10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • [NST]Cifu
    Lenne egy ötletem a magyar hk.-k pótlására, vegyük meg az osztrák SK-105-ek, esetleg modernizálhatnánk is őket(pl.:elektronika, com-link, stb.), sőt ha lehet rájuk rakhatnánk a Rheinmetall 120mm L/55-ös ágyúját is(overkill). :)

Olcsó, gyors és kis célpontok, 2x6-os dobtár és APFSDS(nyíllövedék) és HEAT lőszerekkel szerintem az alap SK-105 is átüthetni a T-55/72/80 front páncélját, bár erről az ágyúról igazából nem találtam semmilyen adatot.

Nem olcsó, mert pont a legdrágább dolgokat kellene felújítani (fedélzeti elektronika, fegyverzet, és az erőátvitel), ráadásul van más alternatíva, hiszen a piacon sok használt Leo2A4/A5/A6 van. Nekünk is ajánlották őket, csak nem kértünk belőle.

Nem olcsó azért sem, mert kell hozzá kiképzés, alkatrész, új lőszerkészlet, stb.

A T-80/-90 Kontakt-5 vagy Relikt ERA modulokkal szemből még egy átlagos, 1980-as, 90-es évek eleji 120mm-es APFSDS-DU lövedéket is meg tud állítani, bármelyik 105mm-es pedig röhögve. Persze vannak gyenge pontok, dehát mindegyik harckocsin akadnak ilyenek...

Az alap SK-105 löveg 360mm RHA-t tud átlőni 1000m-ről, ez még a jelenlegi T-72M1-eseink ellen is kevés (upper glacis: ~400mm RHA, torony front: ~500mm RHA).