10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • JYeti
    "A konkrét példában az adott hajtóművet az A400M-en túl más nem használja, feltehetően sose fogja. Méregdrágán kifejlesztettek egy saját turboprop hajtóművet, amiről el lehet mondani, hogy a legerősebb nyugati, nem orosz/ukrán turboprop hajtómű. Apró probléma, hogy nem úgy tűnik, hogy a turboprop másodvirágzásba kezdene."

Ki tudja, biztos volt megfontolása annak, hogy turboprop hajtóművet raktak az A400M-re, nem ismerhetem a fejlesztő mérnök, illetve a megrendelő ország elképzeléseit.

"De másik irányból adom meg a kegyelemdöfést: a japánok a szintén 37 tonnás teherbírású, de a civil repülésben használt és kirpbóált GE CF6 turbofan hajtóműves C-2 tehergépüket 3 milliárd dollárból fejlesztették ki, vagyis kevesebből, mint a TP400-D6 fejlesztési költsége. Tudásban nagyságrendileg azonos a két gép, a C-2 is képes füves reptérre fel- és leszálni például. Akkor volt értelme az A400M nagy menetelésének vajon?"

Nem ismerem a C-2 képességeit, biztos hasonlóak? Az A400M egy stratégiai katonai szállító gép, amely tud utántölteni, flare-t dobálni, van aktív önvédelmi rendszere (ha jól tudom), a turboprop miatt alacsonyabb a radarkeresztmetszete (ha jól tudom :), páncélozott pilótafülkéje, rövid leszálló terület (tudja forgatni a rotorlapátokat azt hiszem, és így nagyobb fékezőhatást tud kiváltani) stb. Ha eltérnek a képességek, akkor az összehasonlítás sem helytálló.

"Merre mutatnak a mostani európai hadiipari fejlesztések? :)"

Önálló helikopter fejlesztés, vadászgép fejlesztés, szállítógép fejlesztés (turboprop fejlesztés) stb. :) Semmi sem tökéletes, te a hátrányait emeled ki, én az előnyeit, de a kezdeményezés még mindig üdvösebb annál, mintha lemondanánk valamennyi önálló fejlesztésről, és kizárólag felvásárlói lennénk az amerikai - orosz technikának (kis túlzással), és becsődöltetnénk vagy bérgyártatnánk az összes európai céggel.

De ha ennyire kritikus szemmel vizsgáljuk az európai fejlesztéseket, vethetünk egy pillantást a másik oldalon szereplő amerikai fejlesztések bukkanóira is. Mennyi koncepciótlanság, illetve pénznyelés akad egy egy termék kifejlesztése / beszerzése során ? (pl. az GCV, vagy az FCS projekt, de az F35 fejlesztését sem mondanám sikersztorinak, azzal együtt, hogy biztos kiváló gép lesz a széria). Ez csak egy példa arra, hogy nem európai sajátosság az, hogy egy-egy fejlesztés nyögvenyelősen halad.

Y