Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

qtab986
Aki leszedte a lopakodót
Dani Zoltán, a jugoszláv hadsereg volt ezredese 10 éve lõtte le a láthatatlannak hitt amerikai F-117-est

A pék, aki leszedte a lopakodót

Amennyire tudom eddig az iskolai és egyébb mészárlások forgatókönyve mindig az volt hogy vérpisti besértõdött és másnap apu fiókban tartott fegyverével elkezdett lövöldözni. Ha pistike elötte sport lõtt /paintball-ozott/airsoftozott volna, az max annyit változtatna hogy nem 30 sebesült és 15 halott lenne, hanem 40 halott 5 sebesült.
De ha apu elzárta volna a fegyvert...
Köszönöm! Ez valami síralmas. Ha jól értem BTR a gerinc, meg talán elindul pár T72-es. És gondolom a létszám sincs feltöltve. :-S
SgtChris
Meg tegyük hozzá, hogy a legtöbb esetben nem a legálisan tartott fegyver sül el...

ASUS ROG B350-F Gaming, Ryzen R5 1600, 8GB DDR4 3000Mhz, ASUS ROG Strix RX470 4GB, Adata 920SP 128GB SSD

Willenbrock
Micsoda füstöt tud húzni a hajtómû,hogy dübörgött és micsoda manõverezõképsség...A Gripen tolóerõ/tömeg aránya hírhedten nem jó-pedig Kecskeméten baromi nagy hangjuk volt,ahogy alacsonyrepülésben nagy sebességgel áthúztak a végén pedig menõverezni kezdtek,mozgékony nagy tolóerejû gépekenek látszottak a földrõl.

jah rendszeresítve vannak

Németeknél nem meglepõ. A legtöbb gamet is cenzúrázzák ( például ne legyen benne vér stb) vagy nem engedik kiadni.

A pszihoteszt pont ezért van, ennek ellenére elõfordulnak ilyen esetek, de az a jellemzõ tendencia ,hogy a legális fegyvertartók 99%-a bizony betartja a szabályokat, így hát tök felesleges bármihez is hozzányúlni. Különben tiltsák be az embereket.

Bocsánat hogy belekérdezek, de a Rábák ( H-18, ...)is rendszeresítve vannak ügye? Volt szerencsém közelebbrõl is megismerni õket nemrég, azontúl hogy hazai, még jó is 😊

A magyarok mindig mindent jobban tudnak, és mennek a maguk feje után. Nehéz velünk

SgtChris
Azért gondolom, mert ha már hozzá akarnak nyúlni valamihez, akkor nem azokat kéne jobban ellenõrizni, és ott szigorítani, ahol valóban éles, emberélet kioltására alkalmas fegyvereket tartanak?
Nem az airsoft, paintball meg hasonló sportokat kéne kinevezni minden rossz forrásának... Mert nem azok. (Meg persze a lövészegyletek, vadásztársaságok sem azok.) Meg a PC játékok sem csinálnak automatikusan sorozatgyilkost/terroristát bárkibõl.

ASUS ROG B350-F Gaming, Ryzen R5 1600, 8GB DDR4 3000Mhz, ASUS ROG Strix RX470 4GB, Adata 920SP 128GB SSD

Nem értem miért kéne elõtérbe hozni a lövész egyelteket vagy a vadásztársaságokat. Miért kéne normális, legális fegyvertartók tízezreit szivatni 1-2 idõnként felbukkanó idióta pszichopata miatt. Netto baromság néhány, ritkán felbukkanó elszigetelt ámokfutás miatt bármit is tiltogatni és több millió állampolgárra kiható betiltó baromságokon agyalni. Pont ez az, hogy az autós balesetek vagy akár ámokfutások után sem jut senkinek az eszébe betiltani a kocsikat vagy a motorbringákat.

Punker
németeknél eleve nem lehet automata az AS se.....

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

SgtChris
Betiltani, bûntetni a paintballt... Azért ez komoly...a kiagyalójának sok egészséget kívánok. :-( Mi lesz a következõ? Betiltani az FPS vagy RTS játékokat? Vagy az airsoftot? (csodálom, hogy nem ezzel kezdték a felsorolást, hisz élethûbb, mint a paintball, bár lehet, hogy nem is hallott errõl az eszement terv kiagyalója...) Relytély, hogy elsõként miért nem a lövészegyletek, vagy a vadásztársaságok kerültek elõtérbe??? Vagy a fegyvertartás szigorítása?
Kicsit olyan, mintha a gépjármûbalesetek csökkentése érdekében bûntetni kezdenék a biciklizést... Közben az autósok meg nyugodtan száguldhatnának...

[NST]Cifu
Szerintem mindkét változatból van. Mindkét változat elterjedt, sõt, azóta van pár további változat is, mint a pár éve létezõ Igla-S, ami az oroszoknál már rendszerbe van, és például India is vásárolt belõle.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Molnibalage
Nekünk melyik van / volt? Melyik az elterjedtebb?

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

[NST]Cifu
SA-16 = Igla-1 (1981)
SA-18 = Igla (1983)

Az Igla a Sztrela utódja, annak az alapján készült, ugyanazzal a robbanófejjel, de teljesen új keresõvel és IFF rendszerrel. Az Igla-1 egyszerûbb IR keresõfejjel és három "drótlábon" álló áramlásterelõ kúp van az orrán. Az Igla esetében kettõs IR keresõfej van, és egy kis áralásterelõ rúd van az orrán.

Molnibalage
Valaki homályosítson fel, hogy jól tudom amit tudok.

SA-7 = Sztrela-2
SA-14 = Sztrela-3

Ez stimmt.

Az SA-16 és SA-18 akkor most mi is? Melyik jön melyibõl? Engem a netes források teljesen összezavarnak.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Molnibalage

SgtChris
Jó lenne, ha vissza is olvasnál néha, nem csak belevau az utolsó comment alapján. Én tudom, hogy az F-22-es nem NAVY/MARINES típus. Nem is volt, nem is lesz fedélzetrõl üzemeltetésre alkalmas.
Mindössze Molnibalage felvetésére írtam, aki szerint kérdéses, hogy minden pilóta le tudna-e szállni Gripennel egy autópálya szakaszra. Erre írtam, hogy az F-22-essel 200 órákat repülõ amcsi zsokék közül sem mindegyik szállna le egy hordozóra.

qtab986
Azért a HK tett egy kísérletet a mexikóiakkal.

Május 14-én Sarah Palin ezt fogja ajándékba kapni:

A kaliber .50 Beowulf.

[NST]Cifu
Annyit tudni róla, hogy gázelvételes, forgózáras, a többi amit a képrõl is meg lehet állapítani. Egyenlõre fejlesztés alatt van, van már belõle S805A változat is, illetve egy saját gránátvetõt is terveztek hozzá.

Semmiféle per nem lesz, az, hogy külsõre hasonlít a SCAR-ra nem jelent semmit. 😊

qtab986
CZ-S805
Ez valami mûködésképtelen modell?
Hogy mûködik?
Milyen változatok vannak?
Ez milyen tár? Nincsenek rajta bütykök amivel össze lehetne kapcsolni más tárakkal. Ez ma epic fail.
Az FN nem csodálnám, ha perrel fenyegetné. Nagyon hajaz a SCAR-ra.

[NST]Cifu
IDET 2009:

Pandur II. 8x8 páncélozott szállító jármû, érdemes megnézni a torony bal oldalán lévõ iker pct. rakéta indítót

Pandur II. 8x8 beltér

Az Iveco kicsit lassan reagált a 8x8-as PSZH igényekre, de most bemutatták a SuperAV jelzésû típusukat

CZ-S805 gépkarabély

Szlovák álcaminta és egyenruha

[NST]Cifu
A Harcoló erõk:

Szárazföldi erõk:

-MH 5. Bocskai István Lövészdandár (1. és 2. Könnyû Lövész Zászlóalj, Debrecen) (5/62. Könnyû Lövész Zászlóalj (Hódmezõvásárhely)) és (MH 5/24. Bornemissza Gergely Felderítõ Zászlóalj (Debrecen))
-MH 25. Klapka György Lövészdandár (MH 25/1. Vegyes Zászlóalj és Harci támogató Zászlóalj, Tata), MH 25/88. Könnyû Vegyes Zászlóalj (Szolnok))
-MH 34. Bercsényi László Különleges Mûveleti Zászlóalj (Szolnok)
-MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred (Gyõr)

Légierõ:

-MH 86. Szolnok Helikopter Bázis (Szolnok)
-MH 59. Szentgyörgyi Dezsõ repülõbázis (Kecskemét)

Ezen kívûl van egy Híradó és vezetéstámogató és egy Légtérfelügyeleti ezred, illetve egy mûszaki, egy vegyvédelmi és egy tûzszezés/hadihajós zászlóalj.

Az MH.5 nevébõl eredõen "könnyû", ez annyit tesz, hogy BTR-80, -80A páncélozott harcjármûvek, terepjárók (G-Wagen, UAZ) és teherautók jelentik a jármûveiket. A lövész zászlóaljak általában 3 lövész századból és egy aknavetõs szakaszból és egy logisztikai illetve törzstámogató századból állnak.
Az MH.25 annyiból vegyes, hogy itt van (papíron) egy teljes századra való T-72M1 harckocsi, de a zászlóalj ezen túl nehezebb technikával nem rendelkezik, tehát BTR-80/-80A és könnyû, páncélozatlan jármûvek vannak még itt.
Az Arrabona ezred két századból áll, az egyik a KUB önjáró légvédelmi rakétarendszer, a másik pedig a teherautókra szerelt Mistral ill. talán még van Igla vállról indítható légvédelmi rakétájuk.

Szolnokon papíron két helikopter zászlóalj van, egy szállító Mi-8 és Mi-17 gépekkel, illetve egy harci, Mi-24V és Mi-24P helikopterekkel (nem akarok negatív hullámokkal bombázni senkit, de a repképes gépek alapján inkább századokról kellene beszélni).

Végül pedig Kecskeméten van három repülõszázad, a Puma, JAS-39 Gripennel, illetve a Dongó MiG-29 vadászgépekkel és L-39 kiképzõgépekkel, illetve egy szállító-repülõgép század An-26-osokkal.

Molnibalage
Harcértékrõl beszéltem, nem sokoldalúságról. Az F-16 sem tartozik a legnagyobb gépek közé, akkor vessük össze a MiG-25-össel meg a MiG-31-essel, mert azok nagyobbak? 😊

Pontatlanul fogalmaztam. Hiába rendelkezik precíziós fegyverekkel az F-16C attól még soha nem lesz meg az a képessége, hogy a GBU-28-at horodozza és képes legyen olyan speciális célokat nagyobb távolságon leküzdeni, mint az F-15E. A sokoldalúság alatt én bizony értem a hatótávolságot is.

(Elég csak megnézni a MiG-29 Szu-27 párost.)

[NST]Cifu
Ha van precíziós fegyver hozzá akkor csapásmérõként bizonyos aspektusból igen.

Itt a "ha" nem játszik. 😊

A méret jelenthet elõnyöket, de nem a méret, nem a fegyverterhelés, vagy a radar hatékonysága jelent elõnyt-hátrányt. A teljes egésze adja ki a gépet.

Szerintem igenis tudomásul kell venni, hogy egy kisebb vadász soha nem lesz olyan sokoldalú, mint egy nagy.

Harcértékrõl beszéltem, nem sokoldalúságról. Az F-16 sem tartozik a legnagyobb gépek közé, akkor vessük össze a MiG-25-össel meg a MiG-31-essel, mert azok nagyobbak? 😊

MiG-21 gondolom nem 1 tonnás fegyverzettel bohóckodott. Azért azt megnézném, hogy max. tömeggel mit mûvelne a Gripen.

Hidd el nekem, hogy egy autópálya lazán elviselné egy Gripen Max. felszállótömegével való indulást, ill. egy átlagos (~9 tonnás) leszállótömeget leszállásnál.

A szívem megszakad azokért a 29-s szépségekért... 😞(

www.smart-bus.hu

Reaper
Na igen, és ha azt vesszük, hogy a gép üzemeltetése a repült óraszámokra lebontva majd 3x annyi összeg, mint a 29-esé akkor rájöhetünk, hogy a szép PR mögött nem olyan szép a valóság. Mondom ezt annak ellenére is, hogy ugye a 29-es flottára semmit nem költenek/költöttek csak kannibalizáció/vegetálás módszerrel üzemeltetik, ugyanis ettõl még az arányok így se stimmelnek...

Two tails, two engines! Nem szeretem őket, mert nincs miért...

Molnibalage
Ez a helyzet sajnos...<#szomoru1>

Molnibalage
A gond az, hogy az alacsony üzemeltetési költség nagyon nem tûnik annak. Semmivel sem olcsóbb, mint az F-16C, sõt!

Reaper
Na, csak hogy én is belevaúzzak. Magával a Gripennel, mint repülõgéppel az ég adta világon semmi probléma nincs. A szokásos magyar mentalitás, ami a gép beszerzésekor és az üzemeltetéskor elõjön, na az a probléma. Teljesen logikátlan, irracionális módon beszerzett fegyverzet és óraszám jellemzi a programot. A Gripen relatíve nem egy új konstrukció, viszont az általunk beszerzett alváltozat az, annak minden gyerekbetegségével. Rengeteg olyan képességgel rendelkezik, ami nekünk jelen pillanatban kurvára felesleges (ilyen pl. a légiutántöltés lehetõsége), viszont remélhetõleg a jövõben egyszer lesz felelõs politikai és katonai vezetés, amely lehetõvé teszi az adott lehetõségek kiaknázását. Addig is viszont attól tartok, hogy a Gripen is hasonló pályát fog beírni nálunk, akárcsak a szerencsétlen MiG-29-es flotta. 2016 után mindenképpen. Per pillanat rengeteg mûszaki ill. humán (értsd krónikus mûszaki hiány) problémákkal tarkított a hazai Griff üzemeletés. Kikrepre még így is, hogy visszavette a 29-es keszit, mindössze 2-3 Gripen jut a 14-bõl, ami valljuk be nem éppen szép hadrafoghatósági mutatókat sejtet... Pedig ugye a lízing ideje alatt az alkatrészellátás és mûszaki support elvileg adott. Ellenben mint a fentebb leírtam rengeteg olyan gyermekbetegsége jött elõ a gépnek eddig is nálunk (ill. még fog is), amire a svéd még csak most keresgéli a megfelelõ megoldást. Összegezve a repülõgép maga az ország igényeinek megfelelõ képességekkel rendelkezik, csak ehhez észszerû fegyverbeszerzésre ill. a gépek számának legalább duplájára lett volna szükség.

Two tails, two engines! Nem szeretem őket, mert nincs miért...

Cifu, köszönöm a választ.
Tud valaki linket, ahol nagyjából leírják hogy mibõl áll most az MH "harcoló" része. De valami érthetõbb civil nyelven.
qtab986
Nekunk pont ez a tokeletes. Mindenben megfelel.
Ami nekem lejött az egészbõl, messze túlszárnyalja az igényeinket. Nem azt amit papírra vetnek, hanem amire a pilóták készülnek. Mint a légi utántöltés. Hányszor gyakorolták eddig?

Szlovákok az istencsászárészkombájnok.

En nem ertem ezt az orszagban folyo Gripen fikazast. Az ok, hogy a szerzodesekkorul minden buzlik, es ebben mindket nagy part benne van, de ez nem csokkenti a Gripen kepessegeit. Nekunk pont ez a tokeletes. Mindenben megfelel. 4. Gen, modern, tobbfeladatu, alacsony uzemeltetesi koltsegu viszonmylag olcso (a nagy kenopenzt ne szamoljuk ra), stb stb.
Ha belegondolunk, egy magyar vadaszgepnek nem kell sok oraig a legterben tartozkodnia, nem kell 10 legiharc raketat vinnie, nem kell 8 db bombat cipelnie. Tokeletes, foleg ha megnezzuk az ellenfeleket.
Ugye elso korben szoba kerultek az AMX, Alpha Jet stb kisgepek. Na ezt szerencsere nagyon gyorsan elfelejtettek. Utana kaptunk volna meregdragan lelakott F16A/B-t. Eljenek a 70-es evek. Csak akkor modositottak C/D re az ajanlatot, emikor mar befutott a Gripen.

Buszkenek kellene lennunk ra, hogy ilyen jo gepeink vannak, nem fikazni.

Mas, ehhez az atszaladok Magyarorszagonhoz. Valamelyik konyven olvastam egy tortenetet, hogy amikor keszultek a Margareta tervre Hitler bekertette az egyik parancsnokot (talan Kietelt) aki tervezte, es megkerdezte, hogy mennyi ideig tartana megszallni Magyarorszagot?
- 24 ora.
- Es ha ellenallnak?
- 12 ora.
- Hogyhogy?
- Hat...elmaradnak az udvozlo beszedek.

😊
Most sem jobb a helyzet. 😞

Save yourself a penny for the ferryman Save yourself and let them suffer

Molnibalage
Szarkazmus ON, már nagyon nagyon régóta.<#vigyor2>

Miért is ne lenne képes megfordulni a támadó gép a magyar légtérben? Egy utasszállító is könnyen meg tud, nemhogy egy jól manõverezõ vadászgép.

Komolyan néha mintha nem is haditechnikai topicba írnánk, hogy egyesek azt hiszik itt, hogy a vadászgépek 5000km/h-ás sebességgel repülnek és 400km-en képesek csak megfordulni. Ilyenek idézik elõ ezeket a "három perc nekik az ország átrepülése" meg a "meg sem képesek fordulni magyar légtérben" címû baromságok.

Komolyan, ha másképp nem megy, izzítsatok be egy Flight Simulatort.

A számadatok a Vadai államtitkár féle minisztériumi jelentésbõl vannak.

5 perc alatt maximum egy SR-71es tudná átszelni az országot, 3000km/h-s sebességgel. Kár hogy már az sincs szolgálatban.

qtab986
az eredeti szerzõdés értelmében kifizetendõ 108 milliárd forintos vételárat 210 milliárt forintra módosította
Ezek milyen árak? A wikipédián 160 milliárd / 240 milliárd van.

Molnibalage
Szegény kis Hollandia meg milyen légierõt tartott fent. (Jó van, tudom, hogy az más helyzet, de akkor is...)

De ha ilyen kicsi az ország, akkor meg minek izgulunk. A támadó gép úgysem képes megfordulni a magyar légtérben, hanem mondjuk Szlovákiában vagy Szerbiában.Akkor meg majd lelõjük akkor, amikor visszafelé újra átrepül az ország felett, és a légvédelem már felkészült. Vagy nem? 😊
Mértékegységet nem írt. Valószínûleg 5 perces egységgel számolt. 😊
Én azt hittem, hogy arra gondol, hogy az ellenség megy át ennyi idõ alatt az országon...

Érdkekes számolás. Ha már az országon való átmenésrõl beszélünk...
Az ország legszélesebb pontján 500 km keresztbe. Ez 2000km/h-val számolva is negyed óráig tart. A legyszûkebb pontján keresztül is nyolc percig. Márpedig utánégetõ nélkül a Gripen nem megy ennyit, azt csak sürgõs esetben használják, nem mûködtetik egyfolytában.

Nem, mert az F-22 nem képes leszállni hordozóra.

polluxware
háború esetén...

1

2

3

már át is mentek az országon

de azért lehet filózni😊

SgtChris
Háború esetén valószínûleg az az 1 tonnás fegyverzet csak felszálláskor van a Gripenen, és nem leszálláskor. (Már ha az elsõ mondatod a még mindig a szükségrepülõtérként való autópályahasználatról szól.) Minden csak gyakorlás és repóra kérdése az igaz. De ha a MIG-21-essel ment, akkor menne a Gripennel is. Az hogy minden pilóta képes-e rá?
Miért az USA-ban minden F-22-es pilóta képes lenne leszállni egy hordozóra? Nem valószínû ugye?

Molnibalage
Ez is. A MiG-21 gondolom nem 1 tonnás fegyverzettel bohóckodott. Azért azt megnézném, hogy max. tömeggel mit mûvelne a Gripen. Azt is megnézném, hogy egy átlagos reptér kifuójánál jóval keskelyebb helyre milyen jó szállnának le a pilóták. Ahhoz bizony repóra kell. Youtube-onvan egy felvétel ahogy lengyel MiG-21 száll le olyan keseny útra, hogy a szárnyai szine lelógnak. Ott egyszer megcsinálták. Na, de miden pilóta képes lett volna erre mondjuk szélsõséges oldalszél esetén is? Mert az autópálya az bizony nem feltétlenül a széljárás iránya szerint fut...

Molnibalage
Ha van precíziós fegyver hozzá akkor csapásmérõként bizonyos aspektusból igen. Pl. pusztán a hatótávolság miatt elér olyan célt amit a Gripen nem. Szerintem igenis tudomásul kell venni, hogy egy kisebb vadász soha nem lesz olyan sokoldalú, mint egy nagy. Nyújt bizonyos elõnyöket, de sokszor nagy áron.

Kisendre
Akkor ez is kb olyan szinten állhat, mint a T-95. 😊