10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • [NST]Cifu
    Én inkább vadbarmoknak nevezném őket de kinek mi...

Erődemonstráció. Szó se róla, látványosnak látványos. Csak hát tényleg embertelen állóképességet és kitartást igényel a résztvevőktől...

Az önjáró tüzérségeknek még mindig nagy szerepe van? Láttam rengeteget a modern hadviselésben, de nem tartom már oly fontosnak mint mondjuk 50-60 évvel ezelőtt.

Márpedig a tüzérség fontossága megkérdőjelezhetettlen. Sokkal olcsóbb tűztámogató eszköz, mint a forgó- vagy merevszárnyú légi járművek, ráadásul gyorsabb a reakcióidejük is. A tűzérség továbbra is a legmeghatározóbb eleme (szerintem) a tűztámogatásnak.

Az önjáró tűzérség pedig leginkább a reakcióidő és mozgékonyság terén fontosabb, mint a vontatott tűzérség. A vontatott tűzérséget nem tudod egy tűzcsapás után gyorsan odébb mozgatni, hogy az ellenséges válaszcsapástól megmentsd. Az önjáró tűzérség viszont lő mondjuk egy percen keresztül (4-10 lövés), majd szedi a sátorfáját, és amire az ellenséges tűzérségi radarok által megadott céladatokra a túloldal tűzérsége választcsapást küld, már messze járnak.

Természetesen egy Iraki vagy Afganisztáni hadszíntéren ez annyira nem fontos, ott inkább a légi szállíthatóság számít, ezért is vannak ott inkább M777-es vontatott ágyútaracok, és nem M109 Paladinok.

Igen, tudom, hogy a Honvédségnél az önjáró tűzérség is el lett felejtve, sóval behintve, dehát mint tudjuk, semmire nincs pénz. Vagy legalábbis úgy döntöttek, hogy erre most nincs...

Ja és tudnám ennek mi értelme....nyitott...Mi volt az ötlet??? Egyszerűen nem tudok rájönne. Egy szem gépfegyveres az egész brigádot kinyírhatná egy tárral...

Viszont befér egy Mi-8/-17/-171 helikopter rakterébe, ami jó légi szállíthatóságot jelent. A légiszállítású egységeknek így nem gyalog kell mászkálniuk, hanem sokkal gyorsabb, hatékonyabb szállítójárművük van.

Helikopterrel zárt APC jellegű járművet max. a Wiesel 1-2-őt tudod felhozni, az meg más kategória. Ilyen kis tömeg mellett (mennyi lehet? max. 1 tonna?) normális páncélzattal amúgy se lehetne ellátni.

A spec. egységek máshol ilyen célra páncélozattlan, nyitott terepjárókat használnak (lásd lent kép), annál azért ez egy nagyságrenddel célszerűbb, hatékonyabb.

Itt van két kép az USMC ITV (~Helicopter (és V-22) raktérben szállítható jármű) programjáról:

[center]