-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
Ez egy összetett dolog. A kumulatív fegyverek az un. Monroe-effektussal játszanak, vagyis iszonyatos nyomás alá helyeznek egy fém kúpot.
Itt álljunk meg egy kicsit. Cirka 1150m/s alatt, ha két fémtárgy találkozik, szinte tisztán mechanikai szinten zajlik a testek ütközése, deformálódása. Magyarul egy 1000m/s sebességel célba érő lövedék kinetikai energiáját felhasználva üti át a páncélt.
Ahogy viszont meghaladjuk a ~1150m/s sebességet, megjelenik a hidrodinamikus alakváltozás, más szóval folyadékként kezd el viselkedni két test.
A kumulatív lövedékeknél a robbanáskor a fém kúp átmérőjének ~8-10x hosszúságára alakul át a gigászi nyomástól (~10 millió Atmoszféra), de eközben (a nagy nyomás miatt) a hőmérséklete alig 450-500°C-ig nő (vagyis a tengerszinti nyomáson mérhető olvadáspontjának kb. feléig). A miértre egyszerű a válasz: az energiaközlés közben a nyomás és/vagy a hő változik, de összegük azonos marad többé-kevésbé. Vagyis az energia nyomássá, és nem hővé változik első sorban ez esetben. Az anyag superplasticity (nem tudom mi a megfelelő magyar szó, általában szuperfolyékonyságnak fordítják, de az nem azonos ezzel az álltapottal) állapotba kerül. Az anyagok ezen állapotát még nem teljesen érti a fizika sem, de a "hagyományos" mechanikai fizika határain túl van.
Korábban azt hitték, hogy a robbanás és a nyomás hatására a "fémnyíl" a HEAT lövedékben akár a 10'000°C-ot is elérheti. Röngten felvételek viszont bizonyították, hogy a fém nyíl nem olvadt meg, a modern mérőeszközökkel pedig már a hőmérsékletét is meg tudták mérni. Egyébként én is még ebben a topicban, jópár éve a ~10'000°C-os verziót írtam. Aztán egy srác egy nagyon jó cikket írt, ami kikerült a BoP-ra, és ott volt megmagyarázva. Hozzá kell tegyem, párszor átolvastam, és utána se értettem igazán. :)
Szóval a lényeg, hogy ez a fizika egy olyan állapota, amit nem értünk teljesen. De kísérletekkel elég jól fejlesztjük. A II.Vh idejében a HEAT robbanófejek az átmérő cirka 1-2x voltak képesek átütni. Ma már ott tartunk, hogy ez a CD érték valahol 6-8, szélsőséges esetben 9 körül mozog, vagyis egy 110mm-es harci fej már ~900mm RHA-t képes átütni. Szóval fejlődik a HEAT robbanófej is...