-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
A hibrid nehéz repülőgép-hordozó cirkáló a sajátságos, többször belül egymással küzdő, egymásnak ellentmondó szovjet katonai gondolkodás ill. vezetés és az orosz földrajzi elhelyezkedés kombinációjának eredménye.
A fedélzeti rakéták hajóról történő indítása sokkal-sokkal körülményesebb és helyzettől függő, mint azokat levegőből indítani. A repülőgépekről történő hasonló képességű fegyverek indítása jóval sokoldalúbb képességeket biztosít. Egy 60,000 tonnás hadihajót -- aminek nominális esetben nem is ez lenne a fő feladata -- nem fog olyan helyzetbe hozni egy körültekintő parancsnok, mint mondjuk egy 12,000 tonnás Atlant típusú cirkálót, hogy eleresszen egy szinte megegyező képességű hajó-hajó rakéta sortüzet. Habár a Granit valóban nagy hatótávolsággal rendelkezik, a hajó -- a Föld formája ill. a radarsugárzás sajátosságai miatt (horizonton túl vajon a Föld formáját követi az egyenes vonalú sugárzás?) -- szerintem csak repülőgép vagy más egység segítségével tudja célba venni a célpontot nagy távolságban. És ha már más egység kell akkor, miért nem indítjuk repülőgépről a fegyvert ami jobban tudja kutatni a radarjával/besugárzás jelzőjével a felszíni dolgokat és ezzel jobban kitudja használni a fegyver nagyobb hatótávolságát? (persze bőven lehet, hogy tévedek ezzel az absztrakt leírással, nem ismerem részleteiben a radarok (és a Granit) működésének sajátosságait)
A légvédelmi tüzérségi rendszer (CIWS) védelmi fegyverzet ami a hajót célba-vevő fegyverek elleni utolsó védelmi vonal. Hiánya valóban elgondolkodtató a francia példában. Ezek valóban elengedhetetlen részei a modern hadihajóknak, habár muszáj hangsúlyozni, hogy tényleg az utolsó utáni utolsó védelmi vonal. A rakéták illetve repülőgépek elleni védekezést legjobb esetben specializált kísérőhajók ill. repülőgépek végeznék.
Ezzel szemben én a Granitra egyáltalán nem mondanám, hogy a védekezést szolgálná és a gyakorlatban szerintem esélytelen, hogy a Kuznyecovról felhasználásra kerülne harci helyzetben. (10-ből 9-szer biztos nem és a 10. eset is valami nagyon speciális eshetőség lenne)