-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
Azért ez nem ilyen egyszerű. Például az F88 Austeyr-t a Lithgow Small Arms Factory gyártotta Ausztráliának. Pedig az lényegében Steyr AUG.
Természetesen akadnak ilyen megoldások is, amikor a tenderkiíró eleve egy licenc-t akar csak venni. Ettől persze a mondatom még áll, ahol gyártási kapacitás is kell, az egy külön tészta... Márpedig azért az országok többsége így gondolkodik.
Még most sem kétkezes a tárkioldója.
Valóban nem, de a Gen4-eseknél már cserélhető jobb vagy bal oldalra. Amúgy én anno a Gen1-el még úgy lőttem, hogy egy szintén bal kezes lövő megmutatta, hogy a lövő kéz (tehát a bal kéz) mutató újjával hogy lehet a tárkioldót működtetni. Nem mondom, hogy elsőre természetes volt, de teljesen működőképes megoldás, és kis gyakorlással elsajátítható.
Szerintem az, hogy valami nagyon-nagyon jó az még mindig nem garancia, hogy kell. Gyakran sem az "egyszerű emberek" sem a szervezetek szakértői/döntéshozói nem ismerik fel vagy látják be. Személyesen nem ismerem, de az írások alapján a VP70 szerintem ma is nagyon-nagyon jó szolgálati fegyver lenne. Amennyit tudok róla, a legjobb. Aztán csak egy nagy bukta.
A VP70 a tipikus esete annak, hogy egy amúgy nagyon jó fegyver rossz időben kerül a piacra.
Amúgy ott van a HK-tól akkor már a P7, ami ugyanarra a biztosítási problémára jelent megoldást, amiben a Glock nagyott alkotott. Ugyanis a Glock legnagyobb újítása az elsütő-billetnyűbe épített biztosítókar. Ezek mellett persze jól megépített, könnyű, műanyag tokos pisztoly, és nem több...
Mi lenne frappáns? Nekem a G36 felhúzókarja annak tűnik, de aztán évtizedeket megyek vissza az időben, mire találok valamit, ami frappáns, de az meg nem kellett a piacnak. De várjunk! Az MP9 markolata igen is frappáns. (Köszönhetően a Steyr-nek.) Jobb, mint az UZI-ké.
A G36 felhúzókarja mellé tedd oda az FN F2000 hüvelykivető-alagútját, vagy a Beretta ARX-160 pár mozdulattal való átszerelhetőségét jobb vagy bal kezessé, de lehet emlegetni az An-94 kétlövéses rövid sorozatát, amihez egy acélkábeles, trükkös zárszerkezetet használ. Ezek így fejből...
Szóval, vannak pisztolyok, amiknek alacsonyabban van a csöve, ezért kisebb erőkar, kisebb nyomaték jelentkezik lövésnél. Kevesebb alkatrészből épülnek fel, és full kétkezesek.
Összességében kell nézni. Roppant megbízható, strapabíró, ergonomikus (ok, kétkezes tárkioldója tényleg nincs), ugyanakkor viszonylag olcsó fegyverről beszélünk. Vannak nála jobbak, főleg most, de ami árban versenyképes, azok általában Glock másolatok, amik pedig jóval többet nyújtanak valamiben (pl. HK USP), azok meg más árkategóriában mozognak...