10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • Kurfürst
    Ezzel azért vitatkoznék, mármint a szétszereléssel. Általános tisztításhoz (zár, cső) a látottak alapján megdöbbentően egyszerű. Nekem AK-val van némi tapasztalatom, a zárhoz hozzáférni hasonlóan egyszerű (gyak. leveszed a tokfedelet), a csőcsere már lényegesen macerásabb.. a G-36ot csak elmondások alapján hallottam, az is szépen darabokra szedhető, de ki kell szedni hozzá egy rakat csapot. Ezzel szemben az AUG fél perc alatt megvan..

Egyébként a 90-es évek óta konkrétan milyen nem bullpup rendszerű gépkarabélyt tudnál felsorolni, amit rendszeresítettek is... :D Nekem úgy hirtelen a G-36 ugrik be.. Úgyhogy kicsit álságos ez az érvelés szerintem. Nem nagyon jelentek meg új gépkarabélyok mostanság, és főleg nem kerültek rendszeresítésre.

A bullpup elrendezésnek vannak vitathatatlan előnyei: könnyebben kezelhető, kompaktabb fegyver, jó súlyelosztás, ballisztikai kompromisszumok nélkül (lsd. Afganisztán, mit szenved az USA hogy a rövid csövű M-4esek nem jók a hegyi lőtávokra..).

Kétségtelenül hátrányai is vannak: nehézkesebb a tárcsere, és a balkezeseknek is többnyire szívás (az AUG-on, FN 2000-en nem igazán), potenciálisan szarabb érzetű ESB.. Na nem mintha egy AK/AR jellegű hagyományos elrendezéssel mellett akkora élmény lenne az orrod előtt repülő hüvelyekket elviselni..