-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
Egész pontosan milyen hőjelre gondolsz?
Mekkora hőmennyiséget ad át a tengernek? A Virginia-osztálynál annyit tudunk, hogy a hajócsavarnál ~29,8MW-ot adnak le, hozzávetőleg számoljunk azzal, hogy mindennel együtt a reaktor hőteljesítményének mondjuk 30%-a hasznosuljon, így legyen a reaktor teljesítménye ~100MW, a fennmaradó ~70MW energia egy része elmegy a turbógenerátorhoz (ez hasznos energia), a maradék mondjuk 60% viszont veszteség, ez esetben ~60MWh-al számolva óránként 216 GigaJoule hőteljesítményt kell átadni a tengervíznek. Egy gramm víz 100°C-ra hevítése 0°C-ról egy másodperc alatt 2257 Joule, mi pedig szerenénk elkerülni, hogy a tengervíz felforjon, igaz a nagy nyomás miatt (Elvégre is a felszín alatt vagyunk) a forráspont nem éppen 100°C, hanem ennél magasabb. Ebből nekem az jött ki, hogy maximális teljesítményen dolgozó hajógépeknél kb. 95'000 liter vizet kell óránként átmozgatni, hogy a víz ne forrjon fel egyből, de ennél nyilván nagyobb átfolyás célszerű a biztonság kedvéért.
Persze a fenti adatok csúnya és durva megközelítést és számítást takarnak, de talán a nagyságrendnél nem tévedtem nagyot. Noha ez kétségkívül jelentős hőmennyiség, én nem tudok arról, hogy ezt fel lehetne-e használni arra, hogy felfedezzék a nuki tengót.
A gyermekkorom Haditechnika Fiataloknak füzetek tengeralattjárós kiadása ugyan említ egy olyat, hogy műholdakkal követhető a nukik hőkibocsátása, de azóta én erről semmi komolyabb forrásból nem kaptam megerősítést, ezért kétséggel fogadom e lehetőség megvalósítását...