-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
Lássuk be, hogy azért a kettő nem teljesen egy kategória. Az F-15 1972-ben repült először, vagyis a balesetnél még a berepülési fázis elején tartottak. Az F-35 viszont már hat éve repül, és már két tucat gépet átadtak.
Régen egy gép kifejlesztése és rendszeresítése arányaiban nem vitt el ennyi pénzt, és arányaiban nem volt ilyen hatása mindenre. Ha az F-15 kudarcot vall, az USAF még mindig nyúlhatott volna az F-14-esért, és két fejlesztés (F-XX/ADF/LWF és az F-X/TFX) lógott a levegőben. Most ha az F-35 kudarcot vall, nincs miért nyúlni, és amennyire én tudom, a Boeing saját házon belüli fejlesztése van csak alternatívának (amely ráadásul papírkutya lesz feltehetően, hiszen valószínűtlen, hogy az US Navy pilóta vezette gépet akar majd 2020-ban az F/A-18E/F helyére).
Hajtóművek terén ugya ez a helyzet, hány erős hajtómű volt még talonban akkoriban? F-100, F-110 és a TF30, most gyakorlatilag az F-135-ön túl nincs más.
Szóval igen, egyfelől egyetértek, hogy itt megy a médiahack ezerrel, másfelől nem, mert megértem, hogy a szakmai oldalak is miért helyeznek az ilyesmiknek kiemelt figyelmet.
A hasonlatodra visszatérve, pont azt írod, hogy a lent említett hajtómű-robbanáson túl nem volt komoly galiba az F-15-el. Az F-35 esetében hozzávetőleg immár tucatnyi galiba volt/van, amelyek mind alapvető képességeket érintettek (APU áttervezés, éjjelátó-probléma, túlmelegedési problémák, szoftveres problémák, stb.). Az F-15 nem szenvedett komoly késedelmet, és az előzetes elvárásoknak (amelyek menet közben folymatosan nőttek és nőttek) meg tudott felelni. Az F-35, amely előzetes elvárások terén szintén folyamatosan nő és nő, ellenben egyre több szinten kénytelen szembenézni az ilyen jellegű problémákkal.
Érdemes egyébként megnézni az USAF és a többi fegyvernem főbb beszerzéseit. Az USAF-nak ott volt a drága és csúcstechnikás F-22 programja. Tíz körömmel ragaszkodtak hozzá, nem fogadták el igazából soha, hogy az F-35-el kiváltható adott esetben.
Az US Navy ugyanezt eljátszotta a Seawolf esetén. Amikor túl drágának találták, simán indítottak egy NSSN programot, és megalkották a Virginia-osztályt. Mikor a Virginia-osztály terén sokasodtak a kérdőjelek, elindították az Virginia block update-programokat, illetve a lent említett Fastforward és Renegade-1/-2 programokat az esetleges Virginia-kiváltásra.
Szintén az USN bár harcolt a Zumwalt-osztályért, beletörődtek a megcsorbításba, és abba, hogy további Burke Flight III./IV. osztályú rombolókat vegyenek inkább. (Ha ellenpéldát akarsz, akkor az LCS esetében viszont kibontakozni látszik egy masszív fiaskó, kiváncsi leszek, ott mikor fog kiborulni a bili).
Az US Army hasonlóan van ezzel. Szerették volna az FCS programot, és harcoltak érte, fújták egyre nagyobbra. De azért beletörődtek abba, hogy nem lesz belőle semmi, és az Abrams/Bradley utódlás később lesz megoldva.
Az USAF ebből a szempontból szörnyű rugalmatlannak tűnik nekem... Az US Navy aligha kapna agyvérzést, ha az F-35 helyett F/A-18E/F-ekkel kellene rövid távon kiváltania a közeljövőben a vadászait. Az USMC kényszerpályán van, de ugye felmerült már az a lehetőség, hogy az egész F-35B verzió megy a kukába (ez esetben az LHD-k helikopterhordozók maradnak, és az USMC elveszti vadászerejének kétharmadát). Az USAF-nál nincs alternatív ötlet. Sose láttam/hallottam olyan felvetést, hogy további F-15 vagy F-16 vadászokat vegyenek. Hallani sem akarnak erről...