10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • kisemlős
    Nos, a Cifu által adott linkek/kulcsszavakon elkalandoztam, s eljutottam egészen eddig a 30 mm-es gépágyúig.

http://hu.wikipedia.org/wiki/GAU%E2%80%938_Avenger

A wiki azt írja, hogy 10-20-as sorozatokat adva le semmisíti meg a harcjárműveket. Ezt, hogyan képzeljem el?
    Gondolom a célt max. 2-3 találat éri, a kis 30 miliméteres kumulatív lőszer áthatol a páncélon, és odabent túlnyomást hoz létre. Ezt idáig értem is, hogy ekkor a bent ülők valószínűleg meghalnak. Ha a lövedék nem ér kulcsfontosságú rendszert, akkor ilyenkor a tank, személyzet csere után harcképes marad? Vagy a túlnyomástól a lőszer berobban?
    De ha gépkocsi oszlop ellen hajt végre támadást, ha nem a motort, vagy a sofőrt éri a találat, akkor az az autó még vígan mehet tovább, annak ellenére, hogy a platóján/rakományban lesz egy 20 cm átmérőjű lyuk?

A másik a molotov-koktél. Az amerikai filmeken, persze mindennek égni, robbannia kell.
    A wiki ezt írja:
    „Ebben a korban a harckocsiknak sem a motortere, sem az utastere nem volt hermetikusan zárt, ezért a Molotov-koktél lángoló folyadéka mindenhova beszivároghatott, felgyújtva az üzemanyagot vagy a belül tárolt lőszert. A benzin-meghajtású páncélosok esetében különösen hatásos volt, ezeknél gyakran az üzemanyag belobbanását okozta.”

Szóval egy T-55-öst meg lehetett fékezni egy palack benzinnel, de gondolom a mai tankok utasaira már nem jelent semmilyen veszélyt, talán bent ülve nem is igen érzékelik. Vagy tévedek?
    Bocs, ha butaságokat kérdeztem, de ezekre kíváncsi vagyok.