10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • Kurfürst
    + mi az anyám termeli neki az energiát... kicsit lusta/hülye vagyok kiszámolni, de sejtem ehhez elég combos generátorok kellenek majd, az pedig vagy atomenergiával megy (szvsz felejtős), vagy dieselolajjal ha haditengerészetről van szó. Itt viszont bejönnek hadtápos kérdések - vajon az adott, lővéshez szükséges megajoulenyi energiát hogyan lehet logisztikailag egyszerűbben előállítani: a, meglévő lőportöltetekkel b, diesel olajból nyert villamos energiával. Értsd: 100 lövés leadásához 200 kg lőport kell a helyre szállítani/tárolni, vagy 2 tonna dieslt..

A másik gyakorlati problémám vele hogy 2000+ m/sec az nagyon jó adat, kb. 2-szere annak amit eddig tudott a csöves tüzérség.. de a gyakorlatban hoz-e áttörést? A 200 km-es hatótáv szép, de 200 km-ről tengeri cél ugyan nem fogsz eltalálni, mert manőverezik és rengeteg ideje van kitérni. Szárazföldi műveletek hatékony támogatásához pedig továbbra is nagy méretű lövedék kell, ide nem elég kilőni egy 5 kilós vasdarabot.

Fantázia ettől függetlenül van benne, de szerintem ez még min. két évtized mire használható lesz..