10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • [NST]Cifu
    Nem ismerem a C-2 képességeit, biztos hasonlóak? Az A400M egy stratégiai katonai szállító gép, amely tud utántölteni, flare-t dobálni, van aktív önvédelmi rendszere (ha jól tudom), a turboprop miatt alacsonyabb a radarkeresztmetszete (ha jól tudom :), páncélozott pilótafülkéje, rövid leszálló terület (tudja forgatni a rotorlapátokat azt hiszem, és így nagyobb fékezőhatást tud kiváltani) stb. Ha eltérnek a képességek, akkor az összehasonlítás sem helytálló.

A C-2 képességei nagyon hasonlóak az A400M-hez, egyes területeken picit jobb (nagyobb végsebesség, nagyobb hatótávolság, magasabb repülési magasság), más téren picit rosszabb (valamivel hosszabb kifutó kell neki fel- és leszálláskor is). A leszállásnál egyébként a CF6-80K-n a sugárfék segíti lefékezni a gépet.

Önvédelmi képességek terén szintén kb. azonos szinten vannak, a C-2-őn is van MWS, RWR, sőt, LAIRCM is (C-2-őn még nem láttam képen, de C-1-en tesztelték: Kép 1., Kép 2.)

Semmi sem tökéletes, te a hátrányait emeled ki, én az előnyeit, de a kezdeményezés még mindig üdvösebb annál, mintha lemondanánk valamennyi önálló fejlesztésről,

Félreértés ne essék, én nem azt mondom, hogy adjanak fel minden fejlesztést, csak a sok párhuzamos programot kellene mellőzni, illetve feleslegesen ne erőltessék az olyan fejlesztést, amelynél nincs gyakorlati haszna a fejlesztésnek. Az A400M esetében állandó vita az angoloknál, hogy három C-130J-30 áráért valóban arányosan nagyobb tudást vásárolnak-e meg.

Ez csak egy példa arra, hogy nem európai sajátosság az, hogy egy-egy fejlesztés nyögvenyelősen halad.

Természetesen nem, de látványos a különbség azért, az F-35 vagy a GCV/FCS programok brutális szinten előre mutatóak, egyértelműen új utakat jelölnek ki a katonai fejlesztések terén. Ezzel szemben az EU programok közül így hirtelen csak a konvencionális tengeralattjáró-fejlesztést (A26, U-212/-214, S-80, Scorpéne) és a nEURON, meg esetleg a lent említett PL-01 jut az eszembe azok közül, ami egyértelműen "hazai" és előre mutató program.