10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • qtab986
    Még érdekesebb lenne, ha le is tudná tenni. Már réges régen felmerült az ötlet, hogy a teherautókon egy olyan felület legyen amire bármilyen felépítményt rá lehet húzni és rögzíteni. Én még a tűzoltóautókkal kapcsoltban láttam ezt az ötletet a tévében. Egy tűzoltóságnak van mondjuk pár ilyen teherautója amik segítség nélkül bármilyen felépítményt fel tudnak tenni maguknak percek alatt. Így lehet egy felépítmény nélküli tűzoltóautóból létrás, fecskendő, szerkocsi, folyadéktartályos (víz, üzemanyag, stb szállítására), mobil műtő, stb. Ha a felépítményt leteszi ott, ahol szükség van rá, akkor mehet egy másikért és máshol is hasznossá teheti magát a gépjármű.
    Leírva ésszerűnek tűnik. Akár katonai vonatkozásban is. Jobban ki lehetne használni a teherautókat, mert az életre rögzített felépítmény 1 feladatossá teszi a gépjárművet. A cserélhető felépítményes megoldás még se jelent meg a piacon (legalábbis én nem láttam). Számomra talány, hogy lehet akkora ára a sokoldalúságnak katonai, tűzoldó, katasztrófaelhárító vonalon, hogy nem éri meg. Persze nem minden esetben. De vannak komoly előnyei. Például a felépítmény nagyon értékes és kell, de a teherautó elromlott, akkor csak egy másikat kell alá rakni, amíg a rosszat javítják.
    Ez a koncepció úgy eltűnt, hogy nyomát se találom a neten.