-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
ambasa #62449 Úgy látom a hadviselést megint egy kicsit lovagi torna módjára képzeljük el.
Leszögezem, hogy nem értek egyet azzal, hogy kiragadunk típusokat és azon gondolkodunk, hogy az mire jó, úgyhogy én nem úgy közelíteném meg a kérdést Hummwee+TOW+M2, hanem úgy, hoyg van-e létjogosultsága egy egy néhány könnyű terepjáró gépkocsival felszerelt nagy tűzerővel rendelkező beszivárgó rajnak. Szerintem igen, jobban, mint a sokak által vizionált sok ezer partizánnak/gerillának aki a háza pinceablákóból lövöldözik.
Ha már minden áron Románia, akkor talán nézzük már meg a román haderő szerkezetét és ne csak harckocsik darabszámát, mert az önmagában semmit sem mond.A Román Hadsereg békeszervezete (a háborúst sehol sem kötik a másik orra alá, de a jelenlegi helyzetben ahogy az európai haderők leépültek szerintem nyugodtan számolhatunk ezzel). Jelenleg a Román Hadsereg 5 hk, 20 lövész és 6 felderítő, ejtőernyős stb klgs zászlóaljjal és nagyszámú mindenféle tüzér osztállyal rendelkezik(direkt nem írom le mennyi, mert szerintem az kicsit hihetetlen és nem hiszem ,hogy valóban feltölthető, illetve nagyrészt csak elavult eszközökkel rendelkezik, amelyek működőképessége számomra kétséges, ettől függetlenül más célokra még korlátozottan használható).
Ezeknek a csapatoknak csak egy része bevethető egy magyarországi hadjáratban, hiszen kell tartalékokat is képezni illetve nem vonható el minden alakulat az ország más határairól.
Tehát gyakorlatilag 3-4 hk és kb 15 lövészzászlóalj az ami bevethető (most ne nézzük azt, hogy mi van nekünk, mert ez itt most lényegtelen). Ezzel az erővel szét kell vernie a Honvédséget és meg kell szállnia a területet, biztosítania a fontosabb átkelőket, helyőrségeket kell létrehoznia. Ez a z erő nem képes kellő mértékben és erővel biztosítania a hadtápvonalait, úgyhogy igen is sebezhető ilyen kisalegységek által. Azért én nem gondolnám, hogy a román szállítóoszlopokat, helyőrségeket majd mini UAV-k védenék.
A másik felvetés, hogy az ilyen alakulatok igen sebezhetőek lennének a román MiG-21 és felfegyverzett helikopterek által, de gondoljuk már végig egy kicsit ha a Román Légierő a korlátozott eszközparkját ilyen kis alegységek felderítésére (mert mielőtt a célt megsemmisítjük meg is kell találni és ezt sokan kihagyják az egyenletből) és megsemmisítésére pazarolja az idejét, a kerozinját és a bombáit addig nem a támadóélt támogatja és biztosítja, az nem jó üzlet nekünk?
Úgyhogy ha nem is konkrét típusra lebontva - bár tudom, hogy a többség nem tud ettől elszakadni és csak abban tud gondolkodni - az ilyen kis rajtaütő egységeknek van létjogosultsága a hagyományos haderőn belül, de hangsúlyozom nem helyette, hanem annak egy elemeként. Ezek az erők nem fogják helyettesíteni a harckocsikat, harci helikoptereket, a tüzérséget és a hagyományos gyalogságot, de bizonyos mértékben tehermentesíthetik azok harcát, miközben csapást mérnek az ellenség harcászati mélységében lévő utánpótlási vonalaira és vezetési pontjaira. Ez elllen csak úgy tud majd védekezni, ha erőket von el máshonna, a hátországból, vagy a frontról. A SAS-nak is a brit haderőben, persze sok más mellett, már ezt is csinálja többek között vagy hetven éve..
TG