10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • Kurfürst
    Fasza kis cikk, szakmailag is.

Én személy szerint az a KGV osztályt a leggyengébb második világháborús csatahajó konstrukciónak tartom... kitaláltak egy kompromisszumos tervet a 35 000 tonnás korlátozás betartására, és azt sem igazán tudták sikeresen megvalósítani. Majdnem minden eleme a hajónak (nagy- és közepes kaliberű tüzérség, hatótáv, páncélozás stb.) vmi defektől vérzett.

Gyakorlatilag sikerült egy olyan konstrukciót létrehozniuk, amely az ellenséges csatahajókat üldözni/elfogni nem tudta mert lassabb volt náluk és előbb fogyott volna ki az üzemanyagból, olyan meglehetősen primitív páncélozási sémát követett ami "csak" a leggyakoribb távolságokból nem védte a hajót, olyan egyébként is gyengén védett főtüzérséggel ami mindenféle külső behatás nélkül is, műszaki hibák folytán a papíron meglévő tűzerő 50%-át tudta hozni; és egy olyan közepes tüzérséggel, megspékelve, ami mennyiségben és tűzgyorsaságban, tüzelési szögekben sem igazán felelt meg a légvédelmi célokra...

Churchillt tényleg osztja de talán nem érdemtelenül.. ;) Ha már Prince of Wales, nekem azért eszembe jut hogy kinek a parancsára/mániájára kellett az angol hordózoknak és kíséretüknek Gibraltárból kihajózni 1941 májusában, párhuzamosan a krétai csatával, egy gyakorlatilag már mission-killed (felfedezték, megsérült, amúgy is húzott haza) német csatahajót kergetniük az Atlanti óceánon.. közben légifedezet híján a Royal Navy elvesztett vagy vagy két tucat hadihajót Kréta mellett, az ott rekedteket sem lehetett evakuálni - lett is belőle úgy 17 000 főnyi hadifogoly... mert ugye Churchill szerint preztízsokokból elsüllyeszteni egy német felszíni hajót fontosabb, mint megvédeni egy stratégialag rendkívűl fontos szigetet.

re: angol páncélzat minősége, én Okunnál azt olvastam hogy alapvetően a brit páncéllemezek - konstrukciójuknál fogva - nagy kaliberű lövedék/nagy vastagságú páncéllemezt talál el (=csatahajók tüzelnek egymásra) felállásban adott jobb védelmet, a cirkálóknál (nagy kaliberű lövedék/közepes vastagságú páncéllemezt talál el) pont fordított volt a helyzet, arra a célra az amerikai/német lemezek voltak jobbak, épp fordított sorrendben.