPD mikor bemegy egy gettós negyedbe,egy drogtanyára,nem lehet tudni,a banda hány lakásban fészkel,ott nem árt szûk helyen se a sörétes,vagy egy komolyabb automata.....uis Félfülû kutyánál is MAC10 lesz😊Volt az a sorozat,a NY zsarukról,ott ezeknél még a régi M1 is volt,pedig a rendõrség adott hátteret,meg a szakértõket.
Annak idején a RKSZ(most nem tudom mi a neve,TESZ?)is az egyiknél sörétes volt,elsõ brenneke,a többi sörét,pedig ajtót nyitni is volt,egy speciális tölténnyel valakinél.
Terepen igaza lehet Janájnak,itt is érdemes McNabra gondolni,M16 osok voltak meg Minimik ménkû lõszerrel,de amugy vittek két hangtompitóst is (talán MP5 öt)járõrönként egyet,de éppen nem is volt több......a sealnek vietnam ota vannak hangtompitós pisztolyai,ott egy 32 SW volt,azóta ki tudja mi van,ilyesmit szerintem min.2 visznek terepre is,de terepen tényleg felesleges a pisztoly,viszont sok minden egyebet cipelhetnek,Claymore-októl a pcr ig.
A Delta force nál ki tudja mi a kutyafüle van,de valami szakértõtõl azt olvastam,õk is jobban szeretik még tuszmentésnél is a rövidebb 223 asokat.Illetve
õk odavannak a Hk MP7 ért.De az igaz,õk pld diplomáciai védelmet is ellátnak,az meg igenjó rejteni.
Apám,nekem életem a kungfúúúúúúú!!!!!!!!!!!
Komolyra fordítva a szót, az alant már biztosan emlegetett Andy McNab könyvében (Hívójele: Bravo 02) leír egy olyan esetet, amikor mocskosul szükség lett volna a pisztolyra, a SCUD-semlegesítõs hangtompított mókán felül: amikor jármûbõl kellett volna hirtelen felkapott lövést leadni. Ezt pisztoly hiányában az anyósülésen ülõ felrántott gépkarabélyával oldották meg. Ha ránézel egy-két fényképre magyar katonákról Afgánból, ott is felfedezhetsz jópár pisztolyt combtokon, mellényen stb.
Tehát nagyon távoli és "nagyon közeli" példa is akad. Ebbõl következõleg jó eséllyel tudják, mit csinálnak.
Ha ilyen Delta/SAS/Seal mélységi dolgok akkor sem látom értelmét. Én elõbb vinnék plusz két tárat pisztoly helyett. Max akkor, ha táborban nem viszed mindenhova magaddal a karabélyt, de még is legyen nálad valami. Aztán lehet nincs igazam.
\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-
A CSI és társai az nekem Z3 kategória. A mátrixban legalább kitaláltak egy mesét a dolgokhoz.
ON
Tudtommal max a felderítõ mesterlövészek visznek több fegyvert, mert kell egy karabély a puska mellé.
A "sima" lövészeknél még pisztoly sem nagyon van szerintem, max a "speciális" beosztásban levõknél: sofõr, kutyás egység, parancsnok, tûzszerész, stb.
Amúgy nekem kevésbé fantasztikus, mint jó néhány akciófilm, vagy mint mondjuk a CSI filmek. Vagy mint mondjuk a Rambo 3, ahol félkézzel 50 méterre lõ Sly úgy sorozatot, hogy minden lövés embert ér. Na ez a fantasztikum 😊
Ez szerintem így nem igaz. Max vállfegyverrõl maroklõfegyverre, de ott meg elégé esik a tûzerõd. :-)
-gyorsabban lehet fegyvert váltani, mint akadályt elhárítani
-gyorsabban lehet fegyvert váltani, mint tárat cserélni
De nyilván a mátrixban ez hatványozva fordul elõ. Minden esetre nem árthat, ha nem 1, hanem +2-3 fegyvere van az illetõnek, de mondjuk ezek oldalfegyverek leginkább.
Y
Egyedül élem az életem, idegen tőlem a félelem, szabadon élek mindig hajt a vér. Kalapács József
January 19, 2011, Federal Bureau of Investigation
80 pages
For Official Use Only
Law Enforcement Sensitive
December 4, 2007
This booklet is a quick reference guide describing indicators and warnings related to homemade explosives. It is intended to aid military, federal, state, and local law enforcement personnel to visually recognize the materials, chemicals, and equipment associated with the manufacture of homemade explosives. The examples in this guide were selected based on historical incidents, intelligence on emerging threats, and the commercial availability of the components. Given the variety of substitute materials available for the manufacture of homemade explosives, this guide should not be considered all inclusive. Instead, it should be used to establish a basic understanding of typical materials, chemicals, and equipment associated with the manufacture of homemade explosives and to enable on-scene personnel to determine if they are dealing with a potentially dangerous situation.
The majority of this quick reference guide is tab-divided into three sections.
Homemade Explosives describes the key identifiers, hazards, commercial uses, chemical components, and the equipment used in the manufacture of homemade explosives.
Chemical Components describes the key identifiers, hazards, commercial uses, commercial sources, and the homemade explosive it can be used to create.
Manufacturing Equipment summarizes the laboratory and improvised equipment that can be utilized during the manufacturing process.
The Technical Support Working Group, Training Technology Development Subgroup, sponsored the development of this guide on Indicators and Warnings for Homemade Explosives with support from the Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives (ATF) and the Federal Bureau of Investigation (FBI).
Download >>> na ezt azért már mégsem 😊
Milyen tünetei lehetnek a holoklausztrofóbiának? Körülzárva érzem magam egy t?lem idegen népség helyben és id?ben távoli félelmeit?l.
Gondolom a szerkezeti kiépítése olyan hogy kitudja használni a víz és a levegõ közti fajsúly különbséget,és így a víz nem az égéstérbe megy hanem csak át a hajtómû testen.Az axiál kompresszoros esetében viszont nem tudom.Az én tankönyveimben csak egy lapot szenteltek a sugárhajtómû (1979)ismertetésére,és bevallom ne is nagyon jártam utána.
Azonban szerinted miért ne jutna víz egy ilyen centrifugál-kompresszoros (vagy akár axiálkompresszoros) gázturbina esetében az égéstérbe?
Lehet hogy már túl vagy a dolgon de ITT van egy hajtómû metszete.A felsõ orgona síp szerû "henger" az égéstér .Oda fizikailag víz nem kerül.Az hogy magán a kompresszoron keresztül megy a víz magát a mûködést nem zavarja,kivéve ha már olyan sebességgel nyeli a vizet, hogy az mechanikailag tesz kárt a hajtómû szerkezetében
Nagyon szép és macsó ötlet például úgy harcba vonulni, mint ahogy a Mátrix-ból Neo "We need guns.." felkiáltással tette, nyolc pisztollyal, hat géppisztollyal. Ám ha a valóságban is így indulna valaki harcba, az sacc-per-kábé az elsõ sarokig jutna el élve egy hadszíntéren... 😊
Ez is ilyen dolog. Hiába pakolsz fel adott esetben öt gépágyú konténert, azok olyan légellenállást és plusz terhet jelentenek, hogy nem éri meg, és jobb, ha három plusz két ledobható póttartályt viszel inkább... 😊
Nekem ez olyannak tûnik, mint a 15db SUU-11 pod, elméletlen, meg egy-két éleslövészet alkalmával kipróbálták, de aztán az éles hadszíntérre nem így mentek.