-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
A tárból és hevederből tüzelés együtt szerintem felesleges képesség.
Igen, tényleg nem fontos dolog. Csak nekem olyan "szívet melengető" gondolat, hogy ha olyan helyzetben lennék egy M249-el, hogy elfogy a heveder, akkor kapok valakitől egy töltött STANAG tárat és a fegyver tovább használható.
A hevederből tüzelésnek hátránya is van, egy szekrénytáras fegyver esetén kevesebb kosz jut be a fegyverbe, ami nem egy hátrány.
Igen, valamit valamiért. A hüvelyt is kétszer kell kihúzni. Egyszer a hevederből, egyszer a lövés után a töltényűrből. Jól megjáratják.
Csak oda lyukadhatunk ki, mire kell nekünk fegyver? A #50832 hsz.-ban felvázolt mészárszékhez kell négy ember és két M249.
Maradjunk a kézifegyvereknél. Az 5,56x45mm-est is már alapból 10-20 év késéssel vették át a NATO hadseregek
Mert már ott volt a 7.62 mm NATO lőszer.
A HK G11 elhúzódó tesztelése azért elég alapos volt (plusz az amerikai ACR tender), tehát én azért úgy vélem, ha alapjaiban hibás volna a koncepció, akkor kiderült volna.
Az a koncepció, hogy nagyon gyorsan lőjünk néhányat, nem tűnik rossznak, van benne logika. Nem tudom, mit számít a véleményem, de én se tartom rossz ötletnek. Az oroszok az AN-94-ben valósították meg, csak hagyományos lőszerrel. Hogy most a teszteken jó volt a G11, erre mit is lehet mondani? Ilyenkor jönnek a Titanikkal, hogy arról is azt mondták, elsüllyeszthetetlen. Talán egy mentőcsónakot se kellett volna rá tenni, ha már olyan biztosak voltak. Szerintem a direkt gázelvételes rendszert is tesztelték, az is egy logikus koncepcióra épült, legyen kisebb a lengőtömeg, hogy a fegyver nyugodtabban viselkedjen. Az AR-10 az M21 szerepkörében talán meg is állta volna helyét.
A "nem bizonyított", meg nem volt harcban még érvek nálam nem sokat nyomnak latba.
Néha az se jelent sokat, ha egy fegyver volt harcban. Az M1911A1 műszakilag már a II. vh-ban elavult volt és csak a '80-as években vonták ki.
Én viszont úgy vélem, ha nincs a hidegháborúnak vége, és nem fogják vissza drasztikusan a katonai kiadásokat, akkor a G11 / LMG11 bizony szép sikereket érhetett volna el.
Szerintem meg inkább pl. az Eurofighter Typhoon előbb került volna szolgálatba, sokkal több F-22 Raptor lenne, a "csillagháború"-s kutatások tovább mennek, stb. Ha a kínaiak elárasztják a világot olcsó és kényelmes testpáncélokkal, hogy a pakisztáni falvakban is mindenki abban jár, akkor lesz változás.