10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!


[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
 • [NST]Cifu
  #537
  Na, ha már szóba került, az Orosz mérnökök az Afganisztáni és Csecsenföldi tapasztalatok alapján új harcjárműveken kezdték el törni a fejüket. Afganisztánban és Csecsenföldön az amúgy eredeti feladatkörükre (hagyományos hadviselés)tökéletesen megfelelő BTR-80 PSZH-k és BMP-1/2/3 Lövészpáncélosok csúnyán leszerepeltek. Páncélzatuk gyengesége miatt egyetlen harckocsiakna vagy RPG-gránát is végzetes számukra.
  Alternatívaként felmerült az "Izraeli-elv", ahol ugye a sűrűn lakott, városi harcvidelés miatt az M113-ak hasonló problémákkal küzdöttek. Az Izraeliek a zsákmányolt T-55-ösökből és a kivonásra került Centurion harckocsikból csináltak PSZH-kat, amelyek ellen kevésbé voltak hatásosak az arrafele jellemző házi készítésű bombák és esetlegesen az RPG-7-es páncéltörő rakéták.
  Az Oroszok is a T-55-höz nyultak vissza, amelyből több ezer van "tartalékban" a hadseregnél. Leszerelték a tornyot, helyére egy kisebb méretű, távirányított torony került és átalakították a harcteret, hogy a két fős személyzet (sofőr+lövész) mellett még 5 fő gyalogos katona férjen el kényelmesen. Sajnos az egyik fő probléma itt az, hogy a jármű elhagyására csak a tetőajtókon keresztül van lehetőség, ami nem éppen ideális, hiszen így tökéletes célpontot nyújtanak a kiszálló katonák...
  A távirányított toronyba különböző fegyverzet kerülhet, a legjellemzőbb a 30mm-es 2A42 gépágyú + "Konkurs" páncéltörő rakétaindító.
  A védelem megnövelésének érdekében második generációs reaktív páncélzattal látták el, így jelentősen megnövekedett a túlélőképessége az RPG-lövedékek ellen.

  BTR-T lövészpáncélos - (az oroszok H-APC jelöléssel illetik, ahol a "H-" a "heavy" vagyis "nehéz" jelölés)

  Hossz: 6,4 m
  Szélesség: 2,85 m
  Magasság: 1,86 m

  Tömege: 38.5 tonna

  Meghajtás: "V-55V" 12 hengeres dízel-motor, 427 kW
  Max. Sebesség: 50km/h
  Max. hatótáv műúton: 500km

  Fegyverzete: 1db 2A42 30mm-es gépágyú (200 lőszer)
  'Konkurs' (NATO: AT-5) páncéltörő rakétaindító cső (3db rakéta)


  BTR-T (csak a 2A42 gépágyú látható a tornyon)


  BTR-T teljes harci díszben