Haditechnikai Topic
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Dani Zoltán, a jugoszláv hadsereg volt ezredese 10 éve lõtte le a láthatatlannak hitt amerikai F-117-est
A pék, aki leszedte a lopakodót
De ha apu elzárta volna a fegyvert...
ASUS ROG B350-F Gaming, Ryzen R5 1600, 8GB DDR4 3000Mhz, ASUS ROG Strix RX470 4GB, Adata 920SP 128GB SSD
A magyarok mindig mindent jobban tudnak, és mennek a maguk feje után. Nehéz velünk
Nem az airsoft, paintball meg hasonló sportokat kéne kinevezni minden rossz forrásának... Mert nem azok. (Meg persze a lövészegyletek, vadásztársaságok sem azok.) Meg a PC játékok sem csinálnak automatikusan sorozatgyilkost/terroristát bárkibõl.
ASUS ROG B350-F Gaming, Ryzen R5 1600, 8GB DDR4 3000Mhz, ASUS ROG Strix RX470 4GB, Adata 920SP 128GB SSD
A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"
Kicsit olyan, mintha a gépjármûbalesetek csökkentése érdekében bûntetni kezdenék a biciklizést... Közben az autósok meg nyugodtan száguldhatnának...
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
SA-18 = Igla (1983)
Az Igla a Sztrela utódja, annak az alapján készült, ugyanazzal a robbanófejjel, de teljesen új keresõvel és IFF rendszerrel. Az Igla-1 egyszerûbb IR keresõfejjel és három "drótlábon" álló áramlásterelõ kúp van az orrán. Az Igla esetében kettõs IR keresõfej van, és egy kis áralásterelõ rúd van az orrán.
SA-7 = Sztrela-2
SA-14 = Sztrela-3
Ez stimmt.
Az SA-16 és SA-18 akkor most mi is? Melyik jön melyibõl? Engem a netes források teljesen összezavarnak.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Mindössze Molnibalage felvetésére írtam, aki szerint kérdéses, hogy minden pilóta le tudna-e szállni Gripennel egy autópálya szakaszra. Erre írtam, hogy az F-22-essel 200 órákat repülõ amcsi zsokék közül sem mindegyik szállna le egy hordozóra.
Május 14-én Sarah Palin ezt fogja ajándékba kapni:
A kaliber .50 Beowulf.
Semmiféle per nem lesz, az, hogy külsõre hasonlít a SCAR-ra nem jelent semmit. 😊
Ez valami mûködésképtelen modell?
Hogy mûködik?
Milyen változatok vannak?
Ez milyen tár? Nincsenek rajta bütykök amivel össze lehetne kapcsolni más tárakkal. Ez ma epic fail.
Az FN nem csodálnám, ha perrel fenyegetné. Nagyon hajaz a SCAR-ra.
Pandur II. 8x8 páncélozott szállító jármû, érdemes megnézni a torony bal oldalán lévõ iker pct. rakéta indítót
Pandur II. 8x8 beltér
Az Iveco kicsit lassan reagált a 8x8-as PSZH igényekre, de most bemutatták a SuperAV jelzésû típusukat
CZ-S805 gépkarabély
Szlovák álcaminta és egyenruha
Szárazföldi erõk:
-MH 5. Bocskai István Lövészdandár (1. és 2. Könnyû Lövész Zászlóalj, Debrecen) (5/62. Könnyû Lövész Zászlóalj (Hódmezõvásárhely)) és (MH 5/24. Bornemissza Gergely Felderítõ Zászlóalj (Debrecen))
-MH 25. Klapka György Lövészdandár (MH 25/1. Vegyes Zászlóalj és Harci támogató Zászlóalj, Tata), MH 25/88. Könnyû Vegyes Zászlóalj (Szolnok))
-MH 34. Bercsényi László Különleges Mûveleti Zászlóalj (Szolnok)
-MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred (Gyõr)
Légierõ:
-MH 86. Szolnok Helikopter Bázis (Szolnok)
-MH 59. Szentgyörgyi Dezsõ repülõbázis (Kecskemét)
Ezen kívûl van egy Híradó és vezetéstámogató és egy Légtérfelügyeleti ezred, illetve egy mûszaki, egy vegyvédelmi és egy tûzszezés/hadihajós zászlóalj.
Az MH.5 nevébõl eredõen "könnyû", ez annyit tesz, hogy BTR-80, -80A páncélozott harcjármûvek, terepjárók (G-Wagen, UAZ) és teherautók jelentik a jármûveiket. A lövész zászlóaljak általában 3 lövész századból és egy aknavetõs szakaszból és egy logisztikai illetve törzstámogató századból állnak.
Az MH.25 annyiból vegyes, hogy itt van (papíron) egy teljes századra való T-72M1 harckocsi, de a zászlóalj ezen túl nehezebb technikával nem rendelkezik, tehát BTR-80/-80A és könnyû, páncélozatlan jármûvek vannak még itt.
Az Arrabona ezred két századból áll, az egyik a KUB önjáró légvédelmi rakétarendszer, a másik pedig a teherautókra szerelt Mistral ill. talán még van Igla vállról indítható légvédelmi rakétájuk.
Szolnokon papíron két helikopter zászlóalj van, egy szállító Mi-8 és Mi-17 gépekkel, illetve egy harci, Mi-24V és Mi-24P helikopterekkel (nem akarok negatív hullámokkal bombázni senkit, de a repképes gépek alapján inkább századokról kellene beszélni).
Végül pedig Kecskeméten van három repülõszázad, a Puma, JAS-39 Gripennel, illetve a Dongó MiG-29 vadászgépekkel és L-39 kiképzõgépekkel, illetve egy szállító-repülõgép század An-26-osokkal.
Pontatlanul fogalmaztam. Hiába rendelkezik precíziós fegyverekkel az F-16C attól még soha nem lesz meg az a képessége, hogy a GBU-28-at horodozza és képes legyen olyan speciális célokat nagyobb távolságon leküzdeni, mint az F-15E. A sokoldalúság alatt én bizony értem a hatótávolságot is.
(Elég csak megnézni a MiG-29 Szu-27 párost.)
Itt a "ha" nem játszik. 😊
A méret jelenthet elõnyöket, de nem a méret, nem a fegyverterhelés, vagy a radar hatékonysága jelent elõnyt-hátrányt. A teljes egésze adja ki a gépet.
Szerintem igenis tudomásul kell venni, hogy egy kisebb vadász soha nem lesz olyan sokoldalú, mint egy nagy.
Harcértékrõl beszéltem, nem sokoldalúságról. Az F-16 sem tartozik a legnagyobb gépek közé, akkor vessük össze a MiG-25-össel meg a MiG-31-essel, mert azok nagyobbak? 😊
MiG-21 gondolom nem 1 tonnás fegyverzettel bohóckodott. Azért azt megnézném, hogy max. tömeggel mit mûvelne a Gripen.
Hidd el nekem, hogy egy autópálya lazán elviselné egy Gripen Max. felszállótömegével való indulást, ill. egy átlagos (~9 tonnás) leszállótömeget leszállásnál.
www.smart-bus.hu
Two tails, two engines! Nem szeretem őket, mert nincs miért...
Two tails, two engines! Nem szeretem őket, mert nincs miért...
Tud valaki linket, ahol nagyjából leírják hogy mibõl áll most az MH "harcoló" része. De valami érthetõbb civil nyelven.
Ami nekem lejött az egészbõl, messze túlszárnyalja az igényeinket. Nem azt amit papírra vetnek, hanem amire a pilóták készülnek. Mint a légi utántöltés. Hányszor gyakorolták eddig?
Szlovákok az istencsászárészkombájnok.
Ha belegondolunk, egy magyar vadaszgepnek nem kell sok oraig a legterben tartozkodnia, nem kell 10 legiharc raketat vinnie, nem kell 8 db bombat cipelnie. Tokeletes, foleg ha megnezzuk az ellenfeleket.
Ugye elso korben szoba kerultek az AMX, Alpha Jet stb kisgepek. Na ezt szerencsere nagyon gyorsan elfelejtettek. Utana kaptunk volna meregdragan lelakott F16A/B-t. Eljenek a 70-es evek. Csak akkor modositottak C/D re az ajanlatot, emikor mar befutott a Gripen.
Buszkenek kellene lennunk ra, hogy ilyen jo gepeink vannak, nem fikazni.
Mas, ehhez az atszaladok Magyarorszagonhoz. Valamelyik konyven olvastam egy tortenetet, hogy amikor keszultek a Margareta tervre Hitler bekertette az egyik parancsnokot (talan Kietelt) aki tervezte, es megkerdezte, hogy mennyi ideig tartana megszallni Magyarorszagot?
- 24 ora.
- Es ha ellenallnak?
- 12 ora.
- Hogyhogy?
- Hat...elmaradnak az udvozlo beszedek.
😊
Most sem jobb a helyzet. 😞
Save yourself a penny for the ferryman Save yourself and let them suffer
Komolyan néha mintha nem is haditechnikai topicba írnánk, hogy egyesek azt hiszik itt, hogy a vadászgépek 5000km/h-ás sebességgel repülnek és 400km-en képesek csak megfordulni. Ilyenek idézik elõ ezeket a "három perc nekik az ország átrepülése" meg a "meg sem képesek fordulni magyar légtérben" címû baromságok.
Komolyan, ha másképp nem megy, izzítsatok be egy Flight Simulatort.
Ezek milyen árak? A wikipédián 160 milliárd / 240 milliárd van.
Az ország legszélesebb pontján 500 km keresztbe. Ez 2000km/h-val számolva is negyed óráig tart. A legyszûkebb pontján keresztül is nyolc percig. Márpedig utánégetõ nélkül a Gripen nem megy ennyit, azt csak sürgõs esetben használják, nem mûködtetik egyfolytában.
Miért az USA-ban minden F-22-es pilóta képes lenne leszállni egy hordozóra? Nem valószínû ugye?