10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!


[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
 • PREMIERE1
  #543
  OFF:
  (Bár ide tartozik ...)

  "Érdemi mérlegelés nélkül dobta vissza a Honvédelmi Minisztérium (HM) azt a holland javaslatot, amelyben használt gépjárműveket, harckocsikat és új harci helikoptereket ajánlottak a honvédségnek. A holland eszközök beszerzése költségesebb lett volna, de óriási fejlődést jelentene a haderőfejlesztésben.

  Holland gyártóktól kapott ajánlatot december végén a HM korszerű helikopterekre, harckocsikra és gépjárművekre, a magyar illetékesek alig két hét alatt elutasították azt – értesült a Magyar Nemzet. A hollandok a honvédség szovjet–orosz haditechnikájánál jóval magasabb színvonalon álló eszközöket kínáltak megvételre. Az ajánlattevők a gazdasági kompenzációtól, illetve technológiai együttműködéstől sem zárkóztak el. A holland légierő hat darab (1999-es építésű) amerikai AH–64D Apache harci helikoptert adott volna el. A holland szárazföldi erők mintegy 70 darab (1982–86-os építésű) német Leopard 2A6 harckocsijából is lehetett volna válogatni, de nagy mennyiségben ajánlottak 6–13 éves Mercedes-Benz 290GD terepjárókat is.

  A HM azonban már elkezdte legyártatni a Mi–24-es harci helikopterek prototípusát, amely alapján 12 járművet újítanak fel 1,2 milliárd forintért, harckocsikkal nem foglalkozik, terepjárókból pedig újakat rendelt meg a Rábától. Információink szerint a helikopterfelújításra a Dunai Repülőgépgyár (DR) Rt. kaphat megbízást. A magyar modernizációra pályázott volna a brit British Aerospace is, a HM azonban őket is elutasította. Szakértők szerint 1,2 milliárd forintért akár összetett, éjszaki bevethető képességet is megteremtő modernizációt is végrehajthatnának a helikoptereken, de a DR Rt.-vel csak alapkorszerűsítést végeztetnek el.

  Matyuc Péter, a HM kommunikációs főigazgatója elismerte, a készülő prototípus nem rendelkezik majd minden NATO-együttműködéshez szükséges felszereléssel. "