-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
Szerinted ideális esetben lehet ebből sorozat gyártás? A lengyelek tudják finanszírozni? Megvan a tudásuk hozzá? Nem vagyok képben, de kb a lengyel 72-ről tudok, mint hk. gyártás. Megéri egy középhatalomnak fejleszteni. Nem lenne egyszerűbb venni valamit, bármit.
Hogy sorozatgyártás lesz-e, az inkább politikai/gazdasági kérdés. El tudom képzelni a lengyelekről, hogy megcsinálják, és sorozatba gyártják majd, de azért ott sem fenékig tejfel az élet, szóval én adok rá egy 50% esélyt, hogy sorozatba kerül.
Know-how terén a helyzet faramuci, a lengyeleknek évtizedes hagyományaik vannak harcjármű gyártás terén, de igazán előremutató dolgot nem tettek le az asztalra eddig.
A BAe pedig feltehetően azért tűnt fel a színen, mert van tudása, és ugyanakkor örül a lengyelek pénzének...
Az utolsó mondatra a válasz nem egyszerű. Először is mit veszel? A PL-01 nem "teljes értékű harckocsi", szemből is csak 30mm-es gépágyú lőszer ellen véd. Szóval nem a Leopard-2 kategória, hanem inkább a CV90-120 kategóriája lenne - ami lassan egy évtizede várja a megrendelőket, sikertelenül...
Mennyire drága egy harckocsizó kiképzése? Mekkora értéket képvisel pénzben. (Az ember életet félretéve.)
Nehezen megfogalmazható, ha nem mondod meg, milyen ország harckocsizójára gondolsz. Jó tizen éves adatok rémlenek az US ARMY-tól, ott egy parancsnok kiképzésére 400,000US$, egy irányzó kiképzésére 250,000US$, egy sofőr kiképzésére 100,000US$, egy töltőkezelő kiképzésére 75,000US$-t állapítottak meg (a számok fejből vannak, de a nagyságrend stimmel szerintem ma is).